Αποψη της Μητρόπολης

Ιεράπετρα

Συνεχίζονται και πυκνώνουν οι πληροφορίες για ανεξόφλητα χρέη του Δήμου μας σε προμηθευτές και εργολάβους, στην πόλη και τα χωριά μας. Δεν αναφερόμαστε, φυσικά, στα χρέη που αφορούν σε εκταμιεύσεις από Κοινοτικά ή Εθνικά Προγράμματα, με τις γνωστές καθυστερήσεις, αλλά στις αποκλειστικά Δημοτικές οικονομικές υποχρεώσεις, για μεγαλύτερα ή μικρότερα έργα ή προμήθειες, για μεγαλύτερα ή μικρότερα ποσά.

Αυτό το δεομένο, πιστοποιεί την πολύ κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων λόγω μη συνετής διαχείρισης, αλλά και την κακή ταμειακή κατάσταση, παρά τα πολλά δάνεια στα οποία έχουν καταφύγει και εξακολουθούν ακάθεκτοι να καταφεύγουν, ακόμα και ύο, μόλις, μήνες πριν τις εκλογές. . .

Την παραπάνω άποψη επιβεβαίωσε και η ενημέρωση που είχε πρόσφατα ο υποψήφιος Δήμαρχος του Συνδυασμού μας κ. Μανώλης Μαστοράκης, που, μετά από σχετικό αίτημά του, συνάντησε στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ Νίκο Παπάγγελο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Είναι καθημερινά τα παράπονα που ακούγονται σε δημόσιους χώρους, από επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών, στους οποίους δεν καταβάλλει οφειλόμενα ποσά ο Δήμος, η ΔΕΥΑΙ κ.λ.π., παρά την πάροδο πολλών μηνών ή και ετών από την παράδοση του έργου ή της προμήθειας, κατά περίπτωση, ή την ολοκλήρωση της εργασίας την οποία είχαν αναλάβει. Οι συντοπίτες αυτοί, με υπόδειξη αρμοδίων του Δήμου, συνήθως καθυστερούν να εκδώσουν τιμολόγια, προκειμένου, τουλάχιστον, να μην υποχρεώνονται στην απόδοση του Φ.Π.Α. χωρίς να έχουν εισπράξει ούτε αυτόν. . .

Το συνολικό ύψος των χρεών αυτής της μορφής δεν είναι γνωστό, αφού, όποτε ερωτάται σχετικά εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής, η απάντηση που δίνεται είναι ότι, καταγράφονται ως οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου μόνο αυτές για τις οποίες έχουν εκδοθεί νόμιμα παραστατικά!!! Πολύ φοβούμαστε, δηλαδή, ότι ούτε η Δημοτική Αρχή γνωρίζει και, ακόμα χειρότερα, δεν θέλει να γνωρίζει τώρα την κατάσταση στην οποία έχει φέρει το Δήμο μας, μεταθέτοντας την «απογραφή» για μετά τις εκλογές του Οκτώβρη, η έκβαση των οποίων και μόνο την απασχολεί.

Αντί, λοιπόν, εν όψει της λήξης της τετραετούς θητείας της, να προσπαθεί για τη βελτίωση της ζοφερής αυτής κατάστασης που είναι πρωτοφανής στα χρονικά του Δήμου μας, καθιστώτας τον αναξιόπιστο και φέρνοντας σε απόγνωση συντοπίτες βιοπαλαιστές, απεναντίας, συνεχίζει να παραγγέλλει, συνήθως προφορικά (!!), και να αναθέτει έργα, προμήθειες και εργασίες, προφανώς εν όψει εκλογών και ανάγκης προεκλογικών εξυπηρετήσεων . . ., την ώρα που, ακόμ και εργαζόμενοι σε Δημοτικές υπηρεσίες, όπως π.χ. οι υδρονομείς σε χωριά μας, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για τη δουλειά τους το 2006!!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη υπάρξει περιπτώσεις άρνησης εκτέλεσης τέτοιων παραγγελιών του Δήμου μας, από επτηδευματίες που έχουν ταλαιπωρηθεί υπερβολικά με ανεξόφλητους λογαριασμούς. Αυτή η κατάσταση, δεν παρατηρείται π.χ. σε κοντινούς Δήμους, που είναι συνεπέστατοι στις υποχρεώσεις τους, όπως ήταν παλιότερα και ο δικός μας.
Με τα παραπάνω απαράδεκτα δεδμένα και βλέποντας ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει την ψυχραιμία που χρειάζεται ώστε να αλλάξει στάση, κάνουμε ΕΚΚΛΗΣΗ σε όσους συντοπίτες επαγγελματίες συναλλάσσονται με το Δήμο μας και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, να συνεχίσουν να δέχονται παραγγελίες και να αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων ή προμηθειών, ΜΟΝΟ ΑΦΟΥ προηγηθεί η κατά περίπτωση απαιτούμενη διαδικασία και αφού εξετάσουν την πλήρη νομιμότητά της, χωρίς να δέχονται υποσχέσεις για εκ των υστέρων «τακτοποίηση», και ΑΦΟΥ βεβαιωθούν για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ, και όχι μόνο τυπική, εξασφάλιση της απαραίτητης δαπάνης (πρόβλεψη στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, ύπαρξη εγκεκριμένης μελέτης, απόφαση του αρμόδιου Δημοτικού Οργάνου, υπογραφή Σύμβασης, γραπτή εντολή εργασιών κ.λ.π.). Την εξασφάλιση, βέβαια, δεν είναι λογικό να την θεωρύν πραγματική, αν υπάρχουν όμοια παλαιότερα χρέη ανεξόφλητα. . .

Σε αντίθετη περίπτωση, είναι προφανές ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα νόμιμης απαίτησης είσπραξης της αμοιβής της δουλειάς τους ή της αξίας των εμπορευμάτων τους, ενδεχόμενο το οποί δεν φαίνεται να απασχολεί τη Δημοτική Αρχή, που συμπεριφέρεται με αυξανόμενη ανευθυνότητα, αγωνιζόμενη απεγνωσμένα, με αθέμιτα και βλαπτικά για το Δήμο μας μέσα, μόνο για να περιορίσει εκλογικά το μέγεθος της αποτυχίας της.

Δελτίο Τύπου ου Συνδυασμού

Print Friendly, PDF & Email

Από manos