απολογισμός δημοτικής αρχής Αγίου ΝικολάουΤα πάντα είναι καλά στον δήμο Αγίου Νικολάου, κατά τον δήμαρχο Δημήτρη Κουνενάκη στον απολογισμό που παρουσίασε τη Δευτέρα (31/3) στο χώρο του REX στον Άγιο Νικόλαο. Μέχρι και για νέο γήπεδο Λακωνίων ακούσαμε παρ’ ότι δεν υπάρχει αυτή η φράση στο κείμενο που θα διαβάσετε παρακάτω.

Όμως, μετά από δύο θητείες, κύριε δήμαρχε, δεν μπορούμε να λέμε, ότι η Φιλαρμονική πάει καλά, ότι τελειώνει το γήπεδο στην Αμμούδα όταν έχει καταλεηλατηθεί, ότι η Μαρίνα πάει καλά ενώ θα μπορούσε να μην είχε νοιώσει την οικονομική κρίση η περιοχή εάν λειτουργούσε όπως λειτουργούν σε άλλα σημεία του κόσμου οι Μαρίνες, όπως επίσης η μεταφορά του λιμενικού ταμείου στο δήμο έχει αναβαθμίσει τα πράγματα.

Ούτε κουβέντα για θέματα, λ.χ.: περί Επιχειρησιακής Βραχασίου Α.Ε. Ο.Τ.Α., περί παραλαβής κοινότητας Βραχασίου, για το κλείσιμο των ζημιών στη Αμμουδάρα όπου τώρα αρχίζει και υποχωρεί ο δρόμος, για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δήμου που υπολειτουργούν, τίποτα για το Καθαρό, αλλά το κυριότερο, ούτε κουβέντα για τη καθημερινότητα του πληθυσμού, η αξιοκρατία λέξη κενή, ανύπαρκτη τουριστική συνείδηση, δυστυχώς, ουδείς δήμαρχος τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει φροντίσει για τη καλυτέρευση της συμπεριφοράς και παιδείας των κατοίκων του δήμου….. Όμως κάποιες φορές οι λύσεις και οι πρωτοβουλίες δεν έχουν κόστος…… όρεξη και φαντασία αρκεί.

απολογισμός δήμου Αγίου ΝικολάουΔεν μηδενίζουμε το έργο που έχει γίνει αλλά, ένας δήμος δεν είναι μόνο ένας περιφερειακός δρόμος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον συντονισμό των διοικούμενων στον δήμο αγίου Νικολάου από τους διοικούντες………., τα Χριστούγεννα του 2013, στολίστηκαν τα δέντρα και στον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου. Τη μια μέρα το συνεργείο των ηλεκτρολόγων έβαζε φώτα και στόλιζε τα δέντρα, την επομένη το συνεργείο πρασίνου κλάδευε τα δέντρα αφήνοντας κάτω στα στολίδια. Οι περίοικοι ξαναστόλισαν στη συνέχεια τα κλαδεμένα δέντρα !!!

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ­­­

ΆΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εισαγωγή

Κύριοι σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζουμε στον απολογισμό της Δημοτικής αρχής και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητο εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες το τι εξελίσσεται συνολικά στο Δήμο.

Ομολογουμένως ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος αυτή που περάσαμε και περνούμε, ενώ πρέπει να πούμε εξ αρχής ότι μέσα σ αυτές τις συνθήκες οι υπηρεσίες του Δήμου  και γενικά η Δημοτική Αρχή παρήγαγε σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς.

Είναι αλήθεια ότι μετά τις συνενώσεις βάσει του σχεδίου Καλλικράτης,  ξεκινήσαμε με άλλες προοπτικές και ελπίδες, στηριχτήκαμε στις εξαγγελίες  για ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης,  των οικονομικών μας, για στήριξη  με εξειδικευμένο προσωπικό, για ενίσχυση  της τοπικής ανάπτυξης και της αποκέντρωσης.

Όμως τα πράγματα δυστυχώς, όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν ήρθαν έτσι. Η κατάρρευση και η πτώχευση της χώρας, η επιβολή μέτρων μέσω των μνημονιακών δεσμεύσεων, χτύπησε βάναυσα τους πολίτες και τις οικογένειες τους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τις επιχειρήσεις και φυσικά τους Δήμους.

Είδαμε τα τακτικά μας έσοδα να μειώνονται δραματικά πάνω από 65%, είδαμε να μειώνεται με ανάλογο ποσοστό η ΣΑΤΑ, τα έσοδα δηλαδή που αφορούν τις μικρές παρεμβάσεις, έργα και συντηρήσεις, είδαμε να μειώνονται οι πόροι μας από το τέλος παρεπιδημούντων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχει πλήρης αδυναμία να εκτελέσουμε το παραμικρό έργο, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συνενώσεων,  στις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες, στη δημιουργία και τη συντήρηση των υποδομών.

Παράλληλα οι Δήμοι όπως και οι υπόλοιποι τομείς του δημοσίου βρέθηκαν στο στόχαστρο. Περάσαμε πολύ δύσκολες ώρες όσον αφορά τη διαχείριση του προσωπικού. Η δημοτική αστυνομία καταργήθηκε με αρνητικές συνέπειες για το δημόσιο χώρο και τα έσοδα. Οι σχολικοί φύλακες οδηγήθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Οι προσλήψεις έχουν ουσιαστικά παγώσει, το προσωπικό δεν αναπληρώνεται και προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με εποχικούς εργαζόμενους οι οποίοι εκπαιδεύονται και μετά φεύγουν. Αντιμετωπίσαμε μεγάλα προβλήματα σχετικά με τις προσλήψεις του εποχικού προσωπικού το οποίο καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες στην διάρκεια της τουριστικής περιόδου.  Υποφέραμε στην  καθαριότητα, στις παραλίες στο πράσινο και το φωτισμό. Εκ των ενόντων και με πολύ αγωνία και μεγάλη προσπάθεια, καλύψαμε αυτές τις ανάγκες.

Παράλληλα  οι συνενώσεις δημιούργησαν αρκετά προβλήματα όσον αφορά στις υπηρεσίες και η περίοδος προσαρμογής ήταν δύσκολη.

Προέκυψε δυστυχώς το έλλειμμα της Νεάπολης, που πλησιάζει με τους τόκους το 1.500.000 Ευρώ, του οποίου η διαχείριση ήταν και είναι μια τραυματική και πολύπλοκη εμπειρία.

Σ αυτές τις συνθήκες εκτιμήσαμε πως το πρώτο μέλημα ήταν να μην καταρρεύσει ο Δήμος, να στηρίξουμε την κοινωνία μας και την οικονομία μας, να στραφούμε σε άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Οι αγώνες που δώσαμε

Ιδιαίτερα ζητήματα προκάλεσαν οι αποφάσεις για κλείσιμο υπηρεσιών, μεταφορά λειτουργιών και αποδόμηση πολλών δημόσιων δομών. Οι εξελίξεις αυτές αναβίωσαν και θέματα τοπικισμού στο νομό μετά τις εύλογες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών να διατηρήσουν τις λίγες δομές που διαθέτει ο Νομός.

Αναφερόμαστε κυρίως στα νοσοκομεία και τα θέματα υγείας, στην παιδεία, στο ΤΕΙ και την ΑΣΤΕΑΝ, στις Εφορίες, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το Ειρηνοδικείο, την Μαρίνα κ.λπ. Η αποψίλωση των υπηρεσιών ταλαιπωρεί τους πολίτες που υποβάλλονται σε δαπάνες και ταλαιπωρία. Ατέλειωτες ώρες ενασχόλησης, επαφές, διαπραγματεύσεις, πιέσεις, μετακινήσεις, δαπάνες, για να στηρίξουμε τα αυτονόητα.

Ταυτόχρονα αγώνας, κινητοποιήσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες στις οποίες ο Δήμος μαζί με τους αντίστοιχους φορείς μπήκε μπροστά. Υπήρξαν αποτελέσματα. Νοσοκομείο Νεάπολης, γραφείο ΙΚΑ και Δ.Ο.Υ. στη Νεάπολη, δημιουργία νέου τμήματος ΤΕΙ, πάγωμα της μεταφοράς της ΑΣΤΕΑΝ, ανατροπή απόφασης για το ΙΚΑ, πιέσεις για το νοσοκομείο που εξακολουθεί ν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι προσπάθειες και η επιφυλακή μας συνεχίζεται και απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και ενότητα.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν όλοι αυτές τι συνθήκες ώστε με ρεαλισμό και σχέδιο να προτείνουμε και να προγραμματίσουμε χωρίς πλειστηριασμό υποσχέσεων και ελπίδων. Υπάρχει όμως η δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιήσαμε όπως θα δείτε παρακάτω για την κάλυψη κυρίως των επενδυτικών μας αναγκών. Η παρούσα χρηματοδοτική περίοδος τελείωσε την 31/12/2013 και ανοίγει μια νέα με λιγότερα όμως κονδύλια.

Κοινωνική πολιτική – ΟΚΥΔΑΝ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίσαμε στην περιοχή μας και την ανθρωπιστική κρίση. Η  οικοδομή έπεσε πάνω από 70% ,οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις κυριολεκτικά διαλύθηκαν, ενώ αρκετοί πολίτες οδηγήθηκαν στο περιθώριο και η ανεργία διαρκώς αυξάνεται. Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και σηκώνουν τεράστιο βάρος. Ο Δήμος είναι η βασική πλέον μονάδα στην οποία απευθύνονται οι πολίτες.

Το πρώτο ζήτημα που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε είναι η οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν αυτούς τους πολίτες για να διατηρήσουμε κυρίως τον κοινωνικό μας ιστό και να δείξουμε το ευαίσθητο και ανθρώπινο πρόσωπο της κοινωνίας μας

 • Πάνω από 300 παιδιά και βρέφη φιλοξενούνται κάθε χρόνο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των παιδικών σταθμών προσφέροντας στα παιδιά μας την απαιτούμενη ασφάλεια, αγωγή και κοινωνικοποίηση τους. Με την προσθήκη του 2ου ορόφου στο κτίριο της Αμμούδας οι παιδικοί σταθμοί συγκεντρώνονται σε ένα κτίριο στην πόλη του Αγίου Νικολάου.
 • Τα μέλη των ΚΑΠΗ μετρούν πλέον πάνω από 400 ενεργά μέλη στον Άγιο Νικόλαο και τη Νεάπολη.
 • Το πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ εξυπηρετεί πλέον 370 οικογένειες σε όλο τον Δήμο.
 • Οργάνωση και λειτουργία ΚΔΑΠ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Σύσταση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Αγίου Νικολάου ΄΄ΕΛΠΙΖΩ΄΄. Με όπλο τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά καταφέραμε να δημιουργήσουμε και να συντηρήσουμε την ‘’ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ΄΄ από όπου στηρίζονται 100 οικογένειες κάθε  μήνα και περιστασιακά σχεδόν 500 άτομα. Επιπλέον συνεχίσαμε και ενισχύσαμε τη λειτουργία της τράπεζας ρουχισμού ‘’ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΓΑΖΙ΄΄ για να καλυφθούν οι ανάγκες σε επίπεδο ένδυσης όλων εκείνων των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
 • Τέλος, καλύψαμε συνολικά 400 αιτήματα για βοήθεια κάθε φύσεως.
 • Υπήρξε συνεργασία με φορείς για το κοινωνικό φαρμακείο.
 • Υπήρξαν εκδηλώσεις, δραστηριότητες και πάρα πολλοί άνθρωποι, τους οποίους  ευχαριστούμε  θερμά μέσα από την καρδιά μας,  προσέφεραν και προσφέρουν για τους άπορους συμπολίτες.

Επίσης φορείς όπως η εκκλησία, σωματεία, ομάδες, πολίτες, εθελοντές,  προσπαθούν σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται αυτή την περίοδο γιατί πρώτα από όλα είμαστε κοινωνία.

Οικονομικά

Ένα ιδιαίτερο ζήτημα που αντιμετωπίσαμε  ήταν το θέμα της ισορροπίας των οικονομικών.  Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη και αυξάνεται συνεχώς το χρέος των επαγγελματιών αλλά και των πολιτών.

Προχωρούμε συνεχώς σε ρυθμίσεις, μειώσαμε τα τέλη σε ευπαθείς ομάδες, αλλά παρά ταύτα η κρίση εξαπλώνεται διαρκώς και το πρόβλημα διογκώνεται. Σε συνδυασμό με την τραγική μείωση των εσόδων υπήρξε ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Με πολύ προσπάθεια, οικονομίες, φρόνηση καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι στα οικονομικά μας και παρά το σοκ του ελλείμματος του πρώην Δήμου Νεάπολης είμαστε ένας υγιής Δήμος οικονομικά. Ίσως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του Δήμου αυτή την περίοδο. Έχουμε αξιοπιστία στην αγορά, οι υποχρεώσεις μας είναι σε λογικά επίπεδα και διαχειρίσιμες, δεν έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 • Εισπράξεις Έτους 2013:  24.629.454€
 • Πληρωμές έτους 2013: 18.229.782€
 • Χρηματικό υπόλοιπο (31-12-2013): 6.399.673€
 • Απαιτήσεις Δήμου στις 31-12-2013( οφειλέτες Δήμου): 7.137.578€
 • Υποχρεώσεις Δήμου στις 31-122013 (Προμηθευτές κ.λ.π.) :2.700.000€
 • Υπόλοιπο δανείων 31/12/2013: 4,300,300 €

Ανάλογη εικόνα υπάρχει στη ΔΕΥΑΑΝ καθώς και στους άλλους οργανισμός. Ιδιαίτερα για την μεγαλύτερη επιχείρηση του Δήμου μας ΔΕΥΑΑΝ.

Στοιχειά οικονομικά ΔΕΥΑΑΝ:

 • Γενικό σύνολο εσόδων: 4.228.823€
 • Γενικό σύνολο εξόδων: 3.120.403€
 • Υπόλοιπα πελατών (απαιτήσεις): 3.484.243€
 • Υπόλοιπα προμηθευτών (υποχρεώσεις): 333.130€
 • Υπόλοιπο δανείων 31/12/2013: 360.555€

Τουρισμός – ‘’Κρήτη σημαίνει φιλοξενία’’

Η κορωνίδα της οικονομίας μας είναι ο τουρισμός. Η περιοχή μας κρατά τα σκήπτρα του ποιοτικού τουρισμού και παρά τη μεγάλη κρίση ο τουρισμός κρατήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ανάκαμψη με υψηλές πληρότητες λόγω των ευρύτερων συγκυριών στη Μεσόγειο.

Η οικονομία μας στάθηκε όρθια μέσα στη μεγάλη κρίση λόγω του ρεύματος του τουρισμού ενώ από  την άλλη πλευρά  διαπιστώνουμε συνεχώς ότι για να συντηρήσουμε τον ευρύτερο χώρο μέσα στον οποίο δρα ο τουρισμός πρέπει να κάνουμε  πολλές παρεμβάσεις,  γεγονός που είναι αδύνατον να γίνει με τα οικονομικά  του τακτικού προϋπολογισμού.

Για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό είχαμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο μάρκετινγκ με σκοπό την προβολή του Δήμου μας ως τόπο προορισμού για τουρισμό ποιότητας, ασφαλή τουρισμό και τουρισμό θάλασσας  και υπαίθρου.

Προωθούμε τη  στοχευμένη προβολή ειδικών προϊόντων θεματικού τουρισμού (π.χ. ειδικών διαδρομών για τη χλωρίδα και πανίδα, σπηλαιολογικό τουρισμό, εκκλησιαστικό τουρισμό κλπ) και έχουμε επιτύχει την αύξηση του ρεύματος τουριστών της περιοχής (με τουρίστες υψηλής εισοδηματικής τάξης, κατηγορίες τουριστών ειδικών ενδιαφερόντων) καθώς και την αύξηση της ροής επισκεπτών προς την ενδοχώρα του νομού, που διαμένουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της παραλιακής ζώνης (λειτουργώντας συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς το μαζικό / παραθεριστικό τουρισμό), με τη μορφή οργανωμένων ή μεμονωμένων περιηγήσεων και εκδρομών.

Ειδικό βάρος δίδεται  σε παρεμβάσεις που σχετίζονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού για ειδικές ομάδες πληθυσμού (εκκλησιαστικός, ορειβατικός, αναρριχητικός, σπηλαιολογικός, ιατρικός, τουρισμός για ΑΜΕΑ κ.α.), που έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη διαμονή τους στην περιοχή με το θέμα ή τη δραστηριότητα που τους ενδιαφέρει, την προβολή των ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής, όπως το πρότυπο κρητικής διατροφής, τη λαϊκή τέχνη, την παράδοση, τα πανηγύρια κλπ. καθώς και τη χαρτογραφική και περιγραφική αποτύπωση των αγροτικών της περιοχής, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και επιστημονικό ενδιαφέρον (ανεμόμυλοι, νερόμυλοι, φάμπρικες, πατητήρια κλπ), στη λογική της ειδικής διαδρομής.

Χρειάζεται να αναπτύξουμε περισσότερο τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Ο Ορειβατικός-Περιπατητικός και διαδρομών  στον οποίο στοχεύουμε  μέσα από το LEADER με τη διαμόρφωση 65 περίπου διαδρομών….

Προωθούμε την δημιουργία υποθαλάσσιου πάρκου  το οποίο από ότι φαίνεται θα έχει καλή συνέχεια.

Με τα ΣΧΟΟΑΠ που εγκρίθηκε  πάρθηκαν τέτοια μέτρα ώστε να μην έχουμε μαζικοποίηση  αλλά και έκπτωση της ποιότητας του τουρισμού  που αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ενώ από την άλλη πλευρά προσπαθήσαμε να κάνουμε  υποδομές και να βελτιώσουμε το αστικό αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον για να μπορέσει ο επισκέπτης να απολαμβάνει ένα χώρο ευπρεπή,  ένα χώρο στον οποίο μπορεί να περάσει καλές μέρες διακοπών.

Οι εμπειρίες μας, οι επαφές που έχουμε με τους ξένους, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε, οι προβολές που κάναμε, οι βραβεύσεις των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών που πραγματοποιούμε τακτικά, μας δίνουν ένα μέτρο της ικανοποίησης των επισκεπτών μας,  οι  οποίοι θεωρούν πολύ σημαντικές τις δομές του φυσικού περιβάλλοντος, τις 23 γαλάζιες σημαίες που προβάλλουν την ποιότητα της θάλασσας μας, τη διατροφή μας. Πάνω απ΄ όλα  αυτό που μας επαναλαμβάνουν συνέχεια είναι η μοναδική φιλοξενία και η ανθρώπινη ζεστασιά που δεν πρέπει να χάσουμε γιατί ‘’Κρήτη σημαίνει φιλοξενία’’.

Συνοπτικά υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

 • Διαφημιστικές καταχωρήσεις σε έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε τουριστικούς οδηγούς.
 • Διαφήμιση στα ΜΜΕ (τηλεόραση και ραδιόφωνο)
 • Δημιουργία πληροφοριακού χάρτη και έκδοση έντυπου υλικού του Δήμου Αγίου Νικολάου σε πέντε γλώσσες
 • Συμμετοχή σε αναγνωρισμένες θεματικές τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα ή άλλα σε κράτη μέλη της Ε.Ε (WTM ΛΟΝΔΙΝΟ, TOUR SALON 2014 ΠΟΛΩΝΙΑ, VACANTIEBEURS  ΟΥΤΡΕΧΤΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑ, FERRIENMMESSE ΒΙΕΝΝΗ, SALON DES VACANCIES ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. IMTM TEL ABIB, FERIE FOR ALLE ΧΕΡΝΙΓΚ, ITB ΒΕΡΟΛΙΝΟ)
 • Συμμετοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου με δικό του περίπτερο σε εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και εξωτερικό (ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ, ΜΙΤΤ  ΜΟΣΧΑ, ΚΡΗΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΘΗΝΑ, GREKLAND PANORAMA ΣΟΥΗΔΙΑ).
 • Αποστολή διαφημιστικού υλικού σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού που συμμετέχει η Περιφέρεια
 • Σχεδιασμός και παραγωγή πληροφοριακού και διαφημιστικού υλικού, καθώς και συμμετοχή στη δημιουργία ντοκιμαντέρ (π.χ. Μένουμε Ελλάδα, 60’ Ελλάδα, American Next Top Model, CNN TURK κ.λ.π.)
 • Οργάνωση και υλοποίηση των εκδηλώσεων του θεσμού πλέον της εβδομάδας τουρισμού στον ευρύτερο Δήμο Αγίου Νικολάου.
 • Ανάπλαση του γραφείου πληροφοριών
 • Επιμέλεια δώρων ξένων επισκεπτών του Δήμου μας (κρουαζιερόπλοια, δημοσιογράφοι κ.λ.π.)
 • Βράβευση επαναλαμβανόμενων ξένων επισκεπτών
 • Σήμανση αξιοθέατων και μνημείων
 • Δημιουργία Αναρριχητικού  Πεδίου “ΠΕΖΑΣ” στο Καλό Χωριό , σήμανση δρόμου, δημιουργία μονοπατιού και έκδοση φυλλαδίου
 • Υποδοχή και φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. (π.χ. Sovereign, Olympic, Classic Collection, Prestige, W&O και Essential Escapes, Βελγική Κρατική Γαλλόφωνη Τηλεόραση RTBF, το Travel Channel International, CRAL, Madame Figaro, Δημοσιογραφική αποστολή του CNN TURK, τουριστικών πρακτόρων από το Αζερμπαϊτζάν)
 • Υποδοχή  κρουαζιερόπλοιων. (κέρασμα επιβατών και διανομή διαφημιστικού υλικού του Δήμου στους επιβάτες.

Δ.Α.Ε.Α.Ν. (Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση Αγίου Νικολάου)

Η ΔΑΕΑΝ συνέβαλε  και  συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία άμεσα η έμμεσα, στην απασχόληση, στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος αλλά και στην προβολή της περιοχής. Και κυρίως χωρίς να επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους δημότες  αφού είναι κερδοφόρα αλλά και τα κέρδη της  επανατοποθετούνται κυρίως στην τοπική αγορά.

Το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων η ΔΑΕΑΝ είχε μια θετική πορεία σε όλα τα επίπεδα.

Η οικονομική διαχείριση ήταν αποτελεσματική, η χρήση του 2013 είναι κερδοφόρα και αντιμετωπίσθηκε με σύνεση το έλλειμμα των 300.000 € που είχε παραλάβει το 2007.

Θετική όμως κρίνεται και η γενικότερη εικόνα της ΔΑΕΑΝ σε σχέση με την αναβάθμιση  και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους τομείς ευθύνης της.

 • Οι παραλίες διατηρούνται σε επίπεδο ικανοποιητικό και αυτό φαίνεται και από τα θετικά σχόλια των επισκεπτών αλλά και με την επιβράβευση τους με τις Γαλάζιες Σημαίες που καθιστά την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου πρώτη πόλη στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι για το 2014 θα γίνει η ανακοίνωση απονομής των Γαλάζιων Σημαιών πανελλαδικά στον Άγιο Νικόλαο.
 • Πέρα από την προσπάθεια να διατηρούνται καθαρές και να παρέχουν υπηρεσίες σύγχρονες και σε χαμηλό κόστος .
 • Συνεχής είναι η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η διευκόλυνση συμπολιτών μας και επισκεπτών με ειδικές ανάγκες με ειδικά αμαξίδια για ΑΜΕΑ με δωρεάν χρήση για  μπάνιο στη θάλασσα, WC για άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και η ύπαρξη ναυαγοσωστών όπου έχει καθοριστεί ότι πρέπει να υπάρχουν.

Όσον αφορά την Μαρίνα, παρά την υπαγωγή της στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, έχουν γίνει το διάστημα που πέρασε πολλές και πολυδάπανες παρεμβάσεις για την βελτίωση των υπηρεσιών αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. Με το πέρασμα του χρόνου καθίσταται αναγκαία, εκτός της συνήθη συντήρηση και  η αντικατάσταση πολλών και μεγάλων τμημάτων εγκαταστάσεων και  υλικού. Αγκυροβόλια, σύστημα  πυρόσβεσης, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κ.α.

Αυτή τη στιγμή ελλιμενίζονται  μόνιμα μεγάλος αριθμός σκαφών κυρίως αλλοδαπών ιδιοκτητών. Η Μαρίνα είναι ένα μεσαίο ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης του οποίου οι πελάτες προμηθεύονται  τα πάντα από την τοπική αγορά.

Καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την βελτίωση των υποδομών στην Μαρίνα και την περιβαλλοντική διαχείρισή της.

Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία συνέβαλε σημαντικά στην προβολή  με την προώθηση φυλλαδίων ,συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια, στήριξη εκδηλώσεων του Δήμου Αγίου Νικολάου και της ευρύτερης περιοχής.

Σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αγ. Νικολάου κατασκευάσθηκε δωρεάν η ιστοσελίδα της εταιρείας. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι εκτός από το Πρόγραμμα Γαλάζιες που συμβάλει  σημαντικά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, επισκεπτών της πόλης σε οικολογικά -περιβαλλοντικά θέματα εξ ίσου σημαντική είναι η  συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Αγ. Νικολάου και οικολογικές οργανώσεις  στο  διαχειριστικό σχέδιο για τις Δημοτικές Παραλίες και ιδιαίτερα για τον Προστατευμένο Υγρότοπο του Αλμυρού .

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ιδιαίτερη σημασία έχει το κομμάτι του παραλιακού μετώπου και του λιμενικού ταμείου. Ηταν ένα πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης η μεταφορά των λιμενικών ταμείων, ουσιαστικά της χερσαίας ζώνης στους δήμους. Μετά από προσπάθειες οι τρεις πόλεις του νομού Λασιθίου Άγιος Νικόλαος, Σητεία και Ιεράπετρα κατάφεραν να κάνουν Δημοτικά τα λιμενικά ταμεία  και αυτό είναι σημαντικό βήμα. Ωστόσο παρά τα σημαντικά οργανωτικά προβλήματα που υπάρχουν είμαστε στη φάση αναδιάρθρωσης του.

Με την βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου προσπαθούμε να βελτιώνουμε  τις υποδομές που υπάρχουν  στο παραλιακό μέτωπο Σίσι, Μίλατο, Πλάκα, Ελούντα, Άγιο Νικόλαο, Καλό Χωριό.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου, στον μόλις ένα χρόνο λειτουργίας του και παρά τα πάμπολλα προβλήματα που κληρονόμησε, κατάφερε πλέον να οργανώσει την υπηρεσία του, να εγκρίνει προϋπολογισμό και να δρομολογήσει ενέργειες για την αντιμετώπιση τόσο των καθημερινών και των αυξημένων εποχιακών αναγκών του, αλλά και να σχεδιάσει απαραίτητες μελλοντικές ενέργειες.

Αυτή την περίοδο υλοποιούνται τα ακόλουθα:

 • Προωθητικές ενέργειες για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι Αγίου Νικολάου, που ήδη πέρυσι έφερε τα πρώτα αποτελέσματα και τα μηνύματα για φέτος είναι ενθαρρυντικά.
 • Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων που είναι φθαρμένα
 • Αποκατάσταση στην περιοχή του Καθολικό
 • Συντήρηση και αποκατάσταση πρασίνου
 • Συντήρηση πεζοδρομίων και ασφαλτόστρωση φθαρμένων σημείων του παραλιακού μετώπου
 • Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και αποκατάσταση σπηλαιώσεων στη λιμενολεκάνη
 • Διαγωνισμός για τη δημιουργία και την εκμετάλλευση του υδατοδρομίου και χωροθέτηση χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης
 • Ολοκλήρωση  μελετών για τη βυθομέτρηση του λιμένος Σισίου
 • Καθαρισμός του βυθού στην προβλήτα στο χώρο που ελλιμενίζονται τα πλοία στη Σπιναλόγκα
 • Προώθηση του θέματος του αλιευτικού καταφυγίου Καλού Χωριού, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής μελέτης
 • Προώθηση του θέματος του καταδυτικού πάρκου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Πολιτισμός αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αιχμής. Στη χειμαζόμενη κοινωνία μας από την κρίση προτάξαμε την αισιοδοξία και την προοπτική παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες μας να αναβαπτισθούν σε πνευματικές και ηθικές αξίες αναλλοίωτες στο διηνεκές ,αποτελώντας ισχυρό ανάχωμα στις οικονομίστικες επιθέσεις των αγορών και των εκπροσώπων τους, καλλιεργώντας το αίσθημα της αυτοεκτίμησης των δημοτών μας και της προσήλωσης τους στον κόσμο των ιδεών, μέσα από το πρόγραμμα «ΛΑΤΩ» και «Μιραμπέλλο» σε όλη τη διάρκεια του έτους.

 1. Ο Δήμος μας έγινε τόπος συνάντησης πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών, αναβαθμίζοντας και επανασυνθέτοντας το Τριήμερο Λόγου και Τέχνης.
 2. Φροντίσαμε να παράξουμε πολιτιστικές δράσεις με την ανάδειξη του ντόπιου δυναμικού πνευματικού και καλλιτεχνικού.
 3. Προκαλέσαμε το ενδιαφέρον του κοινού και δημιουργήσαμε μια μεγάλη κοινότητα από πολιτισμικά ευαισθητοποιημένους πολίτες.
 4. Προχωρήσαμε με επιτυχία στην καθιέρωση νέων εκδηλώσεων, οι οποίες αγκαλιάστηκαν με πολλή αγάπη από τους ανθρώπους ολόκληρου του Δήμου.

Γιορτή Πόλης Αγίου Νικολάου με διαλέξεις και μουσικές υψηλού επιπέδου καθώς και τιμητικές βράβευσης σε συμπολίτες μας για την προσφορά τους θέλοντας να δείξουμε πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχεις στα κοινά.

Φεγγαροβραδιές του Αυγούστου σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος άγνωστους στο ευρύ κοινό.

Επίσημος εορτασμός των δυο εθνικών επετείων, ώστε να αποκτούν την πραγματική τους θέση στο γίγνεσθαι της πόλης.

Λέσχη Ανάγνωσης για συζήτηση και προβληματισμό ανθρώπων της σκέψης.

Πρωτότυπες και ουσιαστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, θεματικές εκδηλώσεις (Τσικνοπέμπτη, απόκριες, η Ώρα της Γης, Πλανήτης Κρήτης, Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητο μου).

 1. Η Κουνδούρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη μπήκε στη ζωή των παιδιών με τις καλοκαιρινές δράσεις future library.
 2. Δημιουργία Πολυφωνικής Μικτής Χορωδίας και χορωδίας νέων σε συνεργασία με το ‘’Σύλλογο Φίλων Χορωδίας’’
 3. Δημιουργία τμήματος νέων της Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με το ‘’Σύλλογο Φίλων Φιλαρμονικής’’
 4. Η Δημοτική Πινακοθήκη και το Παλιό Γυμνάσιο Νεάπολης φιλοξένησαν εκθέσεις εικαστικού και αρχειακού ενδιαφέροντος.
 5. Υπήρξαν εξαιρετικές συνεργασίες με φορείς του Δήμου, όπως η Κινηματογραφική Λέσχη, σχολές χορού, ωδείο τέχνης, αλλά και άλλων περιοχών, Φιλαρμονική Δράμας, Σητείας, Ωδείο Ηρακλείου, Χορωδία Ιεράπετρας κλπ.

10. Προγραμματίστηκαν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες με αθηναϊκά σύνολα.

11. Οργανώθηκε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το  οποίο έχει πολλές συμμετοχές αλλά και πολύ ενδιαφέροντα  θέματα με γνωστούς ακαδημαϊκούς.

12. Ο πανελλήνιος λογοτεχνικός διαγωνισμός.

13. Εκδηλώσεις ποικίλες σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου.

14. Εξαιρουμένων των θεατρικών παραστάσεων και των συναυλιών, όλες οι άλλες εκδηλώσεις προσφέρθηκαν στο κοινό δωρεάν.

15. Ολοκληρώνεται η μελέτη για ανοικτό θέατρο στον Άγιο Νικόλαο.

16. Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Λατώ στη Κριτσά’’.

17. Εντάχθηκε το Rex στο πρόγραμμα ‘’ΕΞΟΙΚΩΝΟΜΩ΄΄ για την ενεργειακή αναβάθμιση του.

18.Φιλαρμονική Άγιου Νικολάου και Νεάπολης

Αγορά μουσικών οργάνων
Αντικατάσταση στολών Νεάπολης

ΠΑΙΔΕΙΑ

Σε επίπεδο σχολικών υποδομών αναβαθμίστηκαν οι υποδομές 1ου και 2ου Δημοτικού σχολείου Νεάπολης, του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και όσον αφορά το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου ολοκληρώθηκε από το Δήμο.

Λόγω της Κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος οι μελέτες του 2ου Λύκειο και του 3ου Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου σε χώρο που είχε  παραχωρηθεί από το Δήμο, το Δημοτικό Σχολειό Σισίου και το ΕΕΕΕΚ στο Μαρδάτι δεν έχουν προχωρήσει.

Αυτή τη στιγμή όμως αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα  στο Σχολείο Ελούντας, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Νεάπολης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο  τα οποία πρέπει και να φτιαχτούν ως νέα και να αναβαθμιστούν.

Είμαστε στη φάση που συζητάμε με τον ΟΣΚ  για να προχωρήσουμε τις αναγκαίες μελέτες .

Στον Άγιο Νικόλαο λειτουργούν επίσης το 3ο Γυμνάσιο, το 2ο Γενικό Λύκειο και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)καθώς επίσης και οι δομές της Δια Βίου Μάθησης.

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό των ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αγίου Νικολάου. (προϋπολογισμός: 252.049€)και είναι σε εξέλιξη η προμήθεια.

Οι νέες σχολικές επιτροπές Β/μιες και Α/μιες αντιμετωπίζουν τις λειτουργικές ανάγκες και τις άμεσες ανάγκες συντήρησης παρά τα περιορισμένα οικονομικά τους.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε επίπεδο αθλητισμού προχωρήσαμε και συντηρήσαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλο το Δήμο και προσπαθούμε να τις βελτιώσουμε ώστε να έχουμε επαρκείς χώρους οι οποίοι να μπορούν να στηρίξουν  τους αθλητές μας και τους νέους.

Ευχάριστη διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι και παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, διότι σηματοδοτεί μια στροφή και μια θετική διέξοδο για τις οικογένειες αλλά και τους νέους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Γήπεδο Νεάπολης. Κατασκευή διαμόρφωση, συντήρηση και εξοπλισμό του αθλητικού κέντρου (Μερική αντικατάσταση μέρους του χλοοτάπητα και επανασπορά σε κάποια σημεία.  ​Κατασκευή στίβου του γηπέδου)

– Συντήρηση Δημοτικού Σταδίου Άγιου Νικολάου
Μερική αντικατάσταση μέρους τους χλοοτάπητα, συντήρηση γεωργικών μηχανημάτων  απαραίτητων για τη συντήρηση του, επανασπορά σε κάποια σημεία, συντήρηση του αρδευτικού και κατασκευή ειδικού χώρου αποθήκευσης των μηχανημάτων και του γεωργικού υλικού.
Πρόσφατα ολοκληρώσαμε την ολική επανασπορά του γηπέδου και τη συντήρηση​ του αρδευτικού,  προϋπολογισμού. Αγορά πάγκων αποδυτηρίων και ολική ανακαίνιση των αποδυτηρίων φιλοξενουμένων και συντήρηση αυτών της γηπεδούχου ομάδας και διαιτητών. Συντήρηση και ανακαίνιση της εισόδου και των περιμετρικών χώρων του γηπέδου,
Κατασκευή πρόσβασης ΑΜΕΑ. Ολοκλήρωση τις εγκατάστασης των WC για το κοινό στην είσοδο του γηπέδου. Επιδιόρθωση – συντήρηση δημοσιογραφικών θεωρίων. Συντήρηση και συμπλήρωση του αθλητικού υλικού του Στίβου. Καθίσματα αντικατάσταση. Τέρματα  αντικατάσταση

– Γήπεδο Αμμούδας

Επανασπορές χλοοτάπητα κάθε χρόνο,

Συντήρηση αρδευτικού και αντικατάσταση μέρους αυτού

 

– Κλειστό σχολικό Γυμναστήριο

Ολική αντικατάσταση του δαπέδου αφού οι προσπάθειες των 2 προηγούμενων ετών με μερική αντικατάσταση και συντήρηση δεν είχαν τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Συντήρηση εσωτερικών χώρων γηπέδου και αποδυτηρίων

– Γήπεδο Καλού Χωριού

Ολική επανασπορά του γηπέδου και αποκατάσταση σοβαρής βλάβης στο αρδευτικό του γηπέδου . Επανασπορά σε μέρη του χλοοτάπητα και συντήρηση του αρδευτικού, καθαρισμός και οριοθέτηση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου με δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Επανασπορές και συντήρηση μέρους του χλοοτάπητα

 

Γήπεδο Κριτσάς

Συντήρηση του πλαστικού τάπητα κάθε χρονιά. Αποκατάσταση σοβαρής βλάβης στα ηλεκτρολογικά και στο φωτισμό του γηπέδου. Συντήρηση αποδυτηρίων. Αγορά και δεύτερου ηλιακού θερμοσίφωνα

 

– Γήπεδο Ελούντας
Αποκατάσταση σοβαρής βλάβης στο φωτισμό του γηπέδου. Αποκατάσταση – βελτίωση της Υδραυλικής εγκατάστασης του γηπέδου

Συντήρηση των αποδυτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου

Συντήρηση της περίφραξης. Αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα με 2 νέους

– Γήπεδο Λακωνίων

Συνεισφορά στην αποπεράτωση των εργασιών με υλικό και εργασία από τους τεχνικούς του Δήμου,

Μεταφορά και τοποθέτηση της κερκίδας και του φωτισμού του γηπέδου

Συντήρηση του χλοοτάπητα

– Γήπεδα Κριτσάς, Νεάπολης  5χ5 και Ελούντας
Αναμόχλευση πλαστικού χλοοτάπητα

– Γήπεδα  Καλού Χωριού, Νεάπολης, Κριτσάς και 2 στην Ελούντα
Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Δημοτικό κολυμβητήριο Άγιου Νικολάου
Ρομποτική σκούπα ειδική για εσωτερικό καθάρισμα υγιεινής    Τοποθέτηση Αντλίας θερμότητας

Ηλιακοί θερμοσίφωνες Συντήρηση με αντικατάσταση μεγάλου μέρους του μηχανοστασίου. Ολική συντήρηση – επιδιόρθωση των χώρων των αποδυτηρίων και εξωτερικών χώρων του κολυμβητηρίου

Αντιμετωπίζουμε την ανάγκη για νέο γήπεδο στο Βραχάσι.

Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το Τ10 – κλειστό γυμναστήριο – το οποίο αποτελεί μια μεγάλη υποδομή στην περιοχή μας.
Θέλουμε οι αθλητικές υποδομές να αποκτήσουν την ικανότητα να δεχτούν ομάδες αλλά και ανθρώπους που θέλουν να αθληθούν  ώστε να το συνδέσουμε με τον τουρισμό και να αναπτύξουμε ένα σημαντικότατο κομμάτι που λόγω κλίματος προσιδιάζει την περιοχή για τον αθλητικό τουρισμό.

Εκδηλώσεις για τον αθλητισμό (Γιορτή Αθλητή, Καλυδώνια, Εργασιακό  Μπάσκετ, Τουρνουά Ποδοσφαίρου, Σπέσιαλ Olympics, Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, Τουρνουά Παράκτιας Πετοσφαίρισης καθήμενων ατόμων με ειδικές ανάγκες, Παγκρήτιοι Αγώνες Ανώμαλου Δρόμου στον Άγιο Νικόλαο, Τουρνουά Beach Volley, Παγκρήτιοι Αγώνες παίδων και παμπαίδων )

– Ολοκληρώσαμε και εγκαινιάσαμε το Κτήριο Πάλης και Ασης Βαρών ‘’ΤΑΛΩΣ’’, στην Αμμούδα

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου πολύ νωρίς προβληματίστηκε με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του. Για το λόγο αυτό προχώρησε στην αγορά έκτασης 121 στρεμμάτων στην περιοχή Κερατίδια με σκοπό την υγειονομική ταφή τους. Η κυψέλη αυτή αρχικά εξυπηρετούσε τους Δήμους που ανήκουν στην 11η Διαχειριστική Ενότητα (Άγιο Νικόλαο, Οροπέδιο Λασιθίου, Νεάπολη, & Κοινότητα Βραχασίου).

Στη  συγκεκριμένη κυψέλη εναποτίθενται τα απορρίμματα από τον Καλλικρατικό Δήμο Αγίου Νικολάου αλλά και το 1/3 από τα απορρίμματα του Δήμου Ιεράπετρας. Το 2013 η τρίτη κυψέλη φτάνει στο σημείο «μηδέν» σχεδόν εξαντλήθηκε η χωρητικότητα της.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Νικολάου ΑΜΕΣΑ μεριμνούν για την εκπόνηση νέας μελέτης για την δημιουργία τέταρτης λεκάνης και ένταξης της στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή αυτού του έργου είναι 3.270.000 ευρώ.

Όμως η υγειονομική ταφή αποβλήτων δεν είναι η λύση στην  διαχείρισης τους….

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου ήδη έχει προσανατολιστεί σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων που εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές του νέου τροποποιημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ).

Η αύξηση των ποσοτήτων των ανακυκλώσιμων υλικών σε όλα τα ρεύματα υλικών αποτελεί προτεραιότητα του ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει προσπάθειες από πολύ παλαιότερα.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου αποκτά 1 όχημα για την αποκομιδή των Ανακυκλώσιμων Υλικών (Α.Υ.), μπλε κάδους & ειδικούς σάκους για την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και συγκεκριμένα των υλικών συσκευασίας, και ένα μικρότερο όχημα για τον ίδιο σκοπό.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα υλοποιούμε επισκέψεις σε σχολεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα σωστής συμπεριφοράς στην διαχείριση των αποβλήτων. Συμμετέχουμε επίσης σε εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Το 2013 κατασκευάστηκε ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (Σ.Μ.Α.Υ.) στο χώρο του ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου με χρηματοδότηση από την ΕΕΑΑ.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας να επέκτεινε το δίκτυο των μπλε κάδων σε περιοχές που στο παρελθόν δεν γινόταν καθόλου ανακύκλωση (Βραχάσι – Σίσι – Μίλατο)

Μπλέ κάδοι έχουν τοποθετηθεί στα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής μας, ενώπροχωράμε στην απόκτηση ενός νέου μεγάλου οχήματος ανακύκλωσης 16 m3 τύπου πρέσας ως επιβράβευση για την συντονισμένη πορεία και επιμονή μας.

Έχουμε προχωρήσει σε ανακύκλωση γυαλιού, ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, ανακύκλωση μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων, μαγειρικών ελαίων.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ…

Και επειδή δεν θέλουμε να είμαστε πίσω από τις εξελίξεις, οι υπηρεσίες του Δήμου μας έχουν υποβάλλει πρόταση στο ΕΠΠΕΡΑΑ «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4. Ο προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται περίπου στα 1.900.000,00 ευρώ και σύμφωνα με τη μελέτη διαχείρισης βιοαποβλήτων που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του Δήμου μας, αναμένουμε την έγκριση για χρηματοδότηση.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το περιβάλλον είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, γι’ αυτό και η προσπάθειά μας είναι συνεχής στην προστασία  και  ανάδειξή του.  Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος.

Έργα που υλοποιήθηκαν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αφορούν δράσεις στους παρακάτω τομείς :

 • Ø 1. Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος πόλεων & οικισμών

Αναπλάσεις σε κεντρικά σημεία αστικών περιοχών της πόλης του Αγίου Νικολάου αλλά και σε οικισμούς.

Η ανάπλαση στην περιοχή Σταυρός είναι από τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στον αστικό χώρο καθώς στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες : 1ος) δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων με μελλοντική επέκταση σε όλη την έκταση της πόλης 2ος) Φύτευση με κατάλληλα είδη φυτών 3ος) Χρήση βιοκλιματικών υλικών στην πλακόστρωση δρόμων, πεζοδρομίων κ.α.

Επίσης οι αναπλάσεις στην περιοχή Καζάνη, Κοπράνες, Μύλου, Οδών & Κοιν. Χώρων του Κεντρικού  Ιστού (Οδοί Ρ. Καπετανάκη, Κοντογιάννη, Αναπαύσεως).

Αναπλάσεις των οικισμών Βρύσσες, Βρουχάς, Χουμεριάκο, Φουρνή, Καστέλλι Φουρνής, Καλό Χωριό, Λίμνες, Λατσίδα και Βραχάσι.

 • Ø 2. Ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος

Έργα LEADER (ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΟΜΕΣ/ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ)

 • Ø «Βελτίωση και ανάπλαση περιοχής λόφου Προφήτη Ηλία, εντός οικισμού Βρυσών Μεραμπέλλου» Προϋπολογισμός : 38.036,00 ευρώ.
 • Ø Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχής Leader Δήμου Αγίου Νικολάου μέσω της αναγνώρισης βοτανολογικού πλούτου και της χάραξης φυσιολατρικών διαδρομών/μονοπατιών, τη βελτίωση των διαδρομών /μονοπατιών αυτών, και τη διαμόρφωση δύο θέσεων θέας και δασικής αναψυχής στα δημοτικά ακίνητα Σπηλαίου Μιλάτου και Λακωνίων» Προϋπολογισμός : 300.000,00 ευρώ.
 • Ø Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχής Leader Δήμου Αγίου μέσω σήμανσης φυσιολατρικών διαδρομών/μονοπατιών, εξοπλισμού αναρριχητικών πεδίων και δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Προϋπολογισμός : 288.000,00 ευρώ δικαιούχος η ΔΑΕΑΝ

SALT/ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΛΥΚΩΝ ΩΣ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο: «Ανάδειξη αλυκών ως οικοτουριστικών περιοχών» και ακρωνύμιο «SALT» που υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013. Οι άλλοι δύο εταίροι είναι ο Δήμος Λάρνακας Κύπρου (επικεφαλής εταίρος) και ο Δήμος Λέσβου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 350.000 € και για το Δήμο Αγίου Νικολάου 130.000 €. Κεντρικός στόχος του έργου αποτελεί η επανάκαμψη των αλυκών, η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίησή τους μέσα από ήπιες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στο πλαίσιο του οικοτουρισμού.

Το τμήμα του έργου που θα υλοποιήσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου αφορά την ανάδειξη των αλυκών της Ελούντας

 • Ø 3. Εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων
 • Ø Τοποθέτηση αντλίας θερμότητας αέρος στο δημοτικό κολυμβητήριο και στο 4ο δημοτικό σχολείο μειώνοντας δραστικά τα λειτουργικά έξοδα θέρμανσης των χώρων και του νερού της πισίνας. Προϋπολογισμός του έργου : 45.000,00 ευρώ.
 • Ø Προμήθεια Κεντρικού Ηλιακού Συστήματος παραγωγής ζεστού νερού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της πόλης του Αγίου Νικολάου, με σκοπό την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν 20 επιλεκτικοί συλλέκτες (καθρέπτες) στο στέγαστρο κερκίδων του δημοτικού κολυμβητηρίου. Προϋπολογισμός του έργου : 28.334,28 ευρώ.
  • Ø Ένταξη του REX στο πρόγραμμα «εξ’ οικονομώ ΙΙ» με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Προϋπολογισμός παρεμβάσεων : 395.000 ευρώΤοποθετηθήκαν αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά σώματα στο πάρκο στην Πλάκα και στην πλατεία του Σχινιά.
  • Ø Εκπονήθηκε μελέτη με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και κατασκευάστηκε η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγίου Νικολάου με την προσθήκη ορόφου και την επέκταση του υφιστάμενου ισογείου. Δαπάνη έργου 801.000Ευρώ
  • Ø Προγραμματίζεται η συμμετοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου στο  , η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020 με σκοπό την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλους τους τομείς που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εντός του ορίου του Δήμου μέχρι το 2020.
  • Ø 5. Απορρύπανση χώρων Απομάκρυνση όλων των αμιαντούχων δομικών υλικών από το Γυμνάσιο-Λύκειο Νεαπόλεως και την αντικατάστασή τους με νέα από σύγχρονα ασφαλή υλικά. Προϋπολογισμός έργου 400.000 Ευρώ.

6. Ευαισθητοποίηση παιδιών – πολιτών

Η ευαισθητοποίηση πολιτών σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα μας.

(Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε υλοποιήσει επισκέψεις σε σχολεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος και ειδικότερα σε θέματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Σημαντική παράμετρος αποτελεί για εμάς η εφαρμογή των προγραμμάτων ανακύκλωσης από τις πολύ μικρές ηλικίες. Σε κάθε περίπτωση επιθυμούμε την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών του Δήμου μας γι΄ αυτό με πολύ ευχαρίστηση και ενδιαφέρον όποτε μας ζητηθεί βοήθεια από κάποιο σχολείο δηλώνουμε το «παρόν» και με πολύ χαρά «μοιραζόμαστε» τις γνώσεις μας στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς. Η κοινωνία της Ανακύκλωσης οφείλουμε και πρέπει να γίνει πραγματικότητα στο Δήμο Αγίου Νικολάου. Επιθυμούμε να γίνουμε Δήμος πρότυπο στην Ανακύκλωση των Υλικών και θα το επιτύχουμε. Από τα παιδιά θα γίνει η αρχή καθώς είναι το μέλλον του τόπου μας και είναι χρέος μας να διαμορφώσουμε τους σωστούς πολίτες του αύριο.

 

Εκτός από τις επισκέψεις σε σχολεία έχουν οργανωθεί εκστρατείες καθαριότητας από τον Δήμο ή από άλλους φορείς, στις οποίες συμμετείχαμε ενεργά βοηθώντας στην διεξαγωγή τους με επιτυχία. Στόχος για άλλη μια φορά ήταν η απόκτηση σωστής συμπεριφοράς σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος από τους πολίτες.

 

Η Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο που επίσης πολλαπλά έχει εορταστεί με σειρά εκδηλώσεων κάθε Σεπτέμβριο με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην οικολογική μετακίνηση και στην ελαχιστοποίηση της χρήσης του αυτοκινήτου στην πόλη.

 

Ο Εορτασμός της Ώρας της Γης με την διοργάνωση Λαμπαδηδρομίας στο κέντρο  της πόλης, στην Λίμνη και στις γειτονιές. Είναι ένας τρόπος έκφρασης της συμπαράστασης μας στον πλανήτη Γη και σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Η συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν συγκινητική.

 

Συμμετοχή σε εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από άλλους φορείς (π.χ. Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, Δήμος Ιεράπετρας, ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης κ.α.) με παρουσίαση εισήγησης σε θέματα  προστασίας του Περιβάλλοντος από το Δήμο).

 

7.Συμμετοχή σε οικολογικά δίκτυα

 • Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE09 NAT/ES/000533 «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το οποίο υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), συμμετέχει ως μέλος του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων».

 • Συμμετοχή στο Περιφερειακό Θεματικό Δίκτυο σε επίπεδο Ν. Λασιθίου «Ανακύκλωπες : Οι φρουροί της φύσης» που συντονίστηκε από το ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης.

Έργα

Σας ανέφερα πιο πάνω για τις δυσκολίες  σχετικά με το θέμα  των οικονομικών που αντιμετωπίσαμε.

Είναι γεγονός ότι υπήρχε διαφορετική ταχύτητα ανάπτυξης ανάμεσα στους τρεις πρώην ΟΤΑ και είναι αναγκαίο να προχωρούμε σε παρεμβάσεις ώστε να ομογενοποιηθεί όλη η περιφέρεια,  διότι για εμάς κάθε περιοχή είναι πολύτιμη. Κάθε περιοχή είναι πλούτος για όλους μας  και αποτελεί αναπόσπαστο σημείο του Δήμου αλλά και του παραγωγικού κοινωνικού πολιτισμικού ιστού.

Από την άλλη περιοχές αναπτυγμένου τουρισμού  όπως η Ελούντα, το Σίσι κ.λπ. αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προ το  δημόσιο χώρο που είναι ανύπαρκτος μια και δεν διέθεταν τα σχέδια πόλης.

Επίσης προβλήματα που έχουν σχέση με τις υποδομές και με την εμφάνιση στα χωριά μας καθώς και μια σειρά άλλων προβλημάτων που αφορούν την ύδρευση – αποχέτευση  αλλά και άλλες  βασικές υποδομές που δεν  υπήρχαν στα χωριά και κυρίως στις περιοχές του πάνω Μιραμπέλλο.

Αφού δεν είχαμε τη δυνατότητα με τα δικά μας έσοδα να κάνουμε επενδύσεις και παρεμβάσεις, λόγω της κρίσης, στραφήκαμε στο να ετοιμάσουμε μελέτες εξ’ αρχής, γιατί δεν βρήκαμε καμία μελέτη έτοιμη πλην κάποιων στην ΔΕΥΑΑΝ. Μοναδικό εργαλείο χρηματοδότησης ήταν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία και στραφήκαμε.

Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια στα πλαίσια μιας ολιστικής προσέγγισης  ώστε να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, να έχουμε μια στρατηγική και με αυτή να υπηρετήσουμε τους στόχους, τις παρεμβάσεις, τα σχέδια, τις μελέτες  και την προώθηση των έργων μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλησιάσαμε περίπου τα 65 εκ. ευρώ  από το ΕΣΠΑ. Που σημαίνει δηλαδή ότι έγιναν έργα περίπου 22 δις.  Δραχμές, ένα πολύ μεγάλο νούμερο που δεν έχουμε συναντήσει σε καμία δεκαετία ή εικοσαετία  πριν στο Δήμο.

Την 31η/12/13 το ΕΣΠΑ τελείωσε κι  έχουμε δυο χρόνια καιρό για να υλοποιήσουμε  τα έργα που έχουμε εντάξει. Υλοποιούνται σε όλη την κλίμακα του Δήμου  μια σειρά έργα  ενώ παράλληλα  προχωρούν και μελέτες  ή ωριμάζουν μελέτες  για να είμαστε έτοιμοι και για το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο το λεγόμενο Σ.Ε.Σ.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην πρωτεύουσα του νομού τον Άγιο Νικόλαο όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου, ήταν η κατάσταση στο νέο σχέδιο πόλης. Περίπου 19 χιλιόμετρα αδιάνοικτοι, αδιαμόρφωτοι δρόμοι, ενώ οι κάτοικοι είχαν ήδη πάρει άδειες οικοδόμησης. Επίσης ένα γερασμένο αστικό περιβάλλον το παλιό σχέδιο πόλης. Με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, το πρόβλημα έχει μειωθεί αισθητά στο νέο σχέδιο πόλης και έχουν μείνει πέντε χιλιόμετρα, διαχειρίσιμο μέγεθος που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ενώ ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά αναπλάσεων που αναβαθμίζουν τον αστικό ιστό.

Στο χάρτη βλέπουμε με χρώμα όλες τις περιοχές στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις, τις εγκεκριμένες μελέτες και τις υπό εκπόνηση μελέτες.

Κάναμε τρεις μεγάλες παρεμβάσεις οι οποίες μείωσαν πάρα πολύ το πρόβλημα.

α) Ο  Περιφερειακός δρόμος, περίπου πέντε χιλιόμετρα, ο οποίος αγκάλιασε όλο το Δήμο και έδωσε διέξοδο, σε όλες τις νέες γειτονιές,

β) η μεγάλη ανάπλαση στην περιοχή του Σταυρού που υπέφερε και από τα προβλήματα των νερών,  ένα έργο που εξελίσσεται τώρα, της τάξεως  των 5.000.000€ και

γ)  η ανάπλαση στην περιοχή Κοπράνες και τη Δεξαμενή και η ανάπλαση στη οδό Καζάνη και Κριτσάς, έργα τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα.

Οι μελέτες των έργων αυτών στο σύνολο τους έχουν εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Νικολάου, την οποία και ευχαριστώ, η χρηματοδότηση γίνεται εξ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκά προγράμματα και δεν επιβαρύνεται καθόλου ο Δήμος οικονομικά, δεδομένου ότι δεν αντέχει  τέτοια μεγάλα έργα.  Ήταν ευτυχής συγκυρία ότι ήμασταν έτοιμοι, είχαμε ώριμες μελέτες και εγκρίθηκαν από τα περιφερειακά προγράμματα.

Έργα που εξελίσσονται:

 1. Πρίνα. Αποχέτευση – ύδρευση και βιολογικός – ανάπλαση
 2. Καλό Χωριό. Αποχέτευση – ύδρευση
 3. Κρούστας. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και Ε.Ε.Λ. οικισμού Κρούστα – Ανάπλαση
 4. Κριτσά. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης οικισμού Κριτσάς – Ανάπλαση
 5. Πλάκα – Ελούντα. Κατασκευή υποδομών αποχέτευσης στην παραλιακή ζώνη Ελούντας – Πλάκας
 6. Τουριστική περιοχή Ελούντας.  Κατασκευή υποδομών αποχέτευσης στην τουριστική περιοχή Ελούντας
 7. Λατσίδα. Συλλογή, μεταφορά και διάθεση λυμάτων
 8. Βουλισμένη. Συλλογή, μεταφορά και διάθεση λυμάτων
 9. Νεάπολη. Συλλογή, μεταφορά και διάθεση λυμάτων Νεάπολης, (προϋπολογισμός 10.043.073€, είναι σε εξέλιξη, χρηματοδότηση ΕΠΠΕΡΑΑ)

10)   Κατασκευή κεντρικών δικτύων ύδρευσης Δ.Κ. Αγίου Νικολάου για την εξυπηρέτηση του ΒΙΟ.ΠΑ Αγίου Νικολάου και περιαστικών οικισμών (προϋπολογισμός 1.198.130€, χρηματοδότηση Ε.Π. Κρήτης)

11)  Οδική Σύνδεση ΒΙΟ.ΠΑ Αγίου Νικολάου με την επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου- Λακωνίων καθώς και δημιουργία υποδομών αποχέτευσης λυμάτων για την εξυπηρέτηση του ΒΙΟ.ΠΑ(προϋπολογισμός 2.320.000€ περίπου)

12)  Ανάπλαση οδών κοινοχρήστων χώρων στις οδούς Κοντογιάννη, Ρούσσου Καπετανάκη, Αναπαύσεως)

13)  Έργα αποχέτευσης στους περιαστικούς οικισμούς Αγίου Νικολάου, Πίσσιδες, Κατσίκια και Ελληνικά.

14)  Συντηρήσεις, επιδιορθώσεις σε όλα τα διαμερίσματα καθώς επίσης συντηρήσεις αγροτικών και κοινόχρηστων χώρων (Μίλατος, Σίσι, Άγιος Αντώνιος, Λακώνια μέσα και Έξω, Λούμα, Σέλλες, Ζένια, Ποτάμους)

15)  ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ( Αμμούδι, 2 κόμβοι στην οδό Μίνωος, Μαρινόπουλος, Καραμανλή, Λατούς)

Έχουν δημιουργηθεί έξι κόμβοι στην πόλη του Αγίου Νικολάου με τους οποίους εξασφαλίζεται:

• Η ανεμπόδιστη ή συνεχής ροή οχημάτων σε ένα ισόπεδο κυκλικό κόμβο είναι αδύνατη σε δρόμους με μια λωρίδα κυκλοφορίας.

• Οι κυκλικοί κόμβοι κατασκευάστηκαν  για να δώσουν προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια και όχι στην εξάλειψη της τυχόν καθυστέρησης που αναμφίβολα υπάρχει σε όλους τους οδικούς κόμβους και πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να προέχει αυτής

Έργα που θα ξεκινήσουν σύντομα

 1. 1) Ανάπλαση των οικισμού Βραχασίου.
 2. 2) Ανάπλαση των οικισμού Λατσίδας.
 3. 3) Ανάπλαση των οικισμού Φουρνής.
 4. 4) Ανάπλαση των οικισμού Καστελίου Φουρνής,
  1. 5) Ανάπλαση των οικισμού Βρουχάς (προϋπολογισμός 1.180.000€
  2. Ανάπλαση των οικισμού Καλού Χωριού.
  3. Ανάπλαση των οικισμού Βρυσών.
  4. Ανάπλαση των οικισμού Χουμεριάκου.
  5. Ανάπλαση των οικισμού Λιμνών (προϋπολογισμός 1.16.500€ περίπου)

10)  Ασφαλτοστρώσεις και εκτεταμένο δίκτυο παρεμβάσεων στο σύνολο του Δήμου, τα οποία έχουν ήδη δημοπρατηθεί (Μίλατο, Βραχάσι, Σίσι, Ελούντας, Άγιος Νικόλαος)

11)  Αποπεράτωση δρόμου προς Τάπες

12)  Αναβάθμιση και επέκταση Ε.Ε.Λ. Αγίου Νικολάου (προϋπολογισμός 4.955.000€, έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης και αναμένεται η δημοπράτηση)

Μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί:

Μελέτη Ανάπλασης Περιοχής Αράπικα Αγ. Νικολάου

– Μελέτη Ανάπλασης Περιοχής Μύλος Αγ. Νικολάου

– Μελέτη Ανάπλασης Περιοχής Νομαρχιακού Μεγάρου Αγ. Νικολάου

Ανάπλαση παλαιών υδατοδεξαμενών στο Επάνω Μεραμπέλλο ‘’Ο δρόμος του νερού’’

– Μελέτη αποκατάστασης τουριστικού περιπτέρου λίμνης (πολιτικοί γάμοι κ.λπ.)

Μελέτες που εκπονούνται:

ΔΕΥΑΑΝ

–         Μελέτη έργων συλλογής, μεταφοράς επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στη Φουρνή και στο Καστέλι

–         Μελέτη έργων συλλογής μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στο Σίσι και τη Μίλατο

–         Μελέτη ύδρευσης αποχέτευσης Μέσα Λακωνίων και Έξω Λακωνίων

–         Μελέτες τηλεμετρίας και αυτοματισμού του δικτύου ύδρευσης σε όλο το Δήμο

–         Επικαιροποίηση μελετών επαναχρησιμοποίησης λυμάτων βιολογικού Αγίου Νικολάου

–         Επικαιροποίηση μελετών επαναχρησιμοποίησης λυμάτων βιολογικού Νεάπολης

Υπό εκπόνηση μελέτες

– Μελέτη ανάπλασης του Κοινόχρηστού χώρου του Νοσοκομείου που είναι προς αγορά

– Μελέτη ανάπλασης της πλατείας του Σχίσματος Ελούντας, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

– Μελέτη ανάπλασης παραλιακού μετώπου Ελούντας

– Μελέτη ανάπλασης παραλιακού μετώπου Σισίου- Μιλάτου

– Μελέτη πεζογέφυρας στην Ανατολική είσοδο της πόλης

– Μελέτη γέφυρας Ξηροποτάμου στην περιοχή Αμμούδας

– Μελέτη ανάπλασης λιμανιού Αγίου Νικολάου

– Μελέτη ανάπλασης στο Λάκκο

– Μελέτη Πλατείας Δικαστηρίων Νεάπολης

– Μελέτη διαμόρφωσης αίθουσας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο

– Μελέτη ανάπλασης Βουλισμένης

– Μελέτη ανάπλασης εισόδου Κριτσάς

Έργα που έχουν ολοκληρωθεί:

– Πολεοδομικές μελέτες. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση των περιφερειακών και κρατικών υπηρεσιών παραλάβαμε προγραμματική σύμβαση με τις πολεοδομικές μελέτες των χωριών οι οποίες είχαν αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια και η πολεοδομία ως επιβλέπουσα αρχή θα προωθήσει. Οι μελέτες αυτές αφορούν: Μίλατο, Σίσι, Πλάκα, Αμμουδάρα και Ίστρον.
Επίσης από την Πολεοδομία αντιμετωπίζονται οι πράξεις αναλογισμού και τροποποιήσεις των σχεδίων πόλεων  Νεάπολης και Αγίου Νικολάου.

– Ανάπλαση των οδών Επιμενίδου, Ρούσσου Κουνδούρου, Μιχ. Σφακιανάκη, τμήμα της οδού Λασθένους, στις οδούς Αγίου Αντωνίου και Σεφέρη, οδοί στο νέο σχέδιο πόλης στην περιοχή της Αγίας Άννας, οδός Ιπποκράτους, οδός 25ης Μαρτίου και Καπεταν Κοζύρη.

– Έργα αισθητικής αναβάθμισης στην οδό Λασιθίου

-Διαμόρφωση πάρκου Ξηροκάμπου και πάρκου στον Κόμβο Κριτσάς

– Ύδρευση στους οικισμούς Σκινιά – Λούμα – Σέλλες

– Παιδικές Χαρές (έχουν ολοκληρωθεί 4 παιδικές χαρές στον Άγιο Νικόλαο, ( 42.500€ )- Στη λίμνη-  Στην Κιτροπλατεία -Στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής- Στην οδό Στεργίου Σπανάκη)

Υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο  για 3 ακόμη Παιδικές Χαρές (Στο Αμμούδι στη οδό Αθανασίου Διάκου, στις Κοπράνες στην οδό Ιπποκράτους, και στον Κόμβο Ηρακλείου)

Ολοκληρώθηκαν 3 παιδικές στη Νεάπολη ( Δύο στον κήπο της Νεάπολη και η παιδική χαρά στον 1ο παιδικό σταθμό) Προϋπολογισμός έργου 55.000€

Υλοποιούνται επίσης οι παιδικές χαρές

–          Ελούντας (προϋπολογισμός: 42.900€)

–          Καλού Χωριού (προϋπολογισμός: 24.600€)

–          Σισίου (προϋπολογισμός: 23.800€)

Ενώ δημοπρατούνται στις αρχές Απρίλη οι παιδικές χαρές -Στον Όρμο Αγίου Νικολάου-Στην Κριτσά-Στον Κρούστα-(προϋπολογισμός: 74.000€)

Επίσης έχει προβλεφθεί πίστωση 50.000€ για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στις υπάρχουσες παιδικές χαρές (δάπεδο με πατημένο χώμα, φωτισμός κ.λπ.)

– Η αποπεράτωση του Πολιτιστικό Κέντρο Κριτσάς ‘’ΛΑΤΩ΄΄  παλαιού ελαιουργείου Προϋπολογισμός έργου  600.000 €

– Δημιουργία Πάρκου και χώρου πρασίνου στον Περιφερειακό Ελούντας

– Έργα ανάπλασης στην Πλατεία Ελούντας

– Τουριστικό περίπτερο στου Ποτάμους

– Ανάπλαση της πλατείας Σκινιά

– Πάρκο ‘’ΜΙΡΑΜΠΕΛΛΟ’’ στην Πλάκα.

Επίλογος

Καταγράφοντας όλα αυτά που έγιναν  τα τελευταία χρόνια και συνοψίζοντας  όλες τις προσπάθειες, θεωρούμε ότι σταθήκαμε όρθιοι σε πολύ δύσκολες συνθήκες και αυτό οφείλεται στην προσπάθεια πολλών ανθρώπων.

Προσπαθήσαμε πολύ, καταφέραμε να επιτύχουμε πολλούς στόχους. Με αδυναμίες προσωπικές, συνεργατών, του δυναμικού του Δήμου. Όμως όλα είναι κατανοητά σ αυτή την τιτάνια προσπάθεια και στο περιβάλλον που ζούμε. Θέλουμε την αυστηρή αλλά δίκαιη κρίση και είναι αυτονόητο πως πάντα ο Δήμαρχος και γενικά η Δημοτική Αρχή  είναι οι πλέον ανικανοποίητοι, επιθυμούν πάντα περισσότερα και πάντα συνδυάζουν το σχέδιο, το όραμα με το περιβάλλον που ζούμε και τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε.

Ως πρωτεύουσα νομίζω ότι κρατήσαμε τη θέση μας, στηρίξαμε τα δίκαια του νομού, σταθήκαμε στην Κρήτη και όπου χρειάστηκε, υποδηλώσαμε την παρουσία μας  καθώς και τον ηγετικό μας ρόλο σε μια σειρά ζητήματα.

Είναι αυτονόητο μεν αλλά πολύ σημαντικό να λέγεται ότι η διαχείριση του Δήμου αποπνέει εντιμότητα και δικαιοσύνη  σε αυτές τις εποχές  όπου τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς αναδεικνύονται ως πρώτα.

Μας χαροποιεί και μας τιμά αυτό που ακούμε, το θεωρούμε όμως αυτονόητο και προσπαθήσαμε να επικρατήσει αυτό το κλίμα σε όλες  τις δράσεις του δήμου. Για να αισθάνεται ο πολίτης ότι  αλλάζουν τα πράγματα  και ότι μπορείς να διοικήσεις  με εντιμότητα.

Ευχαριστίες

Οφείλω ευχαριστίες στους συνεργάτες μου, ευχαριστίες σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους  που με τη συμβολή τους, την παρουσία τους, το λόγο τους, τη θέση τους σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, στάθηκαν, και νομίζω ότι προείχε πάντα  το καλό του τόπου, και η στήριξη της κοινωνίας μας  μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Στους Δημοτικούς Συμβούλους ιδιαίτερα, τόσο σε αυτούς που επιθυμούν να επανεκλεγούν όσο και σε αυτούς που θέλουν να σταματήσουν οφείλουμε πολλές ευχαριστίες αγάπη και σεβασμό για την παρουσία τους και τη συμβολή τους στα κοινά του τόπου μας.

Οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μας στους εθελοντές που με περίσσευμα ψυχής έδωσαν πάρα πολλά στους ανθρώπους, οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ  στα μέλη των τοπικών συμβουλίων που αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για να διοικήσουν και να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια, οφείλουμε πάρα πολλά σε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς, τους συνεταιρισμούς,  τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις,  τα περιφερειακά όργανα, την εκκλησιά, τη δικαιοσύνη, τους θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους μας που κράτησαν την κοινωνία μας όρθια σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Οφείλουμε πολύ μεγάλες ευχαριστίες  σε κάθε πολίτη  που συμμετείχε  που αναγνώριζε το δημόσιο χώρο, ήταν παρών στο δημόσιο χώρο γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο. Ο δρόμος είναι η παρουσία,  η συμμετοχή,  η βοήθεια,  η συνεργασία,  η αλληλεγγύη,  η αλήθεια,  η εντιμότητα η ανταγωνιστικότητα  για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα.

Σας ευχαριστώ όλους.

Ακούστε τη συνέντευξη με τον δήμαρχο:

Print Friendly, PDF & Email

Από manos