Σεισμός αισθητός στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με προειδοποίηση από Google
τα δεδομένα του σεισμού από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών έγινε αισθητή στις 23:01 σε όλο το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το βάθος της δόνησης 108 χιλιόμετρα ήταν η αιτία για να γίνει αισθητός ο σεισμός από τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, τα Τουρκικά παράλια μέχρι και τη Κρήτη.

Σχεδόν ταυτόχρονα έφτασε στα κινητά Android κατοίκων των περιοχών αυτών, σήμα από το Android Earthquake Alerts System της Google, προειδοποιητικό σήμα που τοποθετούσε τη δόνηση βόρεια του Ηρακλείου, με οδηγίες προφύλαξης. Το σύστημα αυτό λειτουργεί τελευταία και στην Ελλάδα, ουσιαστικά πιλοτικά προσπαθώντας να προειδοποιήσει κατοίκους των περιοχών κοντά στο επίκεντρο.

Σεισμός αισθητός στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με προειδοποίηση από Google
το σήμα από την Google

Πως λειτουργεί; Η Google κατά τόπους έχει έλθει σε συμφωνία με κατά τόπους φορείς που ασχολούνται με τους σεισμούς και έχει αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο σεισμογράφων. Επειδή τα πρόδρομα φαινόμενα εκδηλώνονται πριν γίνει αισθητός ο σεισμός στο κόσμο, ένα υπολογιστικό σύστημα, ανιχνεύει τα φαινόμενα αυτά. Στη συνέχεια στέλνεται προειδοποίηση σε κινητά Andoid στη περιοχή γύρω από το επίκεντρο, σε απόσταση ανάλογα με το μέγεθος.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos