Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με την Κ.Ο.Θ.
παρακολουθώντας την Κ.Ο.Θ. σε τάξη του σχολείου

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής Αγωγής – (Γνωριμία με τη Συμφωνική ορχήστρα & Γνωριμία με μεγάλους συνθέτες ) , σε συνεργασία με το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας (γνωριμία και επαφή Ευρωπαϊκών πολιτισμών μέσα από την τέχνη της μουσικής ) την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 στις 11:30 -12:20 το σχολείο μας είχε την μεγάλη χαρα να φιλοξενήσει διαδικτυακά την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές των τμημάτων Γ2 με την εκπαιδευτικό Μουσικής Μαρια Έλενα Απαλάκη , Δ2 με την εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας Παγκαλου Παρασκευή , Γ1 με την εκπαιδευτικό τμήματος Ιωάννα Μαυρίδου και Β1 με την εκπαιδευτικό θεατρικής αγωγής κα Αικατερίνη Παυλάκη παρακολούθησαν αντίστοιχα το δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με την Κ.Ο.Θ.» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε live streaming μετάδοση από την αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα παρακολουθήθηκε ταυτόχρονα από περισσότερους από 35.000 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης , από όλη την Ελλάδα.

Οι μαθητές ταξίδεψαν μουσικά σε σε διάφορες χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Από την Ισπανία και τη Φινλανδία μέχρι την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Aυστρία και τη χώρα μας, την Ελλάδα.

Απόλαυσαν υπέροχες, χαρακτηριστικές μελωδίες και αποσπάσματα από έργα σπουδαίων Ευρωπαίων συνθετών και κάποια από τα πιο αγαπημένα συμφωνικά έργα του ευρωπαϊκού ρεπερτορίου.

Με τη βοήθεια παιδιών από κάθε γωνιά της Ευρώπης, έμαθαν για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας στη μουσική και πως η παράδοση, το περιβάλλον, το κλίμα, η γλώσσα, η ιστορία και κατά συνέπεια οι χοροί και τα τραγούδια μιας χώρας αποτυπώνονται στη λόγια μουσική της.

Παρακολούθησαν μια συμφώνικη ορχήστρα «εν δράση» και γνώρισαν τα όργανα που την αποτελούν.

Ακούστηκαν τα έργα συνθετών :

Νίκου Σκαλκώτα (Ελλάδα), Έντβαρντ Γκρηγκ (Νορβηγία), Γιαν Σιμπέλιους (Φιλανδία), Μανουέλ ντε Φάλια (Ισπανία), Μπέντριχ Σμέτανα (Τσεχία), Γκριγκόρας Ντινίκου (Ρουμανία), Φραντς Λιστ (Ουγγαρία), Πάντσο Βλαντιγκέροφ (Βουλγαρία ) και Γιόχαν Στράους ο νεότερος (Αυστρία).

Η Διεύθυνση της Ορχήστρας ήταν του Κωνσταντίνου Δημηνάκη, ενώ η ιδέα τα κείμενα καθώς και η παρουσίαση της συναυλίας της Μαριάνας Μποζαπαλίδου.

#musicconnectingpeople🎼#europeanculture🇪🇺#artineducation#peaceandart🤍#greece🇬🇷

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos