Ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης ήταν ομιλητής στην ημερίδα του ΔημόκριτουΣτο πλαίσιο του επιστημονικού και πολιτικού διαλόγου που αναπτύσσεται για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε χθες (12/2/2010) εκδήλωση στο Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος όπου παρουσιάστηκε η συγκριτική μελέτη «Διαμόρφωση & Αξιολόγηση Εναλλακτικών Εθνικών Σχεδίων Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων». Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, ενώ με σύντομη παρέμβαση παρουσίασε τις απόψεις του και ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Στην ομιλία του ο κ. Δανέλλης αναφερόμενος στο κοινοτικό δίκαιο επεσήμανε ότι : «Η ισχύουσα οδηγία-πλαίσιο 2008/98 E.C. για τη διαχείριση των απορριμμάτων καθορίζει πέντε βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα οποία ιεραρχεί με κριτήριο αυστηρό το όφελος για το περιβάλλον.

  1. Πρόληψη & μείωση των αποβλήτων
  2. Επαναχρησιμοποίηση
  3. Ανακύκλωση
  4. Μέτρα ανάκτησης
  5. Περιβαλλοντικά ασφαλή διάθεση αποβλήτων

Η Ε.Ε. θέτει στόχους, όπως η σταθεροποίηση της συνολικής παραγωγής απορριμμάτων, με επιδίωξη τα απορρίμματα του 2012 να μην ξεπερνούν

τις ποσότητες του 2008, ενώ κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο απορρίφθηκε η πρόταση της Κομισιόν να θεωρηθεί η καύση ως «ανάκτηση», εκτός και αν αποδίδεται στο ενεργειακό δίκτυο το 65% της παραγόμενης ενέργειας, πράγμα που,  με δεδομένες τις ελληνικές συνθήκες, σημαίνει ότι η όποια «καύση» καθίσταται απαγορευτική.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κος Δανέλλης χαρακτήρισε ως  κρισιμότερο ζήτημα την αλλαγή νοοτροπίας και επαναπροσδιορισμό αναγκών και στόχων αφενός του πολίτη- καταναλωτή και αφετέρου των πολιτικών που ασκούνται.

«Στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια, αυξήσαμε κατά 40% την κατά κεφαλήν ποσότητα παραγόμενων απορριμμάτων, ενώ την ίδια στιγμή ο φόβος ανάληψης του πολιτικού κόστους και η έλλειψη αξιοπιστίας της κεντρικής διοίκησης στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών, απαγόρευσαν ουσιαστικά και την εξεύρεση βιώσιμης τεχνικά και ωφέλιμης οικονομικά και κοινωνικά λύσης του προβλήματος».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο ευρωβουλευτής τόνισε: «Αν δεν δρομολογήσουμε σήμερα με τον φιλικότερο προς το περιβάλλον και οικονομικότερο τρόπο τη λύση, αύριο θα θρηνούμε, ως «μωραί παρθέναι» για τα τεράστια πρόστιμα και για την πανάκριβη και προβληματική περιβαλλοντικά διαχείριση». Τέλος, ο κ. Δανέλλης εξήρε τη συμβολή του καθηγητή κ. Οικονομόπουλου και της επιστημονικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης  στο δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα σ΄ αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: