του Λεωνίδα Γ. Κουδουμογιαννάκη

Αρκετές παγίδες για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους κρύβει η νέα φορολογική δήλωση που πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Φέτος για πρώτη φορά δεν θα σταλεί από το υπουργείο οικονομικών στους φορολογούμενους ούτε το νέο έντυπο (Ε1) ούτε το γνωστό φυλλάδιο με τις οδηγίες συμπλήρωσης.

 

Για πρώτη φορά φέτος οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών θα υποβάλλουν υποχρεωτικά δήλωση ακόμη και αν είναι προστατευόμενα μέλη χωρίς εισοδήματα! Θα γλυτώσουν από την πρόσθετη φορολογία και τα τεκμήρια εφόσον δεν δηλώσουν ούτε νέα ευρώ εισόδημα για το 2012 και φυσικά δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομα τους.

Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι με παιδιά θα πρέπει να δηλώσουν το ΑΜΚΑ των προστατευόμενων παιδιών τους ώστε να γίνει διασταύρωση με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι προφανές ότι η εφορία προσπαθεί να κλείσει όλες τις τρύπες όχι μόνο της φοροδιαφυγής αλλά και της εισφοροδιαφυγής.

 

Ποιες είναι οι δύο μεγάλες φορολογικές παγίδες.

Η πρώτη μεγάλη παγίδα που κρύβει η νέα φορολογική δήλωση είναι ότι η εφορία ζητά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αναγράψουν για κάθε ακίνητο ξεχωριστά τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ για κύρια, δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία. Η αναγραφή του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες  ανοίγει το δρόμο για διευρυμένες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό όλων όσοι δεν πληρώνουν το «χαράτσι», καθώς και για το εάν υπάρχουν διαφορές στα τετραγωνικά ώστε να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι. Στη περσινή φορολογική δήλωση η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος ήταν προαιρετική και συμπληρώνονταν μόνο για την κύρια κατοικία. Τα ερωτήματα που γεννούνται και πρέπει το υπουργείο οικονομικών να δώσει διευκρινήσεις, είναι στο τι θα γίνει με τα ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί μιας και δεν θα μπορεί σ’ αυτή την περίπτωση να γίνει αποστολή της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά.

Η δεύτερη παγίδα αφορά όσους απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα μετοχών και αμοιβαία κεφάλαια, αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου εταιρειών. Για πρώτη φορά όλα αυτά τα εισοδήματα ακόμη και τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων θα δηλωθούν υποχρεωτικά, ενώ μέχρι πέρυσι η αναγραφή τους ήταν προαιρετική. Με την υποχρεωτική δήλωση όλων αυτών των εισοδημάτων οι φορολογούμενοι, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% – 4%, εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους το 2012 ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

 

Αλλαγές στο έντυπο Ε1

Φέτος οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν τα σημεία που αφορούν:

1. Μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος)

Στον πίνακα 2 προστέθηκαν οι κωδικοί 019-020 «είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 45 ΚΦΕ». Ο κωδικός καθιερώθηκε προκειμένου -κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου- να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι αλλά είναι κατ΄ ουσίαν μισθωτοί. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και φέτος τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε σε 650 ευρώ (1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα).

 

2. Έμποροι ηλικίας από 62 ετών και άνω

Στον πίνακα 2 προστέθηκαν οι κωδικοί 027-028 «ασκείται εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι την 31-12-1950». Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

 

3. Εκμισθωτές ακινήτων

Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν όχι μόνο το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών πάνω από 300 τ.μ. η κάθε μία, αλλά και το ακαθάριστο εισόδημα από επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις. Προστέθηκε νέος κωδικός 177-178 όπου ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει και το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι και 300 τ.μ, αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφανείας.

 

4. Φορολογούμενους με σκάφος αναψυχής

Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής καλούνται να δηλώσουν τον ΑΦΜ του κύριου ή του κατόχου του σκάφους. Πέρυσι στη δήλωση ο φορολογούμενος σημείωνε μόνο το όνομα του σκάφους και όχι τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

 

5. Όσοι είχαν δαπάνες σε αποκατάσταση ακινήτων και για διατηρητέα κτίρια

Στον πίνακα 7 για τις φοροαπαλλαγές προστέθηκαν κωδικοί 077-078 όπου δηλώνονται οι δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων και 039-040 όπου δηλώνονται οι δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων.

 

6. Μισθωτούς και συνταξιούχους με παρακράτηση από τις αποδοχές τους της εισφοράς αλληλεγγύης

Στον πίνακα 8 προστέθηκαν κωδικοί 333-334 όπου αναγράφονται τα ποσά που παρακρατήθηκαν το 2012 για ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: