Πατριάρχης ΘεόδωροςΠαμψηφεί εξελέγη το πρωί του Σαββάτου, (9/10), νέος «Πάπας και Πατριάρχης της Μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής, Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων, Αρχιερεύς Αρχιερέων, τρίτος και δέκατος των Αποστόλων και Κριτής της Οικουμένης», ο μέχρι σήμερα Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Θεόδωρος.

Ο Πατριάρχης πλέον, Θεόδωρος, κατά κόσμον Νικόλαος Χορευτάκης, γεννήθηκε στο Κανλί της επαρχίας Καστελίου στα Χανιά το 1954 και σε μικρή ηλικία έζησε με την οικογένειά του στην Τύλισο, στις Αγιές Παρασκιές, και στη συνέχεια στο Ηράκλειο. Μετά το Γυμνάσιο φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και το 1973 έγινε μοναχός στην ιστορική Μονή Αγκαράθου, στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή τυ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέχρι το 1985 διετέλεσε διάκονος και πρωτοσύγκελος στη ιερά μονή Σπηλίου, ενώ τα επόμενα δέκα χρόνια, μέχρι το 1995 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Οδησσό με την ιδιότητα του πατριαρχικού εξάρχου Ρωσίας. Στη δεκάχρονη παραμονή του στην πρώην Σοβιετική Ένωση συνάντησε Χριστιανούς Ορθόδοξους και Έλληνες ομογενείς από τη Σιβηρία μέχρι την Κασπία και τη Βαλτική, ενώ το 1996 ανακηρύχθηκε πατριαρχικός επίτροπος του πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο πλευρό του εκλιπόντος Πατριάρχη Πέτρου.

Πατριάρχης ΘεόδωροςΤο Σεπτέμβριο του 1997 εκλέγται Μητροπολίτης Καμερούν και Κεντρικής Αφρικής και τα επόμενα χρόνια διακρίνεται για την τεράστια προσφορά και την ιεραποστολική διακονία του στους λαούς του Καμερούν, του Τσαντ, της Κεντρικής Δημοκρατίας της Αφρικής, της Γουινέας, του Ισημερινού, την Γκαμπόν και των νήσων του Αγίου Θωμά, αναλαμβάνοντας μια Μητρόπολη τεράστια, που εκτείνεται κεντρικά και δυτικά της Αφρικής.

Το 2002 εξελέγη Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και από την κεντρική-δυτική Αφρική το ιεραποστολικό του έργο μεταφέρεται νοτιότερα, στις χώρες Ζιμπάμπουε, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Αγκόλα και Μποτσουάνα.

Η Ιερά Επαρχιακή σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, στο συνοδικό της γράμμα, προς τον νεοεκλεγέντα:

Μακαριώτατε, Ασμένως ένωτισθέντες τού χαρμοσύνου άγγέλματος τής διά παμψηψίας έκλογής τής Ύμετέρας θεοτιμήτου Μακαριότητος εις τόν Θρόνον τής Αγιωτάτης Αποστολικής Έκκλησίας Αλεξανδρείας μετά τού ‘Ιερού Κλήρου καί τού εύσεβούς Λαού τής Κρήτης συγχαίροντες καί συναγαλλόμενοι, έκφράζομεν τήν βαθείαν ικανοποίησιν καί εύφροσύνην πάντων ήμών δι’ όσα ή πανσθενής βουλή τού Θείου τής Έκκλησίας Δομήτορος ίργάσατο σήμερον διά τήν Έκκλησίαν τού Αγίου Αποστόλου Μάρκου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος, με την ευκαιρία της εκλογής του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεοδώρου, δήλωσε τα εξής:

«Επί τω ακούσματι της εκλογής του νέου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου αισθήματα χαράς και ευφροσύνης κατέκλυσαν την ψυχή μας, καθώς ο προσφάτως χηρεύσας 2ος θρόνος της Ορθοδοξίας κατελήφθη, από νέον, συνετόν, πράον, γνώστην των ποιμαντικών αναγκών της Αφρικανικής Ηπείρου και αγαπητόν εις όλους μας Πιμενάρχην. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρίσματα και τα προσόντα που απαιτούνται για τη συνέχιση του μεγαλεπήβολου και υφ’ όλων αναγνωρισμένου έργου του Μακαριστού προκατόχου του Πέτρου στην Αφρική, ενώ φέρει επάνω του τις ελπίδες, τις προσδοκίες και τους ραματισμούς του Αιγυπτιακού Ελληνισμο»

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο μήνυμα προς τον νέο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο. Το πλήρες κείμενο του μηνύματος έχει ως εξής:

Επί τη εκλογή Σας ως Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Σας απευθύνω θερμότατα συγχαρητήρια και Σας εύχομαι ολοψύχως κάθε επιτυχία επ’ αγαθώ της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, της Ομογενείας και των ανά την Αφρική πιστών».

Ο Πρόεδρος του Πα.Σο.Κ. Γιώργος Α. Παπανδρου με τηλεγράφημά του προς τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, εκφράζει θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή του και τις θερμές ευχές του για την επιτυχή συνέχιση του έργου του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου, για την Ορθοδοξία στην αφρικανική ήπειρο.

Τα θερμά το συγχαρητήρια προς τον νεοεκλεγέντα Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Μακαριότατο κ. Θεόδωρο, εξέφρασε με τηλεγράφημα του ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας.

«Δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την παμψηφεί εκλογή σας στη θέση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Η εκλογή σας αποτελεί μέγιστη τιμή για την Κρήτη και για τον Ελληνισμό. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο σημαντικό και δύσκολο έργο σας προς όφελος της Ορθοδοξίας, του Ελληνισμού και του ποιμνίου σας της Αφρικής.»

 

Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη θα γίνει την Κυριακή 24 Οκτωβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos