πρωτοβουλία δημοτώνΒλέπουμε καθημερινά τους Δήμους να καταρρέουν και να μετατρέπονται συστηματικά σε μια βαθμίδα της διοίκησης και σε ένα φοροεισπραχτικό μηχανισμό.

Με συνεχείς μειώσεις πόρων, με διάλυση υπηρεσιών και μείωση προσωπικού (Δημοτική Αστυνομία, Σχολικοί φύλακες, «κινητικότητα» ) και με παραλυτικό συγκεντρωτισμό και γραφειοκρατία.

Για την εξυπηρέτηση της μνημονιακής λιτότητας η Τ. Α. «πλήρωσε» με 60% μείωση των πόρων της. Οδηγείται μεθοδικά σε εκχώρηση των λειτουργιών και υπηρεσιών της σε ιδιώτες με πολλαπλάσιο κόστος για τους δημότες (απορρίμματα,  κοινωνικές δομές, δημοτική περιουσία).

Με τον «Καλλικράτη» περικόπτεται δραστικά η χρηματοδότηση των Δήμων και περιορίζεται απελπιστικά το κοινωνικό τους έργο. Το  Οικονομικό Παρατηρητήριο καταλύει τη σχετική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και  μετατρέπει τους αιρετούς σε φοροεισπράκτορες. Το κυριότερο όμως είναι ότι το υπερσυγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό σύστημα του «Καλλικράτη» αποτρέπει κάθε δυνατότητα τοπικής και λαϊκής συμμετοχής με αποτέλεσμα την διάλυση και απαξίωση των μικρότερων δημοτικών ενοτήτων.

Η πλειοψηφία των αιρετών σʼ όλη τη χώρα ουσιαστικά στήριξε αυτές τις πολιτικές, διευκολύνοντας την εφαρμογή της μνημονιακής λιτότητας στους δήμους.

Η κατάρρευση της Τ. Α. γίνεται ταυτόχρονα με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια. Γίνεται ταυτόχρονα με την έκρηξη της ανεργίας, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και τη φοροεπιδρομή και τις κατασχέσεις. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της φτωχοποίησης διαρκώς επιδεινώνει τη ζωή των πολιτών.

Μέσα στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική κρίση που έχουν οδηγήσει τη χώρα οι μνημονιακές πολιτικές, οι δήμοι, η πιο κοντινή στον πολίτη εξουσία, πρέπει να γίνουν κύτταρα λαϊκής συμμετοχής, αλληλεγγύης  και παρέμβασης για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Πρέπει να αποτελέσουν το στήριγμα της κοινωνίας.

Αναγκαίος όρος είναι η ενεργός συμμετοχή των δημοτών στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προγράμματος που δεν θα περιορίζεται στη διαχείριση της καθημερινής μιζέριας και της ολοένα αυξανόμενης κοινωνικής ανισότητας.

Είμαστε αντίθετοι

 • Στις πολιτικές λιτότητας που διαλύουν την κοινωνία και κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.
 • Στον γραφειοκρατικό «Καλλικράτη» που καταργεί κάθε έννοια συμμετοχής και απονεκρώνει τις μικρότερες ενότητες.
 • Στην ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών και των υπηρεσιών του δήμου και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
 • Στο ξεπούλημα της μαρίνας και της δημόσιας περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ.

Θέλουμε ένα Δήμο:

 • που θα στηρίζει έμπρακτα και δυναμικά τους πολίτες αυτή τη δύσκολη ώρα για τους πολλούς.
 • Που θα σχεδιάζει, αφού ακούσει τις ανάγκες των πολιτών και θα διευρύνει τη συμμετοχή.
 • Που θα σέβεται και θα προστατεύει την κοινή μας κληρονομιά, το περιβάλλον.
 • Που θα ανοίγει νέες κατευθύνσεις στην ανάπτυξη του τόπου, προς όφελος της κοινωνίας και όχι των μεγάλων συμφερόντων.
 • Που θα μπορεί να κινητοποιεί και να αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας

Διεκδικούμε όχι μόνο χρηστή διαχείριση των πόρων του Δήμου αλλά και ανακατανομή του πλούτου σε όφελος των πολλών και κυρίως την στήριξη των αδυνάτων. Κανένας άστεγος, κανένας χωρίς νερό, ρεύμα, φαγητό και περίθαλψη. Κανένα παιδί χωρίς σχολείο. Κοινωνική πολιτική σημαίνει ενίσχυση των πιο αδύναμων και όχι μόνο την ίση αντιμετώπιση των δημοτών.

Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες, ούτε τις μεγάλες προσπάθειες. Διεκδικούμε  όλα όσα δικαιούμαστε μέσα από αγώνες, μέσα από την ενεργοποίηση όλων των πολιτών.

Ξέρουμε ότι με τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας η Αυτοδιοίκηση θα είναι κλινικά νεκρή, για αυτό και πιστεύουμε ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα κριτήρια για την επιλογή και συμμετοχή στο Αυτοδιοικητικό μας σχήμα δεν μπορούν να είναι απλά αυτοδιοικητικά, αλλά και πολιτικά με την ευρύτερη έννοια αφού η Αυτοδιοίκηση πρέπει να παλέψει στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού για την ανατροπή της πολιτικής λιτότητας που καταδικάζει τον Δήμο και τους πολίτες σε αδράνεια, μαρασμό, ανεργία, φτώχια κα εξαθλίωση. Η συνάντηση όλων των πολιτών που αντιτίθενται σʼ αυτές τις πολιτικές είναι αναγκαία συνθήκη για την ανατροπή της.

Πάνω απ’ όλα είναι κρίσιμο να πάρουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες τις τύχες τους στα χέρια τους, προσδίδοντας στην Αυτοδιοίκηση το ουσιαστικό της περιεχόμενο

Παίρνουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε την αυτοδιοικητική κίνηση που θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους πολίτες για την συγκροτημένη παρέμβαση τους στις δημοτικές εκλογές, για τη συζήτηση ενός εναλλακτικού προγράμματος που θα επιδιώξει την παραγωγική και πολιτιστική ανασυγκρότηση του δήμου μας. Θα εναντιωθεί στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, έκφραση των οποίων είναι ο «Καλλικράτης» που οδήγησε την αυτοδιοίκηση σε τέλμα και μαρασμό.

Καλούμε όλους όσους έχουν τις ίδιες αγωνίες να συνδημιουργήσουμε τη δημοτική παράταξη που έχει ανάγκη η πόλη μας και να συμπορευθούμε στον αγώνα της ανατροπής και της διεκδίκησης του μέλλοντος που δικαιούμαστε.

Η Πρωτοβουλία Δημοτών

του Δήμου Αγίου Νικολάου

Δίνει στη δημοσιότητα το κείμενο αρχών της, και καλεί τους πολίτες του Δήμου μας, την Τετάρτη 05/02/2014 στις 18.00 στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, να συζητήσουμε την δυνατότητα δημιουργίας δημοτικής κίνησης που θα διεκδικεί έναν δήμο:

 • Που θα λέει όχι στην λιτότητα που επιβάλλουν οι πολιτικές των μνημονίων
 • Που θα λέει όχι στον γραφειοκρατικό «Καλλικράτη», στην υποβάθμιση της περιφέρειας και της συμμετοχής των πολιτών
 • Που θα αντιδρά στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του, στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας
 • Αλληλέγγυο προς τους πολίτες του
 • Που θα ενθαρρύνει την συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων
 • Που θα έχει όραμα, σχέδιο και προοπτική για μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας
Print Friendly, PDF & Email

Από manos