οι νηπιαγωγοί, προς την Υπουργό Παιδείας
Η ύπαρξη και διατήρηση σταθερών υπηρεσιακών και εργασιακών δεδομένων (στην προκειμένη περίπτωση των εκπαιδευτικών), αποτελεί την εγγύηση της Πολιτείας

Κατά το τελευταίο διάστημα και μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του κορωνοϊού, διαπιστώνεται η δημιουργία νέων συνθηκών εργασιακών δεδομένων για μεγάλη μερίδα του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας. Η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και ο απροσδιόριστος, μέχρι στιγμής, χρόνος επαναλειτουργίας τους, δημιουργεί νέα δεδομένα και δυσκολίες οι οποίες πρέπει να υπερκεραστούν με σκοπό τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και της εν γένει παιδαγωγικής διαδικασίας.

Η χρήση και ανάπτυξη ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, είναι αναπόφευκτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απουσία της φυσικής παρουσίας εκπαιδευτικών και μαθητών. Αξίζει να επισημάνουμε πως ήδη 664.841 μαθητές και 166.949 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για την πραγματοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, στο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης, οι νηπιαγωγοί καλούνται να ανταποκριθούν σε ακόμη δυσκολότερες προκλήσεις και δυσκολίες, λαμβανομένης υπόψη του ηλικίας των μαθητών (4-6 ετών) και της αντικειμενικής τους αδυναμίας να προσεγγίσουν τις ηλεκτρονικές μορφές εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των νηπιαγωγών της χώρας, αντιλαμβανόμενη της ευθύνης της έναντι των παιδιών και με αίσθημα ευθύνης, από τη πρώτη κιόλας στιγμή υπήρξαν αρωγοί της προσπάθειας του Υπουργείου για την οργάνωση και λειτουργία των ηλεκτρονικών τάξεων. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, τους δόθηκαν και σχετικές οδηγίες και εντολές από τους αρμόδιους Συντονιστές Εκπαίδευσης , οργάνωσαν την λειτουργία των τάξεων τους, με αποστολή οπτικοαστικού υλικού και την επικοινωνία με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών.

Η διάχυση, τον τελευταίο καιρό, σχολίων και απόψεων από μερίδα μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, ότι οι εκπαιδευτικοί της χώρας «τεμπελιάζουν» και ως εκ τούτου δεν «δικαιούνται» του συνόλου του καταβαλλόμενου σε αυτούς μισθού είναι τουλάχιστον κακόβουλη, υποβολιμαία και εν τέλει συκοφαντική. Αποσκοπεί σαφώς στην δημιουργία ψευδών εντυπώσεων στην ελληνική κοινωνία, η οποία ευλόγως πλήττεται από την παρούσα υγειονομική και οικονομική κρίση, ότι είναι εύλογη η μείωση του μισθού των εκπαιδευτικών, προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική οικονομία καθώς αυτοί «δεν παράγουν έργο».

Όπως προαναφέρθηκε, αλλά και οι ίδιοι οι γονείς και οι μαθητές καλώς γνωρίζουν, η ως άνω «διαπίστωση» είναι εκτός πραγματικότητας. Επισημαίνουμε πως η υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης είναι διαρκής και δεν είναι δυνατόν να ανατρέπεται κατά το δοκούν, ούτε να αμφισβητείται. Η θεσμική λειτουργία δεν αποτελεί θεωρητική κατασκευή, η οποία μπορεί να μεταβάλλεται με ευκολία και λόγω πρόσκαιρων και όλως εξαιρετικών συνθηκών, υποθηκεύοντας το μέλλον του πλέον ευαίσθητου και σημαντικού δυναμικού της χώρας, ήτοι των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους. Η ύπαρξη και διατήρηση σταθερών υπηρεσιακών και εργασιακών δεδομένων (στην προκειμένη περίπτωση των εκπαιδευτικών), αποτελεί την εγγύηση της Πολιτείας ότι παραμένει αταλάντευτη στις συνταγματικές επιταγές, στη διασφάλιση των αρχών της προστασίας της δημόσιας εκπαίδευσης, της προστασίας της υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

Η υιοθέτηση των διακινούμενων, με τόση ανευθυνότητα, «διαπιστώσεων» περί μείωσης του καταβαλλόμενου μισθού των εκπαιδευτικών (η οποία φρονούμε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή από την Πολιτείας), δύναται να καταστεί η λυδία λίθος με την οποία θα δοκιμαστεί η θεσμική προσήλωση των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η παρούσα υγειονομική και κατ’ επέκταση οικονομική κρίση, αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστεί, όμως δεν είναι δυνατόν να καταστεί η απαρχή για την έκπτωση θεσμών και συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών.

ΕΝΩΣΗ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ» (πρώην Σ.Α.Ν.)

Η εκπρόσωπος της Ένωσης                        

Σπανού Μαρία                                              

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos