Συνέντευξη παραχώρησε στο σταθμό 104.4 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» του Γιώργου Τουτουδάκη ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου κ. Σήφης Μηλιός, που μίλησε για το θέμα του χρίσματος του υποψηφίου ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στον ¶γιο Νικόλαο και για όσα διαδραματίστηκαν για την τελική επιλογή του υποψηφίου.
«Φυσικό είναι σε μία τέτοια διαδικασία να υπάρχουν παράπονα, μουρμουρητά και υπόνοιες για μαγειρέματα. Δεν κατηγορώ τους συντρόφους μου και όλους εκείνους που αμφισβητούν κάποια πράγματα ότα δεν έχουν επιλεγεί.
Η θέση μου δε, είναι δύσκολη γιατί μεν είμαστε όλοι γνωστοί και φίλοι αλλά και η δουλειά πρέπει να γίνει όπως πρέπει. Μόνο για το θεσμικό μου ρόλο πρέπει να υπερασπίσω κάποια πράγματα. Οι φίλοι που με επέλεξαν γνώριζαν τις δυσκολίες διαδικασίας. Βέβαια όλοι θα κριθούμε τον Οκτώβριο αν έχουμε επιτύχει στις επιλογές μας ή και αποτύχει.
Το πρόβλημα είναι όταν έχω να κάνω με φίλους και πετυχημένους δημάρχους όπως ήταν ο Μανόλης Μαστοράκης στην Ιεράπετρα, ο Αντώνης Ζερβός στον ¶γιο Νικόλαο και ο Νίκος Κουρουπάκης στη Σητεία, γι΄ αυτό είναι πολύ δύσκολος ο ρόλος μας.
Όμως το ΠΑΣΟΚ επέλεξε μία διαδικασία, η οποία – ας είμαστε ειλικρινείς- την ακολουθήσαμε όπως ακριβώς έλεγε το ΠΑΣΟΚ. Σκεφτήκαμε τις ιδιαιτερότητες του τόπου, άλλη ιδιαιτερότητα έχει το Λασίθι και άλλη έχει η Λακωνία. Οι διαδικασίες έγιναν φανερά.
Τίποτα δεν έγινε κάτω από το τραπέζι εκ κρυπτώ, όλα έγιναν φανερά, πρώτη φορά με ανοικτή πρόσκληση σε ολόκληρη την κοινωνία, να έχει συμμετοχή και άποψη για τα κοινά. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο και μάλιστα θα έλεγα πως ούτε πέτυχε ούτε πέτυχε. Από τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος θα κριθεί και η συνέχεια του.
Μέσα από τις διαδικασίες μας δόθηκε η ευκαιρία να κατεβούμε και να συζητήσουμε με τους απλούς ανθρώπους.
Για την επιλογή
Η επιλογή μας ήταν δύσκολη σε όλες τις πόλεις. Του νομού αν εξαιρέσουμε τη Νεάπολη, όπου εκεί ομόφωνα σχεδόν, η προβλεπόμενη από τις διαδικασίες, γενική συνέλευση ενέκρινε τη συνέχιση της πορείας του σημερινού δημάρχου. Το ίδιο συνέβη και στον Μακρύ Γιαλό. Στους υπόλοιπους τρεις μεγάλους δήμους είχαμε προβλήματα γιατί οι παλιοί και πρώην δήμαρχοι ήθελαν να ξαναθέσουν υποψηφιότητα.
Εδώ πρέπει να σημιώσουμε ότι δεν εφαρμόσαμε την εγκύκλιο όπως πρέπει αφού έλεγε ρητά ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, πέρα από το ήθος, διαφάνεια, γνώση κλπ., έλεγε ότι πρέπει να συνενώνουν, να κινητοποιούν τις τοπικές κοινωνίες και το βασικότερο ότι δε πρέπει να έχυν μία πρόσφατη απογοήτευση του εκλογικού σώματος.
Αν λοιπόν εφαρμόζαμε κατά γράμμα την εγκύκλιο κάποιοι υποψήφιοι δε θα έπρεπε να ήταν καθόλου υποψήφιοι, ούτε καν να μπουν στη διαδικασία. Τότε θα μας είχαν κατηγοήσει για μαγειρέματα και για έλλειψη αξιοπιστίας. Η εγκύκλιος κάνει πράξη την ανανέωση και δημιουργεί μία ανανέωση στα τοπικά δρώμενα.
Για τη δημοσκόπηση
Επιλέξαμε τον επώδυνο δρόμο της δημοσκόπησης, που μας στοίχισε 18.00 ευρώ και αφορά όλο τον νομό. Το δείγμα ήταν πολύ μεγάλο, περίπου 620 άτομα μόνο στον ¶γιο Νικόλαο, ένα δείγμα που βγάζει δήμαρχο στην Αθήνα. Εμείς λοιπόν επιλέξαμε αυτή τη μέθοδο και τα μεγάλα δείματα για τις μεγάλες πόλεις του νομού και οι οποίες μας έδειξαν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα κάποιων.
Προσωπικά, δε θεωρώ πολύ καλή τη μέθοδο αυτή αλλά έτσι έπρεπε να γίνει. Τα στοιχεία στην Ιεράπετρα έγιναν δεκτά και από τους 5 συνυποψήφιους. Την επόμενη κιόλας ημέρα οι 4 από τους 5 με μία ανακοίνωση στηρίζουν την τελική υποψηφιότητα και είναι μέσα στο ψηφοδέλτιο.
Η αποχώρηση του Γιάννη Λουκαράκη μας έκανε να εξετάσουμε περισσότερο τα πράγματα. α αποτελέσματα έγιναν δεκτά και από τους 5. Ειδικά ο κ. Ζερβός είπε «ότι τα αποτελέσματα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, απλώς έχω μία ένσταση γιατί μπήκε το ερώτημα με υποψήφιο σε συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ του Δημήτρη Κουνενάκη». Εκεί εξέφρασε την ένσταση του.
Να ξέρετε όμως, για την πόλη του Αγίου Νικολάου, την τελική επιλογή τη λαμβάνει Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών της Αθήνας επειδή αναφερόμεθα στην πρωτεύουσα του νομού. Όποια εισήγηση και να κάναμε εμείς την τελική επιλογή την είχε η επιτροπή,, η οποία έχει στο μυαλό της συναίνεση, συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις.
Εμείς λοιπόν, πριν ξεκινήσει η δημοσκόπηση, είχαμε μία πρόταση για συνεργασία με τον ΣΥΝ με μοναδικό υποψήφιο τον Δημήτρη Κουνενάκη. Μέχρι και την τελευταία ημέρα συνεχίζονταν όλα. Εμείς στείλαμε δύο ονόματα πάνω στην Επιτροπή, τον Ζερβό και τον Κουνενάκη. Εμείς θα στηρίζαμε όποιον και αν επέλεγε η Επιτροπή.
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα σαρώσουν στις εκλογές. Στην πρόθεση ψήφου ο κ .Κουνενάκης συγκεντρώνει 48,5% και ο υποψήφιος της Ν.Δ. 36.6%. Ο κ. Ζερβός συγκεντρώνι 48.2 % και ο υποψήφιος της Ν.Δ 40.1%.
Και αυτό λέει ο κ. Ζερβός, ότι η διαφορά του με τον κ. Κουνενάκη είναι μικρή. Εμάς όμως δε μας ενδιαφέρει αυτό, μας ενδιαφέρει η διαφορά μας με την Ν.Δ. Και βέβαια δε σημαίνει ότι η αποχώρηση του κ. Λουαράκη κάνει τα πράγματα δυσμενέστερα για τη Ν.Δ.
¶λλωστε ο κ. Κουνενάκης έχει μία διείσδυση στους ψηφοφόρους της ΝΔ. 29.2 ενώ ο κ. Ζερβός 23.4%. Στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουνενάκης 69,3% ενώ ο κ. Ζερβός 62,9. έχει μία μεγαλύτερη προτίμηση.
Πάμε τώρα στη διαρροή ΠΑΣΟΚ προς τον υποψήφιο της Ν.Δ., είναι για τον Κουνενάκη 19,7% και για τον Ζερβό 20,1. Στη θετική γνώμη που επικαλείται ο κ. Ζερβός λοιπόν είναι θετική 61,3 και αρνητική το 33,6, και δεν τον γνωρίζει το 3,6. Ενώ για τον κ. Κουνενάκη θετκή το 45,5, αρνητική το 31,7 και δεν τον γνωρίζει το 20%.
Ο κ. Ζερβός έχει παγιωμένα ποσοστά, ενώ για τον κ. Κουνενάκη δεν τον γνωρίζουν και μπορεί ο ίδιος με τη στάση του να αλλάξει τα ποσοστά του θετικά ή αρνητικά. Τέλος όσον αφορά τη διείσδυση τους σε άλλα μικρότερα κόμματα ο κ. Κουνενάκης συγκεντρώνει το 58.2 % και ο κ. Ζερβός 46,8%.
Όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του κοινού, θα δώσουμε μία μάχη, επεσήμανε στο τέλος ο κ. Μηλιός» .