Σύγχρονος Δήμος απολογισμός ευχαριστίες
τελευταία συνέντευξη πριν την αλλαγή ρόλων, από διοίκηση στην αντιπολίτευση

Την τελευταία του συνέντευξη ως διοικών συνδυασμός τον Δήμο Αγίου Νικολάου από το 01/01/2007 έως 31/08/2014, παραχώρησε ο συνδυασμός Σύγχρονος Δήμος υπό τον απερχόμενο δήμαρχο Δημήτρη Κουνενάκη.

Παρόντα, αρκετά στελέχη του συνδυασμού, απόντα επίσης κάποια άλλα που διαχώρισαν τη θέση τους στη πορεία.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης, θεωρεί επιτυχημένη τη θητεία του συνδυασμού τα 7,5 αυτά χρόνια, δίδοντας στη δημοσιότητα καταλόγους έργων και μελετών τους οποίους μπορείτε να μελετήσετε παρακάτω, καθώς και αρκετά ακόμα στοιχεία για τη πορεία του δήμου μέσα στους καιρούς του μνημονίου.  Δεσμεύτηκε δε για σοβαρή κριτική από τη θέση της αντιπολίτευσης στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμος παρά την οικονομική συγκυρία είναι καλά οικονομικά, υγιής, προχωρεί….

….όμως, παρ’ όλα αυτά, η έννοια του Δήμου στρατηγείου, που κατευθύνει την ανάπτυξη της περιοχής, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αντίθετα συνέχισε το ξεχείλωμα της κοινωνίας, η οποία έχει αφεθεί να “αναπτύσσεται” από τη δεκαετία του 90 μέχρι σήμερα, με τον καθέναν κυριολεκτικά να κάνει ότι θέλει μη σεβόμενος κανέναν.

Δήμος Στρατηγείο, όπως μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερες διακηρύξεις του συνδυασμού, σημαίνει ότι ο Δήμος παίζει ενεργό ρόλο στη ανάπτυξη και πορεία του τόπου, κατευθύνοντας ή διευκολύνοντας επενδύσεις και έργα. Και ναι μεν τα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έφθασαν τα 65 εκατομμύρια Ευρώ, αλλά δεν λάβαμε απάντηση εάν το έργο θεωρείται θετικό όταν παραλαμβάνεται με κακοτεχνίες, ή προξενεί μεγάλες ζημιές υποβαθμίζοντας ένα άλλο ζωτικό έργο όπως τον δρόμο Άγιος Νικόλαος  – Ελούντα. Η έννοια του Δήμου Στρατηγείου εμπεριέχει και την έννοια του σοβαρού προγραμματισμού.

Ακόμα, η σχέση του δήμου με τη σύγχρονη τεχνολογία δεν ήταν η καλύτερη αυτά τα χρόνια, πέρα από έναν δικτυακό τόπο. Το ασύρματο δίκτυο το οποίο παρελήφθη από την πρώην ΤΕΔΚ Λασιθίου (άλλη αμαρτία αυτή), υπολειτούργησε. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες παρ’ ότι παρουσιάστηκαν στο κοινό, δεν είχαν το ανάλογο ενδιαφέρον.

Μπορείτε βέβαια συγκρίνοντας φωτογραφίες από τον δικτυακό μας τόπο να δείτε με βάση τις παρουσίες και τις απουσίες, ποιοι παρέμειναν, ποιοι διαφώνησαν και έφυγαν, η ακόμα, σε ποια μέλη του συνδυασμού, η παρουσία τους στις υψηλές θέσεις τους έκανε καλό επιχειρηματικό …..

Σύγχρονος Δήμος απολογισμός, χαιρετισμός του Δημήτρη Κουνενάκη:

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο μας ως διοίκηση του Δήμου, οι συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε εκείνους με τους οποίους συνεργαστήκαμε και στήριξαν το Δήμο και την κοινωνία μας όλα αυτά τα χρόνια.

Σε μια ζοφερή εποχή που έχουν απαξιωθεί αξίες και αρχές και υπονομεύεται ο δημόσιος χώρος, η συμμετοχή και ο κοινωνικός ιστός, είναι παρήγορο ότι αρκετοί συμπολίτες ξεπέρασαν το εγώ, αισθάνθηκαν ως μέρος του συνόλου και βοήθησαν τον τόπο και την κοινωνία μας και τους πλέον αδύναμους που έχουν οδηγηθεί στο περιθώριο από τις σκληρές πολιτικές που εφαρμόζονται λόγω μνημονίων.

Ευχαριστούμε όλους τους θεσμικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με τους οποίους συνεργαστήκαμε σε πολύ καλό κλίμα και αλληλοκατανόηση. Ευχαριστούμε τους συλλόγους, τα σωματεία, τους φορείς, τους εθελοντές, τους παραγωγούς για την παρουσία τους και την προσφορά τους.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους συνεργάτες μας στο Δήμο που μαζί περάσαμε δύσκολες στιγμές και με αλληλοσεβασμό στηρίξαμε τις λειτουργίες του Δήμου και την κοινωνία μας.

Ευχαριστούμε όλους τους αιρετούς τόσο τους Δημοτικούς Συμβούλους όσο και τα μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών, που με την παρουσία τους και τη συμβολή τους στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων σ’ αυτή τη δραματική περίοδο και βοήθησαν ώστε ο Δήμος και η κοινωνία μας να αντιμετωπίσει τα δύσκολα.

Ιδιαιτέρως θέλω να εκφράσω την αγάπη μου και την εκτίμηση μου στους συνεργάτες μου και στους ανθρώπους του συνδυασμού ‘’Σύγχρονος Δήμος’’ που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν με ευπρέπεια, εντιμότητα, αποτελεσματικότητα και παρά τις αντίξοες συνθήκες βοήθησαν στην καλή λειτουργία του Δήμου, στην τακτοποίηση των οικονομικών, στην ανάπτυξη κοινωνικών πολιτικών, στην παραγωγή σημαντικού έργου σε όλους τους τομείς έργα, ύδρευση, αποχέτευση, περιβάλλον, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός κ.λ.π.

Παραδίδοντας τη διοίκηση του Δήμου ως συνδυασμός αισθανόμαστε ότι επιτελέσαμε το καθήκον μας παρά το ότι βρεθήκαμε στο μέσο της κρίσης, με δραματικές μειώσεις σε πόρους και σε ανθρώπους. Αντισταθήκαμε, αγωνιστήκαμε, σχεδιάσαμε, συνεργαστήκαμε και παράχθηκε ένα σημαντικό έργο.

Επιβεβαιώσαμε τον ρόλο του Δήμου μας σε επίπεδο Νομού αλλά και Παγκρήτια, στηρίξαμε και αγωνιστήκαμε για τις δομές της περιοχής μας, νοσοκομεία, παιδεία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Μαρίνα κ.λ.π.

Οργανωθήκαμε καλύτερα στις κοινωνικές υπηρεσίες με ανάπτυξη νέων δομών για να στηριχθούν οι ασθενέστεροι.

Βελτιώσαμε τις υποδομές μας στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον και την καθαριότητα.

Παραδίδουμε ένα Δήμο οικονομικά υγιή όπως επίσης και στα νομικά πρόσωπα και οργανισμούς και παρά το έλλειμμα της Νεάπολης επιβιώσαμε και βελτιωθήκαμε. Πάνω από 6.000.0000€ είναι το υπόλοιπο που παραδίδουμε και θετικά πρόσημα έχουν όλες οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μας.

Αναπτύξαμε πρωτότυπες δράσεις στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, αξιοποιήσαμε τους δικούς μας ανθρώπους, συνεργαστήκαμε με σωματεία, φορείς, συλλόγους σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς και θεωρούμε ότι η κοινωνία μας είναι μια δρώσα κοινωνία.  

Απολογισμοί επιμέρους έχουν κατατεθεί από τους φορείς και τα νομικά πρόσωπα όπου έχει καταδειχθεί η καλή κατάσταση και η σωστή διαχείριση. Θέλουμε να θίξουμε ορισμένα θέματα θεσμικά όπως ότι το Λιμενικό Ταμείο επιτέλους πέρασε στο Δήμο, ανατρέψαμε την πρόθεση να καταργηθεί το ΙΚΑ, στηρίξαμε τις προσπάθειες του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και Νεάπολης, επιτεύχθηκε η ίδρυση μιας νέας σχολής στο ΤΕΙ σε αντικατάσταση των κατηργημένων, διεκδικήσαμε την παραμονή και εξέλιξη της ΑΣΤΕΑΝ.

Παραδίδουμε ένα μεγάλο έργο που ένα μέρος του έχει ολοκληρωθεί και ένα άλλο είναι σε εξέλιξη, όπως η κατάσταση που επισυνάπτουμε. Τα έργα αυτό έχουν ξεκινήσει και θα εκτελούνται για τα επόμενα δύο χρόνια στο Δήμο.

Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι αναγνωρισμένο ότι είμαστε από τους πρωτοπόρους Δήμους στην Κρήτη σε επίπεδο εντάξεων τόσο ο Δήμος όσο και η ΔΕΥΑΑΝ. Επιγραμματικά σας αναφέρω ορισμένα από αυτά……

Παράλληλα παραδίδουμε ώριμες μελέτες αλλά και σε εξέλιξη οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα την επόμενη πενταετία να έχουμε καλή παρουσία ως Δήμος στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο (ΣΕΣ).

Ο καθένας μας κάνει τον προσωπικό του αλλά και συλλογικό του απολογισμό και αυτό που συμπεραίνεται είναι ότι σε μια δύσκολη ατμόσφαιρα, με πίκρες, με προβλήματα, με απογοητεύσεις αλλά και με ικανοποίηση για τα βήματα που έγιναν, για τα επιτεύγματα σε πολλούς τομείς, για την καλή παρουσία μας σε πολλά επίπεδα, συμβάλαμε στο μέτρο του δυνατού στην πρόοδο του τόπου μας, στη λειτουργία της κοινωνίας μας.

Η ζωή συνεχίζεται και είναι βέβαιο ότι υπάρχει ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη αυτοδιοίκηση, για εντιμότητα, διαφάνεια, δικαιοσύνη, κανόνες για τη στήριξη ενός πολιτικού πολιτισμού που έχει στο κέντρο του αυτές τις αρχές. .

Σας ευχαριστώ όλους, ευχαριστώ και τους φίλους αλλά και τους συμπολίτες με τους οποίους είχαμε εντάσεις ή έλλειψη κατανόησης. Ζητώ συγνώμη αν κάποιους αδίκησα, αγνόησα ή δεν σεβάστηκα. Να είστε βέβαιοι ότι πάνω από όλα είναι η προσωπική αξιοπρέπεια και ο αλληλοσεβασμός. Κακές προθέσεις δεν υπήρξαν…

Είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας και αξίζει κανείς να τον υπηρετεί.

Σας ευχαριστώ….

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Δημήτρης Κουνενάκης

Διαβάστε επίσης:
έργα μελέτες
απολογισμός

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos