από τα εγκαίνιαΣε κλίμα συγκίνησης αλλά και ιδιαίτερης προσοχής σε όσα εμφανίζονται, έγιναν το βράδυ της Παρασκευής (12/7), τα εγκαίνια της έκθεσης “η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22“, στη δημοτική πινακοθήκη Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα συνεργασίας του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλλου και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η έκθεση έχει χωριστεί σε θεματικές ενότητες. Την άφιξη, την εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των προσφύγων στη χώρα, αλλά και στη περιοχή ειδικότερα. Ο δρ. ιστορίας Νίκος Ανδριώτης μίλησε για “Πρόσφυγες και γηγενείς της Ελλάδας του μεσοπολέμου”, έχοντας ερευνήσει αρκετά το θέμα, μέσα από δημοσιεύματα και καταγραφές της εποχής. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που ανέκυψαν με την έλευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, αρχικές αντιδράσεις, σχέσεις, επήρεια στο τρόπο ζωής, στη μουσική και αλλού. Πόσα χρόνια πέρασαν για να ενσωματωθούν και άλλα πολλά.

Ο Παύλος Σούρλας αναφέρθηκε στο έργο του ιδρύματος και στη περιοδεία της έκθεσης, ανά την Ελλάδα, την παρουσίαση της οποίας έκαναν εργαζόμενοι του ιδρύματος.

Ιδιαίτερα συγκινητικός ο λόγος του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου, για την έννοια του Ρωμιού και τη βαρύτητα της ακόμα και σήμερα.

Από 12 έως 27 Ιουλίου,
Δημοτική πινακοθήκη Αγίου Νικολάου:
11:00 – 13:00, 18:00 – 21:00

Δείτε αποσπάσματα από τις ομιλίες:

{youtube}2G8a6QD5984{/youtube}

η ομιλία Ανδριώτη για τους πρόσφυγες και τον μεσοπόλεμο

{youtube}dPI29MowUc4{/youtube}

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: