Ασπασία Παπαδοπεράκη, Νεοτερικότητα μετά τον Μεσαίωνα

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 30/8/23 στις 20.30 στον Δημοτικό Κήπο Σητείας η Ασπασία Παπαδοπεράκη θα μιλήσει με θέμα “Νεοτερικότητα μετά τον Μεσαίωνα”

Τρεις ήταν οι βασικοί παράγοντες που έφεραν την αλλαγή στο τέλος του Μεσαίωνα και καθόρισαν αυτό που ονομάσαμε νεοτερικότητα.

  1. Η ουσιαστική παρέμβαση της βυζαντινής γνώσης και τέχνης στη Δύση μετά τη διάλυση του Βυζαντίου.
  2. Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, μαζί με την λατινική αρχικά, που έδωσε τη δυνατότητα μετάφρασης ελληνικών και αρχαίων κειμένων.
  3. Η ελληνική φιλοσοφία από τους προσωκρατικούς για τη γενικότερη σύλληψη της φύσης των πραγμάτων ως ΟΛΟ, ιδίως με τον Επίκουρο, ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να χαρεί την ευδαιμονία χωρίς φόβους, προκαταλήψεις και εξαρτήσεις σε πλήρη ισορροπία με τη φύση.

Η ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ είναι γλύπτρια, συγγραφέας και σκηνογράφος. Γεννήθηκε το 1942 στο Ηράκλειο και σπούδασε με υποτροφία γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.

Χρησιμοποιεί στη γλυπτική της στοιχεία από τις μελέτες της στην ανθρώπινη φιγούρα, καθώς και στοιχεία από την αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική και από την αρχαϊκή περίοδο της ελληνικής γλυπτικής.

Έργα της συναντάμε σε πολλά μέρη. Ενδεικτικά στο Ηράκλειο, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα. Έχει επίσης δημιουργήσει μνημεία για τη «Γυναίκα στην Αντίσταση» σε διάφορα χωριά της Κρήτης.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2009 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της και το 2021 της εδόθη το βραβείο Καζαντζάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos