δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειαςΜε συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση επιφέρει ακόμη ένα βαρύ χτύπημα στην πληγωμένη ελληνική κοινωνία υποθηκεύοντας επικίνδυνα το μέλλον της. Εκχωρεί σε ιδιώτες το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ξεπουλώντας με ευτελές τίμημα το 66% του ΑΔΜΗΕ. Μια κίνηση που εκχωρεί ουσιαστικά στην ιδιωτική κερδοσκοπία την κρισιμότερη εθνική υποδομή στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ανάπτυξη με όσους κινδύνους κρύβει πίσω της ειδικά για το νησιωτικό χώρο και την Κρήτη.

Η όποια αναπτυξιακή προοπτική για την Κρήτη είναι άρρηκτα δεμένη με την ενεργειακή επάρκεια της και εξαρτάται με καθοριστικό τρόπο από τον ΑΔΜΗΕ. Αν αναλογιστεί κανείς τους σχεδιασμούς του πρόσφατου παρελθόντος για την εξέλιξη της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο με διακρατική εμβέλεια, γίνεται εύκολα αντιληπτή η σημασία του ΑΔΜΗΕ για την επίτευξη του περιφερειακού σχεδιασμού ανάπτυξης με επιπτώσεις σε κάθε παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα.

Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα ενός ενεργειακού σχεδιασμού που θα εξυπηρετεί την αναπτυξιακή στρατηγική της, αφήνοντας τροφή στις ορέξεις χρηματοοικονομικών κολοσσών το μοντέλο ανάπτυξης του τόπου και μέλλον των παιδιών μας, πράγμα που δεν αντισταθμίζεται με το πρόσκαιρο δημοσιονομικό όφελος  που επιδιώκει η κυβέρνηση σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου και υπό την καθοδήγηση της τρόικας.

Τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Ελληνική Κοινωνία κι από κανένα παραγωγικό κλάδο, πολύ περισσότερο από τους μηχανικούς που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανό το όραμα και την προοπτική ανάπτυξης σ’ αυτό τον τόπο. Τέτοιες πρακτικές βρίσκουν απέναντι τους κάθε πολίτη που πονά και νοιάζεται για τον τόπο του  και μοχθεί για την καθημερινή επιβίωση απέναντι στον κοινωνικό και οικονομικό διωγμό που επιβάλλει η τρόικα κι οι δανειστές.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ στηρίζει τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σωματεία εργαζομένων καθώς και κάθε κινηματική πρωτοβουλία των εργαζομένων και των μηχανικών της ΔΕΗ που προασπίζει το δημόσιο αγαθό της ενέργειας απέναντι σε όσους θέλουν κι επιδιώκουν να δουν τούτο τον τόπο και το λαό του γονατισμένο και το μέλλον του υποθηκευμένο.

Ο Πρόεδρος

Πέτρος Ινιωτάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos