Το πρώτο δημοτικό σχολείο Καβουσίου, ξαναζεί
η σημερινή εικόνα με την ημερομηνία ανέγερσης του κτιρίου

Το όνειρο των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβουσίου, ήταν, να συντηρηθεί και να αποκτήσει ξανά ρόλο στη ζωή του χωριού το δημοτικό σχολείο Καβουσίου στην πάνω γειτονιά. Το πρώτο αυτό σχολείο του χωριού που ιδρύθηκε το 1865 και έκλεισε έναν αιώνα όταν έπαψε να λειτουργεί το 1965, αφού οι μαθητές μεταφέρθηκαν σε νεότερο κτίριο.

Για πολλά χρόνια το όνειρο έδειχνε απλησίαστο, ουτοπία. Ώσπου άρχισαν να λειτουργούν τα Ευρωπαϊκα προγράμματα Leader. O Σύλλογος έκανε τις σχετικές επαφές του, εκπονήθηκαν οι ανάλογες μελέτες, κατατέθηκαν, εγκρίθηκαν και ξεκίνησε η ανακατασκευή του κτιρίου.

Το πρώτο δημοτικό σχολείο Καβουσίου, ξαναζεί
ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβουσίου, Μιχάλης Δερμιτζάκης

Η προσπάθεια έχει ιστορία περί τα έξι με εφτά χρόνια, με τα τελευταία ενάμισι να αφορούν στο κατασκευαστικό κομμάτι, του “Κέντρου Προβολής και ανάδειξης του Τοπικού Πολιτισμού“, όπως θα είναι η λειτουργία του στο εξής.

Ενοποιήθηκαν οι χώροι με τη παρακείμενη εκκλησία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και τώρα προς την ολοκλήρωση ο χώρος θα υποδεχτεί τις δράσεις για τις οποίες μελετήθηκε.

Το βράδυ του Σαββάτου (2/9), έγινε ένα πρώτο κάλεσμα γνωριμίας με το Κέντρο Προβολής και ανάδειξης του Τοπικού Πολιτισμού, παρουσία κατοίκων του Καβουσού, αλλά και εμπλεκόμενων με το έργο.

Το πρώτο δημοτικό σχολείο Καβουσίου, ξαναζεί
κάτοικοι από το Καβούσι και φίλοι

Για τη προσπάθεια μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιχάλης Δερμιτζάκης. Για την αρχιτεκτονική αντιμετώπιση της πρόκλησης μίλησε ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός. Το κατασκευαστικό κομμάτι ανέλαβε ο Καβουσανός Παντελής Λαποκωνσταντάκης.

Παρέστησαν ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, η πρόεδρος του χωριού, ο ξενοδόχος Ανδρέας Μεταξάς ο οποίος θα ξεκινήσει τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στη περιοχή, αρχαιολόγοι της εφορίας αρχαιοτήτων Λασιθίου και κάτοικοι του Καβουσού.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης συνεχίζεται και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε για τα εγκαίνια.

Η βραδιά έκλεισε με γεύσεις του τόπου που επιμελήθηκαν οι νοικοκοιρές του χωριού.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos