Ιεράπετρα αλιευτικό καταφύγιοΑνοικτή επιστολή Μανώλη Λουτσέτη προς τους αλιείς της Ιεράπετρας

1. Αξιότιμοι φίλοι μου. Παρακολουθείστε, καρέ καρέ, όλη την αλήθεια για το έργο << επείγουσες εργασίες επισκευής Αλιευτικού Καταφυγίου Ιεράπετρας>. Προεκλογικές Υποσχέσεις:

α. 16-10-2010 . Προεκλογική συνάντηση με τους επαγγελματίες Αλιείς της Ιεράπετρας. Απόσμασμα (αυτούσιο ) από ανακοίνωση του κ, Αναστασάκ.

<< Από την πλευρά του ο κ. Αναστασάκης ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διασφάλισε ότι θα διατεθεί πίστωση 150.000 ευρώ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου  για την προστασία του λιμένος Ιεράπετρας. Ανέφερε  επίσης ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  έχει εκπονήσει μελέτη συνολικής αναβάθμισης του λιμένος Ιεράπετρας προκειμένου  να υποβληθεί σχετική πρόταση σε πρόγραμμα του Υπουργείου  Ανάπτυξης. Για την υποβολή   θα πρέπει να έχει καθοριστεί η χερσαία ζώνη του Λιμένος Ιεράπετρας  και για το σκοπό αυτό έχει ζητηθεί  από το Λιμενικό Ταμείο Λασιθίου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ως αρμόδια υπηρεσία.>>

Ξεκάθαρα λοιπόν ο κ. Αναστασάκης είπε ,στις 16-10-2010, στους επαγγελματίες Αλιείς ,ότι το Λιμενικό Ταμείο Λασιθίου είναι η αρμόδια Υπηρεσία για το λιμάνι Ιεράπετρας

β.  Γνωρίζοντας τα παραπάνω, και παρακολουθώντας τη διαδικασία της επισκευής, απέστειλα τη παρακάτω επιστολή σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, και σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης .

Ιεράπετρα: Στον «αέρα» το Αλιευτικό Καταφύγιο λόγω παρατυπιών του δημάρχου 30-1-2013

 

1. Παρακολουθώ πολύ καιρό τώρα τη διαδικασία επισκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου Ιεράπετρας, μιας επισκευής που είναι αναγκαία για το Λιμάνι εδώ και πολλά χρόνια τώρα.

α. Η επισκευή αυτή έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο με 600.000ευρώ, επί θητείας του κ. Μωραΐτη, τον οποίο ο κ. Αναστασάκης συνάντησε προσωπικά. Ο Δήμος Ιεράπετρας, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, προκήρυξε διαγωνισμό, υπέγραψε σύμβαση με τον εργολάβο κ. Μαλτέζο από τη Ρόδο, τον Ιούλιο του 2012, και το έργο (βάσει της σύμβασης) έπρεπε να είχε τελειώσει στις 9-1-2013!!

β. Τα 600.000 ευρώ υπήρχαν στον Προϋπολογισμό του Δήμου Ιεράπετρας για να πληρωθεί το έργο. Μέχρι εδώ όλα πήγαιναν κατ” ευχή. Αλλά με την εγκατάσταση του εργολάβου ανακάλυψαν ότι ΚΑΚΩΣ ο Δήμος Ιεράπετρας έκανε όλες τις παραπάνω διαδικασίες, γιατί απλά έπρεπε όλα αυτά να γίνουν από το Λιμενικό Ταμείο Νομού Λασιθίου! Επόμενο λοιπόν ήταν να μην αρχίσει το έργο, να βαλτώσει, και να αναγκαιεί να γίνουν όλες οι ενέργειες από την αρχή, από τον κατά το Νόμο υπεύθυνο, δηλαδή το Λιμενικό ταμείο Λασιθίου.

γ. Και από εδώ αρχίζουν τα ασύστολα ψεύδη του κ. Σήφη Αναστασάκη, Δημάρχου Ιεράπετρας, για να καλύψει τη γκάφα του, για να δικαιολογηθεί στους κατοίκους για τα δύο χαμένα χρόνια, και να αποποιηθεί των ευθυνών και της κατακραυγής του κόσμου σε τυχόν επερχόμενη Θεομηνία. Αντί λοιπόν να πει στο κόσμο την αλήθεια και να ζητήσει ΣΥΓΓΝΩΜΗ για τις παραλήψεις του, άρχισε με ψέματα να αποδίδει τις ευθύνες σε άλλους. Ξέχασε τι έλεγε στους Επαγγελματίες Αλιείς της Ιεράπετρας τον Οκτώβριο του 2010!!

δ. Κατ” αρχήν επιτέθηκε στο Υπολιμεναρχείο Ιεράπετρας, και τώρα τα βάζει με τις Υπηρεσίες του Κράτους που τις κατηγορεί για εγκληματική ολιγωρία, παραπληροφορώντας τους κατοίκους. Τώρα θυμήθηκε το Λιμάνι! Τώρα θυμήθηκε την περιουσία των αλιέων! Τώρα θυμήθηκε το μεγάλο κίνδυνο από τη θραύση του κυματοθραύστη! Το αποκορύφωμα όλων είναι ότι τον Οκτώβριο του 2012 ΑΦΑΙΡΕΣΕ και τα χρήματα της επισκευής του Λιμανιού (τα 600.000 ευρώ) από το προϋπολογισμό του Δήμου Ιεράπετρας, αρνούμενος την απόφαση του αυτή με Δημόσια δήλωση. Επειδή λοιπόν ο κ. Αναστασάκης προσπαθεί με ψέματα να βγάλει τις ευθύνες από πάνω του, και να τις φορτώσει στις Υπηρεσίες του Κράτους, σας αποστέλλω το παρόν, μαζί με το συνημμένο, ως απάντηση για τα ψέματα του κ. Σήφη Αναστασάκη, Δημάρχου Ιεράπετρας, για την επισκευή του Λιμανιού της Ιεράπετρας».

2. Η Αυτοδιοίκηση επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Δήμαρχο Ιεράπετρας. Η απάντηση του κ. Δημάρχου δημοσιεύτηκε την επομένη, και το μόνο που έκανε ήταν να με αποκαλέσει < τρικυμία εν κρανίω > , και με απείλησε δημόσια ότι θα μου κάνει μήνυση. Ρίχνει όλες τις ευθύνες καθυστέρησης του έργου στο Υπολιμεναρχείο Ιεράπετρας, και ξέχασε να πει στο κόσμο τι έλεγε στους επαγγελματίες Αλιείς προεκλογικά . Παραθέτω αυτούσια την απάντηση του κ. Δημάρχου :

Δ. Ιεράπετρας: Tο υπουργείο Ναυτιλίας «μπλοκάρει» το έργο

31 Ιαν 2013

«Το υπολιμεναρχείο Ιεράπετρας σταμάτησε το έργο γιατί το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δε δίνει την έγκριση για την έναρξη των εργασιών με επιχείρημα το Ν.2971/2001».

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης στην aftodioikisi.gr, με αφορμή την καταγγελία e-αναγνώστη και δημότη Ιεράπετρας για τις παρατυπίες που έκανε ο κ. Αναστασάκης κατά τη διαδικασία επισκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου ,Παρακάτω αυτούσια η δήλωση του :

«Διάβασα πολύ προσεχτικά αυτά που καταγγέλλει ο συγκεκριμένος δημότης και θέλω να τονίσω ότι  είναι παντελώς ανυπόστατα. Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη. Ότι σας έχει γράψει είναι 100% ανακριβές. Μάλλον έχει «τρικυμία εν κρανίω». Εγώ δεν έχω διαπράξει καμία απολύτως παρατυπία.

Καταρχάς εγώ ποτέ δεν είπα ότι συναντήθηκα με τον κ. Μωραΐτη για το θέμα της επισκευής του αλιευτικού καταφυγίου. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής σε αυτό. Τον διαψεύδω κατηγορηματικά. Συναντήθηκα με τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Παναγιώτη Ρήγα.

Η χρηματοδότηση αυτή εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες μου στην Περιφέρεια Κρήτης. Η νομοθεσία και η γραφειοκρατία στην Ελλάδα βάζουν πολλά εμπόδια προκειμένου να εκτελεστεί η εργολαβία αυτή. Ο Δήμος Ιεράπετρας δεν έχει την παραμικρή ευθύνη και το τονίζω αυτό. Το υπολιμεναρχείο Ιεράπετρας σταμάτησε το έργο γιατί το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δε δίνει έγκριση για την έναρξη των εργασιών, με επιχείρημα αυτά που προβλέπει ο Ν.2971/2001. Ως εκ τούτου μπήκαμε σ’ ένα φαύλο κύκλο. Η διαδικασία νομιμοποίησης λοιπόν είναι αρκετά χρονοβόρα και θα καθυστερήσει.

Εγώ έχω τη συνείδησή μου καθαρή γιατί έχω κάνει τα ανθρωπίνως δυνατά προκειμένου να απεμπλακεί η εργολαβία για το λιμάνι της Ιεράπετρας. Αγωνίζομαι σκληρά για το συγκεκριμένο έργο γιατί γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι για το δήμο. Αντί λοιπόν να με επιβραβεύσει για τον κόπο μου και να μου δώσει συγχαρητήρια ο εν λόγω δημότης έρχεται και με κατηγορεί καταγγέλλοντας ψευδή γεγονότα με στόχο να με πλήξει. Γι’ αυτό κι εγώ από την πλευρά μου θα κινήσω όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Θα προσφύγω στην Ελληνική Δικαιοσύνη και θα υποβάλλω μήνυση».

3. Αυτή ήταν η απάντηση με τις απειλές του κ. Αναστασάκη στις 31-1-2013. Αναγκάστηκα να απαντήσω στις απειλές και στις ύβρεις, και η απάντηση  μου δημοσιεύτηκε στις 5-2-2013, και τη παραθέτω παρακάτω :

Δημότης προς Δήμαρχο Ιεράπετρας: «Δε με πτοούν οι απειλές για μηνύσεις»

5-2-2013

Το πλήρες κείμενο της νέας επιστολής του δημότη Ιεράπετρας στην aftodioikisi.gr και στη στήλη «Τα παράπονά σας στο δήμαρχο» έχει ως εξής:

«Καταρχάς ευχαριστώ θερμά το Δήμαρχο Ιεράπετρας, που επιτέλους απάντησε σε αυτά που του καταλογίζω πολύ καιρό τώρα, αλλά εξακολουθεί να μην λέει την αλήθεια στους κατοίκους της Ιεράπετρας ,όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Κ. Σήφη Αναστασάκη , Δήμαρχε Ιεράπετρας, με απειλές και με ύβρεις προς το πρόσωπο μου, δεν προσφέρετε τις καλλίτερες υπηρεσίες στους Δημότες σας. Δε σας φοβάμαι και δεν πτοούμαι. Προσπαθείτε να αποκρύψετε τις ευθύνες καθυστέρησης ενός έργου που εσείς δημοπρατήσατε , και υπογράψατε σύμβαση με τον κ. Μαλτέζο από τη Ρόδο, στις 19/7/2013 , χωρίς να έχετε την αρμοδιότητα του Λιμανιού, ενώ το έργο έπρεπε να είχε υλοποιηθεί έως 19/1/2013.( βάσει της σύμβασης που υπογράψατε).(συνημμένο 1)

Προεκλογικά κ. Αναστασάκη, στις 16-10-2010, λέγατε στο πρόεδρο των επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας ότι < η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει εκπονήσει μελέτη συνολικής αναβάθμισης του λιμένα Ιεράπετρας. Για την υποβολή θα πρέπει να έχει καθοριστεί η χερσαία ζώνη του Λιμένος Ιεράπετρας και για το σκοπό αυτό έχει ζητηθεί από το Λιμενικό Ταμείο Λασιθίου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες , ως ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ>. Εφ’ όσον λοιπόν ξέρατε, ως έμπειρος Πολιτικός ότι το Λιμάνι ήταν αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου, εσείς παράτυπα προχωρήσατε σε σύνταξη μελέτης ως Δήμος Ιεράπετρας, φτιάξατε τη μελέτη 27/2011,(συνημμένο 3),δημοπρατήσατε το έργο, και στις 19/7/2012 υπογράψατε σύμβαση με το κ. Νικόλαο Μαλτέζο ,με κόστος 474.000 ευρώ και να παραδώσει το έργο έτοιμο έως 19/1/2013).Κάνατε στη συνέχεια ανακοινώσεις για τη ταχεία εκτέλεση αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την Ιεράπετρα και ορίσατε και τον επιβλέποντα του έργου . Στέλνοντας όμως στη συνέχεια το φάκελο του έργου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, σας ενημέρωσαν  ότι δεν ήταν δική σας αρμοδιότητα η σύναψη σύμβασης για το συγκεκριμένο έργο, αλλά ήταν αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου Λασιθίου. Αυτό όμως εσείς κ. Δήμαρχε το γνωρίζατε ,όπως φαίνεται πιο πάνω και προσπαθώντας να αποφύγετε τη κατακραυγή του κόσμου αρχίσατε να ρίχνετε τις ευθύνες στις Υπηρεσίες του Κράτους, μια τακτική που συχνά εφαρμόζετε όπου υπάρχουν δικές σας ευθύνες και παραλήψεις. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά , συνεδριάσατε στις 22-10-2012 (συνημμένο 4 ) με την οικονομική επιτροπή του Δήμου σας, απουσία της μειοψηφίας, υπό τη Προεδρία σας, και λάβατε την 261/2012 απόφαση ( πρακτικό 161/2012) και ΑΦΑΙΡΕΣΑΤΕ  τις 600.000 ευρώ από το κωδικό 02.70.732.02 , που αφορούσε το έργο του λιμανιού, μηδενίζοντας το κωδικό !! Σε ερώτηση που σας έγινε από το ραδιοφωνικό σταθμό Ιεράπετρας ( Ράδιο Λασίθι ) στις 13-11-2012 < Γιατί αφαιρέσατε κ. Αναστασάκη τα 600.000 ευρώ από το προϋπολογισμό του Δήμου> είπατε επί λέξει < Αυτό το πράμα δεν έγινε και ο ακροατής δεν είναι καλά ενημερωμένος. Τα 600.000 ευρώ είναι επιχορήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών και καμία αλλαγή δεν έγινε . Δηλαδή ο ακροατής μας δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματικότητα>. Αυτό που είπατε κ. Αναστασάκη είναι ΨΕΜΑΤΑ. Για του λόγου το αληθές ακούστε το ηχητικό από Ράδιο Λασίθι. Μήπως κ. Δήμαρχε της Ιεράπετρας δεν είναι η φωνή σας??

Γιατί κ. Σήφη Αναστασάκη δημοπρατήσατε το έργο του λιμανιού της Ιεράπετρας εν πας περιπτώσει , χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια Υπουργεία , όπως προβλέπει ο νόμος , και τα ρίχνετε στο Υπολιμεναρχείο Ιεράπετρας και στις Υπηρεσίες του Κράτους ? Ποιόν πήγατε να εξαπατήσετε ? Γιατί κ. Δήμαρχε καθυστερήσατε τόσο καιρό για να πάρετε τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ? Όλες αυτές οι εγκρίσεις που λέτε τώρα ότι απαιτούνται  από τις αρμόδιες Υπηρεσίες δεν έπρεπε να υπάρχουν  στο Δήμο πριν υπογράψετε τη σύμβαση με το κ. Μαλτέζο ? Μας κοροϊδεύετε κ. Δήμαρχε .

Σας θυμίζω κ. Αναστασάκη ότι την ίδια τακτική ακολουθήσατε και για το έργο του Ρέματος Διαβατών της Γρα Λυγιάς, όπου δημοπρατήσατε μελέτη με ληγμένους περιβαλλοντικού όρους, και το έργο ΝΑΥΑΓΗΣΕ !! , και εσείς λέτε συνέχεια ότι φταίνε οι Υπηρεσίες του Κράτους, η Κρατική γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει τους Υπαλλήλους των Υπηρεσιών  που είναι διστακτικά άτομα . Ακούστε  κ. Αναστασάκη   το VIDEO που εσείς έχετε ανεβάσει στο διαδίκτυο στις 23-3-2012, και πείτε μου αν λέω εγώ ψέματα.

Στο έγγραφο που στείλατε κ. Δήμαρχε στις 23/1/2013 στα Υπουργεία κάνετε λόγο για ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ , όσον αφορά το έργο προστασίας του λιμανιού. Επίσης αναφέρετε ότι , < ο Δήμος Ιεράπετρας δεν είναι ο φορέας Διοίκησης και λειτουργίας του Λιμένα> . Η καθυστέρηση όμως κ. Αναστασάκη οφείλετε  σε δικά σας λάθη γιατί ενώ γνωρίζατε, από πριν αναλάβετε Δήμαρχος, ότι το Λιμάνι ήταν αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου, χάθηκαν δύο πολύτιμα χρόνια  με τη λάθος δημοπρασία – ενέργειες που εσείς κάνατε.

Για το χαρακτηρισμό σας κ. Αναστασάκη  για την <τρικυμία εν κρανίω > , σας τον επιστρέφω, και θα κρίνει ο κόσμος σε ποιόν ανήκει».

4. Αυτή  είναι η δημόσια αλληλογραφία με το Δήμο Ιεράπετρας για το έργο της επισκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου της Ιεράπετρας. Υπάρχουν και άλλες πολλές δημοσιεύσεις για το θέμα , και εκπομπές από ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ιεράπετρας. Βρισκόμαστε σήμερα να έχουν περάσει 17 μήνες μετά τη δημοπρασία, ο εργολάβος να έχει ακόμη τα καλούπια του στο Λιμάνι της Ιεράπετρας, και το έργο να έχει βαλτώσει.

5. Οι  Αλιείς της Ιεράπετρας να βγάλουν τα συμπεράσματα των. {jcomments on}

Μανώλης  Λουτσέτης

Γρα Λυγιά       7-11-2013

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: