Εν Λασιθίω, παρουσίαση στον Άγιο Νικόλαο
κατάμεστη η αίθουσα του REX (Photo Pagalos)

Σ’ ένα κατάμεστο REX, έγινε το βράδυ της Τετάρτης (26/2), η παρουσίαση του τελευταίου πονήματος, ερευνητικού έργου, προσπάθειας, του Μανόλη Μακράκη, “Εν Λασιθίω” που αφορά την εκπαιδευτική ιστορία του οροπεδίου Λασιθίου, από τα πρώτα βήματα, μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα βιβλίο 550 σελίδων, σημείο αναφοράς σε βιβλιόφιλους αλλά και ερευνητές.

Στη παρουσίαση της Τετάρτης, αναφέρθηκαν στο βιβλίο, ο πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, ο φιλόλογος Γιάννης Χρονάκης, ο αρχιτέκτων Κωστής Μαυρικάκης και ο πρώην πρύτανης Γιώργος Γραμματικάκης, μέσω video από τη πρώτη παρουσίαση που έγινε στον Ηράκλειο. Την όλη εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννάκη.

Χαιρέτισαν, ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Αγίου Νικολάου, Χάρης Αλεξάκης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας – ερευνητής στο οπισθόφυλλο του βιβλίου Εν Λασιθίω:

Το ανά χείρας βιβλίο, το έβδομο του συγγραφέα, πραγματεύεται την ιστορία της εκπ/σης του Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης. Είναι μια επιστημονική εργασία μελέτη περίπτωσης της εκπαιδευτικής Ιστορίας ενός τόπου ορεινού, δυσπρόσιτου και απομονωμένου και των επιπρόσθετων δυσχερειών στη διαβίωση κυρίως όμως στην εκπαίδευση που δημιουργεί αυτή η ιδιαιτερότητα. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από δύο ισχυρά τεκμήρια. Τα αδημοσίευτα ιστορικά έγγραφα διαφορετικών αρχείων και το δυσεύρετο φωτογραφικό υλικό. Ένας αμητός ιστορικών τεκμηρίων, πολύχρωμα, πολύτιμα και ανθεκτικά νήματα που υφαίνουν περίτεχνα τον καμβά της εκπαιδευτικής ιστορίας του Οροπεδίου Λασιθίου, συνδυάζοντας και δένοντας τις μικρές ιστορίες των σχολείων του με τη μεγάλη του νησιού και της χώρας μας. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό αποτελούμενο από 552 φωτογραφίες με εξαιρετικό ιστορικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον προσφέρεται αναντίρρητα για πολλαπλές αναγνώσεις.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το αποτέλεσμα επίπονης έρευνας γύρω από την εκπαιδευτική ιστορία του συγκεκριμένου χώρου, του οροπεδίου Λασιθίου, που ακόμα και στη σύγχρονη εποχή που διαβιούμε, έχει την ιδιαιτερότητα της, σχετικά απομονωμένης, περιοχής.

Άλλωστε και τα 7 βιβλία του Μανόλη Μακράκη μέχρι σήμερα αποτελούν σημεία αναφοράς στο τόπο, στο χρόνο και στους ανθρώπους κάποιων περιοχών, ουσιαστικά διδακτορικές διατριβές, ερευνητικά έργα, σημεία αναφοράς. Μνημονεύουμε ιδιαίτερα το “Ελούντας γένη“, ίσως το πλέον επίπονο ερευνητικό έργο γύρω από την ιστορία των κατοίκων της περιοχής της Ελούντας, μια προσπάθεια που αντίστοιχη της είχε επιχειρηθεί μόνο από τον στρατηγό Αλεξάκη τη δεκαετία του ’60 γύρω από τους Ποτάμους.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos