Πενταγιώτισσα

του Λεωνίδα Γ. Κουδουμογιαννάκη

Με το θεατρικό έργο «Μαρία η Πενταγιώτισσα» από το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» συνεχίστηκε για τέταρτη συνεχόμενη μέρα το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, με μεγάλη συμμετοχή θεατρόφιλου κοινού της Ιεράπετρας.

 

Το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» ιδρύθηκε το 1981 και τιμητικά φέρει το όνομα του Κορίνθιου ποιητή και αγωνιστή της λευτεριάς Βασίλη Ρώτα. Τριάντα και πλέον χρόνια παρουσιάζει θεατρικά έργα σε πολιτείες και χωριά στην Ελλάδα, την Κύπρο και στις Βαλκανικές χώρες. Για 10 χρόνια οργάνωσε την Βαλκανιάδα Θεάτρου 1983-1992. Τα τελευταία 11 χρόνια οργανώνει το Πανελλήνιο Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ Θεάτρου από 1 έως 10 Αυγούστου. Κάθε Φλεβάρη οργανώνει Σεμινάριο Θεατρικής Παιδείας. Συμμετέχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το έργο

Το έργο αυτό ο Μπόστ το έγραψε το 1982, σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας. Έτσι, πολλά από τα θέματα της εποχής του Μπόστ περνάνε με ένα σατιρικό και ειρωνικό τρόπο μέσα από τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» και μέσα από μια καθαρεύουσα, ανορθόδοξη, πλημμελή ή και επίτηδες διαστρεβλωμένη, με μπόστιες εκφράσεις και γραμμικές διασκευές, με ηθελημένους και γεμάτους υπονοούμενα σολοικισμούς», σε δεκαπεντασύλλαβους στίχους, που κάποτε ρέπουν προς τον πεζό λόγο.

Την σκηνοθεσία έχει κάνει ο Παύλος Καράγιωργας, την μουσική επιμέλεια ο Γιάννης Ψειμάδας, τα σκηνικά και κουστούμια είναι του Δημήτρη Καράγιωργα, Φωτισμό-ηχητικά ο Μπάμπης Ορκόπουλος, η χορογραφία είναι της Ελένης Μαυραγάνη, το μακιγιάζ της Ιωάννας Κατσαρού. Επίσης βοηθός σκηνοθέτη η Παγώνα Τσαλπαρά και φροντηστήριο η Γιώτα Κλεμπετσάνη.

Το φεστιβάλ συνεχίζει με τον «Ματωμένο Γάμο» του Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα από την Θεατρική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης και το μεγάλο αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Χρήστο Λεοντή.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: