ένα υποθαλάσσιο πάρκο στις Σποράδες
ένα υποθαλάσσιο πάρκο στις Σποράδες

Μικρές θαλάσσιες ζώνες αναγέννησης αλιευμάτων ή δύσκολο και πικρό μεροκάματο για τους αλιείς;

Θαλάσσια πάρκα ή τουριστικό παραπάτημα και συνεχιζόμενη κρίση «all inclusive»;

Θαλάσσια πάρκα ή παράνομη αλιεία κύριε πρόεδρε των αλιέων;

Στην έκτακτη γενική συνέλευση των επαγγελματιών αλιέων θα πρέπει να αναρωτηθούν όλοι οι συμπολίτες μας αλιείς ποιο είναι το ζητούμενο.

Καταρχήν τίθεται το θέμα της γενικής συνέλευσης των επαγγελματιών αλιέων ύποπτα λάθος!!

Δεν πρόκειται για ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ της αλιείας στο κόλπο του Μιραμπέλλου. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ!!!!!

Πρόκειται σε σύνολο ακτογραμμής πάνω από 300 χιλιόμετρα του νομού Λασιθίου (και δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιας επιφάνειας), να δεσμευτούν 2-3 χιλιόμετρα ακτογραμμής με πλάτος 50-70 μέτρα, προκειμένου να υπάρξει αναπαραγωγή ψαριών και γενικά ανάπτυξη της βιοποικιλότητας.

Στις ίδιες περιοχές δύναται να αναπτυχθούν καταδυτικός τουρισμός αλλά και επιφανειακός περιηγητικός τουρισμός, χειμώνα καλοκαίρι.

Στις ίδιες περιοχές θα αναπτυχθεί ερευνητική δράση για την θαλάσσια βιοποικιλότητα, πράγμα που θα είναι προς όφελος των αλιέων αλλά και του τουρισμού.

Περιοχές που μπορεί να ερευνηθούν και να διορθωθούν οι επιπτώσεις από το λαγόψαρο.

Χωρίς τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και ανάπτυξη του και με τον καταδυτικό τουρισμό, σε ποία τιμή θα πωλούνται τα ψάρια; Σε αυτήν πριν 50-60 χρόνια ή μήπως στην τιμή των πέντε (5) ευρώ το κιλό, όπως τα μπαρμπούνια του κόρφου της Ελούντας πέρυσι τον χειμώνα;

Αν δεν δούμε με σύγχρονο τρόπο το μέλλον των θαλασσών μας, συνδυάζοντας το με διάφορες μορφές απασχόλησης όπως της τουριστικής ,πολύ σύντομα στις νεκρές θάλασσες της περιοχής μας δεν θα υπάρχει αντικείμενο απασχόλησης για την αλιεία ή τον καταδυτικό τουρισμό.

Ας λάβουν υπόψη τους οι επαγγελματίες αλιείς στη γενική τους συνέλευσης, ότι ο μόνος περιορισμός που θα επιφέρει στη αλιεία ο καταδυτικός τουρισμός και ή επιφανειακή περιήγηση τουριστών , είναι σίγουρα ο δραστικός περιορισμός της παράνομης αλιείας και δη με αυτόνομες καταδυτικές συσκευές.

Αντιθέτως τα οφέλη για το μεροκάματο τους θα είναι πολλά.

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός πράκτορας

Εκμισθωτής αυτοκινήτων

Μέλος ΔΣ επιμελητηρίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos