“ Η πρώτη αγελάδα”, πολυβραβευμένη ταινία εποχής

Με την εξαιρετική βραβευμένη ταινία “Η πρώτη αγελάδα – First cowσυνεχίζονται οι εβδομαδιαίες, καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 29 Αυγούστου στις 21:15, στον δημοτικό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ προβάλλεται η τελευταία δημιουργία της ταλαντούχου Αμερικανίδας σκηνοθέτιδας Κέλι Ρέιχαρντ, παραγωγής ΗΠΑ 2020, διάρκειας 122΄, με πρωταγωνιστές τους: Τζον Μάγκαρο, Όριον Λι, Τόμπι Τζόουνς και Σκοτ Σέπερντ.

Από τις πρώτες γυναίκες σκηνοθέτιδες που τόλμησαν να αναμετρηθούν με τον μύθο του Χόλυγουντ για την Άγρια Δύση του 19ου αιώνα, η Ρέιχαρντ διερευνά πτυχές της ζωής των πρώτων αποίκων, με διεισδυτικό βλέμμα και δίχως την αίγλη των ηρώων την πρώτης περιόδου των γουέστερν, ούτε τη στιφάδα των αντι-ηρώων της δεύτερης.

Διασκευάζει μαζί με τον συγγραφέα Τζόναθαν Ρέιμοντ το βιβλίο του “The Half-Life” για να δώσει τη δική της εκδοχή για τον τρόπο που χτίστηκαν οι βάσεις της κοινωνίας της σημερινής Αμερικής. Η ιστορία ξεκινά από το σύγχρονο Όρεγκον, όπου μια γυναίκα ανακαλύπτει δύο σκελετούς θαμμένους πλάι-πλάι. Χάρη σε ένα διακριτικά δεξιοτεχνικό μοντάζ, το γκρίζο, βιομηχανικό τοπίο δίνει τη θέση του σε ένα πολύχρωμο δάσος και μεταφερόμαστε από την Αμερική του παρόντος στην Άγρια Δύση του 1820. Βρισκόμαστε σε μια διαφυλετική κοινότητα χρυσοθήρων, κυνηγών και άλλων περιφερόμενων, που έχουν εγκατασταθεί γύρω από ένα κυβερνητικό φρούριο στη μέση του δάσους. Τα πυκνά φυλλώματα των δέντρων, οι φτέρες που ξεφυτρώνουν από παντού και τα άγρια ζώα δημιουργούν την εξωτική ατμόσφαιρα μιας απομακρυσμένης στο χώρο και στο χρόνο κοινότητας, στο όριο μεταξύ φύσης και πολιτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο μια δυνατή φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα περιπλανώμενο μάγειρα και ένα Κινέζο εργάτη. Με μοναδικό τους εφόδιο τις ευκαιρίες που πιστεύουν ότι τους δίνει ο Νέος Κόσμος, θα βρεθούν μπροστά σε μια απρόσμενη εμπορική επιτυχία, καθώς τα γλυκά που πουλάνε γίνονται ανάρπαστα. Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι το δυσεύρετο γάλα, το οποίο προμηθεύονται κρυφά, αρμέγοντας τη νύχτα την πρώτη και μοναδική αγελάδα στην περιοχή, ιδιοκτησία του τοπικού μεγαλοκτηματία. Θα προλάβουν όμως να απολαύσουν τους καρπούς από την επικερδή τους επιχείρηση ή μήπως και ο Νέος Κόσμος λειτουργεί με τις αρχές και τους κανόνες του Παλιού;

Στην “Πρώτη αγελάδα” η πραγματική εικόνα της Αμερικής αναδύεται μέσα από εικόνες εκμετάλλευσης, το κυνήγι της επιτυχίας, τη δύναμη του χρήματος και από τη βίαιη καταστολή κάθε μειονοτικής/φυλετικής/ταξικής διεκδίκησης. Με απολαυστικές νύξεις σαρκασμού, τα θεμέλια του αμερικάνικου οικοδομήματος ανατέμνονται και στον θεατή αποκαλύπτεται μια διαφορετική πραγματικότητα.

Πίσω από μια συγκινητική ιστορία φιλίας κι έναν άνισο αγώνα επιβίωσης, η Ρέιχαρντ συνδυάζει το δράμα χαρακτήρων και την περιπέτεια με υποβόσκουσες συγκρούσεις. ΄Εχοντας στο επίκεντρο δύο απλούς ανθρώπους και πιστή στο μινιμαλιστικό της ύφος, η προσεγγίζει ρεαλιστικά τη ζωή στην αμερικάνικη Δύση του 19ου αιώνα και φωτίζει μια καλά παραποιημένη πολιτική αλήθεια, την οποία ξεθάβει σ’ όλη την ιστορική, αλλά και ανθρώπινη διάστασή της.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές, φωτογραφίες, αφίσες, trailer, συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα της Λέσχης Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου (kileagn.com). 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos