Υπαίθρια έκθεση κεραμικής Μακρυνάκη στη Σητεία
ένα κομμάτι από την έκθεση

Στον δημοτικό κήπο Σητείας, θα βρίσκονται για την εβδομάδα από 7 έως 14 Αυγούστου οι κεραμικές δημιουργίες του Νίκου Μακρυνάκη. Η υπαίθρια έκθεση ανοίγει σήμερα ((7/8) και θα κλείσει το Σάββατο (14/8). Η έκθεση θα είναι όλη την μέρα ανοικτή.

Ο Νίκος Μακρυνάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, από μετανάστες Μυρσινιώτες γονείς. Από μικρός έδειξε την τάση του προς τις τέχνες παίζοντας στα χώματα της Κιτροπλατείας και στις λάσπες της ιδιαιτέρας πατρίδας του της Μυρσίνης. Σπούδασε και συνεχίζει να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της δια βίου μάθησης. Περιπλανόμενος ευτυχισμένος – δυστυχισμένος (ίδιο και το αυτό), σε διάφορους προορισμούς και σταθμούς.

Εδώ και ένα χρόνο υπηρετεί την τρίτη θητεία του στο χωργιό του την Μυρσίνη, ασκώντας και διδάσκοντας την τέχνη της κεραμικής, το επίσημο επάγγελμα του. Αρέσκεται στην τεχνική του raku , μιας πανάρχαιας ιαπωνικής τεχνικής, προερχόμενη από την τελετή του τσαγιού άμεσα δεμένη με τον Zen Βουδισμό.

Το raku αρχίζει πολύ πριν την τεχνική, είναι ένας τρόπος ζωής, δηλαδή να δέχεσαι το ελεγχόμενο και το ανεξέλεγκτο. Είναι πολύ κοντά στην φύση. Το να κάνεις raku, σημαίνει να είσαι λίγο σχοινοβάτης σε διαρκή αναζήτησή ισορροπίας, ότι προβληματίζεσαι για την αρμονία μεταξύ της δικιά σου ελευθερίας και της ύλης. Είναι μια προτροπή για αναζήτησή, ένα ερέθισμα για την καλλιέργεια μιας ευαισθησίας και πλαστικότητας στην σκέψη.

Αντίστοιχη έκθεση είχε γίνει τον Σεπτέμβρη του 2020 στη λίμνη Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos