σπόροιΚλιμακώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση του προτεινόμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕπ) Κανονισμού για το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό, ενόψει της μελλοντικής ψήφισής του στην Ολομέλεια. Η πρώτη εξέταση του Κανονισμού από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου οδήγησαν σε απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην αντιπρόταση των κοινοβουλευτικών επιτροπών να επιστραφεί η νομοθετική πρόταση στην Ε.Επ. ώστε να καλυφθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια ορισμένα θέματα και να δοθεί και περισσότερος χρόνος για την εξέταση των προτάσεων στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη, “απαιτείται σοβαρότητα από όλους στην προσέγγιση ενός θέματος, κρίσιμου για τη γεωργική παραγωγή, που συχνά προσεγγίζεται με συναισθηματική φόρτιση, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε παραπληροφόρηση και στρεβλώσεις.  Εμείς, υποστηρίξαμε την απόρριψη της πρότασης της Επιτροπής, όχι επειδή την είδαμε ως απειλή, αλλά επειδή νομίζουμε ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτίωσή της ως προς την σαφήνεια με την οποία καλύπτει το δασικό αναπαραγωγικό υλικό, τις ανταλλαγές μεταξύ μη επαγγελματιών, την εμπορία και διατήρηση παλαιών ποικιλιών.  Έχουν γραφτεί τρομακτικά και τελείως ανεδαφικά πράγματα για τους σπόρους.  Καταρχάς αυτός ο κανονισμός δεν αφορά τα πνευματικά δικαιώματα και επομένως το αν οι αγρότες μπορούν ή όχι να επαναχρησιμοποιούν κάθε χρόνο τους σπόρους για την παραγωγή τους χωρίς να πληρώνουν.  Ούτε καν έχει να κάνει με αυτούς που έχουν έναν κήπο για δική τους χρήση και ανταλλάσσουν σπόρους με το γείτονα. Έχει να κάνει με το πώς θα γίνεται η παραγωγή σπόρων /και όχι γεωργικών προϊόντων- και η εμπορία τους σε επαγγελματικό επίπεδο, δηλαδή σε μεγάλη κλίμακα. Και ο λόγος είναι απλός και θα τον καταλάβουμε αν σκεφτούμε τι απαιτήσεις έχουμε ως καταναλωτές. Ως καταναλωτές, λοιπόν, ζητάμε να έχουμε αφενός πληροφόρηση για το προϊόν που αγοράζουμε και αφετέρου εγγύηση για την ποιότητα που υποτίθεται ότι αυτό προσφέρει.  Για τον ίδιο λόγο χρειάζεται ο παραγωγός, δηλαδή ο καταναλωτής σπόρων, να ξέρει με βεβαιότητα τι αγοράζει και να έχει και εγγύηση γι αυτήν την ποιότητα.  Και είναι 12 εκατομμύρια οι επαγγελματίες αγρότες των οποίων ο βιοπορισμός εξαρτάται από την ποιότητα των σπόρων που διατίθενται στην αγορά.  Από την άλλη θέλουμε να διεξαχθεί ένας διάλογος  σε βάθος στο Ευρωκοινοβούλιο πριν οδηγηθούμε σε αποφάσεις που θα έχουν νομοθετική ισχύ.  Στα πλαίσια αυτής της λογικής, υποβάλαμε εξάλλου και πρόσφατα ερώτηση προς την Επιτροπή σχετικά με τους σπόρους και τη βιοποικιλότητα. Η ερώτηση του Ευρωβουλευτή έχει ως εξής:

Στη συζήτηση για τη νομοθεσία για το αναπαραγωγικό υλικό (σπόροι) συχνά αναφέρεται ότι οι σημερινές ρυθμίσεις για την παραγωγή και την εμπορία των σπόρων ευνοούν την απώλεια της βιοποικιλότητας.  Tο αντεπιχείρημα είναι ότι η βιοποικιλότητα έχει ενισχυθεί με 42.000 διαφορετικές ποικιλίες γεωργικών και κηπευτικών ειδών να διατίθενται σήμερα στους αγρότες.

Ερωτάται η Επιτροπή,

H βιοποικιλότητα που προκύπτει από τις νέες αυτές ποικιλίες εξασφαλίζει εξίσου με τις παραδοσιακές ποικιλίες τη θωράκιση της ανθεκτικότητας και τη διατήρηση των υπηρεσιών που παρέχουν τα οικοσυστήματα, προσφέροντας έτσι εναλλακτικές λύσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον;

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: