#EpanoEloundaExperiment2023 Πείραμα2: ΧΡΩΣΤΗΡΕΣ

 Το δεύτερο πείραμα πολιτισμού της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ “Μανώλης Φουντουλάκης” στην Επάνω Ελούντα διασχίζει φέτος τα σοκάκια της, ανοίγει κλειστά σπίτια, παλιά καφενεία, εκκλησιές, φάμπρικες και φιλοξενεί την ομαδική αναδρομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο

«ΧΡΩΣΤΗΡΕΣ – ΤΡΕΙΣ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ».

Κοινή θεματική της έκθεσης είναι η Ελούντα και οι γύρω περιοχές της και περιλαμβάνονται έργα τριών καλλιτεχνών με διαφορετικούς συσχετισμούς και οπτικές του τόπου: του Νίκου Φιλιππάκη -ναϊφ ζωγράφου των παιδικών μας χρόνων,  του Αλέξανδρου Μαυρικάκη – του εστέτ Ηρακλειώτη και της σπουδαίας Σπιναλόγκα του και του Barry (Βασίλη) Preston, του βρετανού με τα συγκλονιστικά χρώματα και την αποτύπωση των γυρισμάτων του Νησιού.

Όλοι μαζί δίνουν ζωή με τα έργα τους σε έναν τόπο με ιστορία, μνήμες και παραδόσεις που, έπειτα απο μια περίοδο εγκατάλειψης, έχει αλλάξει χαρακτήρα και βρίσκεται σε μια νέα διαδικασία κατοίκησης.

Ελάτε να περπατήσουμε από της Μαλαματής στην είσοδο του χωριού ως πάνω στην Παναγία και ως κάτω στον Αφέντη Χριστό, να ξαποστάσουμε στα πεζούλια έξω από το κελί του Μανώλη Φουντουλάκη, να ανοίξουμε τον καφενέ του Κλητήρα, να αφουγκραστούμε τις μουσικές της Μάτας,  να ανακαλύψουμε τη μοναδική Γκαλερί των Preston  και να καταλήξουμε στου Καραμπάκιου και στα λίγα στέκια της Επάνω Ελούντας.

Τα περισσότερα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται διασκορπισμένα σε χαρακτηριστικά τοπόσημα του χωριού αλλά και σε μαγαζιά του Σχίσματος, προσκαλώντας τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει σταδιακά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ελούντα, Προφορική Ιστορία (που ξεκίνησε το 2021 σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων), θα καταγραφεί και οπτικοακουστικά η ζωή και η σχέση του έργου καθενός ζωγράφου με το ελουντιανό περιβάλλον κα την τοπική ιστορία.

Εγκαίνια 27 Ιουλίου 2023 ώρα 7 μμ

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ 27-30/7/2023 19.00-21.00 (με διαγράμματα και  QR code για κάθε ζωγράφο)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ    6942491240/6980946220 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗ του ΣΤΕΡΕΟΥ

Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών  και κατέχει MSc  στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

Εργάστηκε ως:  Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, Μελετητής, Διοικητής Δημοσίων Νοσοκομείων, Διευθυντής Ιδιωτικών Κλινικών και καθηγητής ΑΤΕΙ Κρήτης.

Είναι συγγραφέας βιβλίων, άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και δημοσιογραφεί σε  εφημερίδες.  

Έχει λάβει μαθήματα αγιογραφίας. Έχει στο ενεργητικό του τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο «ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη».

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.    

Άλλες πληροφορίες:

Ο πατέρας του καταγόταν από τον Μαυρικιανό  Ελούντας.

Από αυτόν άκουγε ιστορίες για το Μεραμπέλο, την Ελούντα  αλλά και για την Σπιναλόγκα. Ο κ. Α. Μαυρικάκης, στη μνήμη του πατέρα του Στερεού Μαυρικάκη, παραχώρησε το 2020 στη Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» που ευρίσκεται στην Ελούντα, πίνακα ζωγραφικής  με τίτλο «Σπιναλόγκα- lasciate ogni speranza, voi, ch’ entrate (Αφήστε κάθε ελπίδα όσοι εδώ θα μπείτε)» (λάδι και ακρυλικό με διαστάσεις 60Χ90).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ BARRY/VASSILI PRESTON

Ο Barry Frederick Preston (Βασίλης για τους κρητικούς φίλους του) γεννήθηκε το έτος 1937 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρόγονός του  από την πλευρά του πατέρα του, Charles Hayter, ήταν ζωγράφος πορτραίτων το 18ο αιώνα στη Βασιλική Αυλή και έργα του εκτίθενται στο Μουσείο Victoria and Albert.

Εργάσθηκε ως τη συνταξιοδότησή του στο Somerset  ως εξειδικευμένος τεχνίτης και συντηρητής επίπλων. Στα 62 του χρόνια το έτος 2000 μετακόμισε με τη σύζυγο και συνεργάτιδά του Άννα στην Κρήτη και εγκαταστάθηκαν στην Επάνω Ελούντα, όπου κατά την τελευταία 20ετία ζει δραστήρια με τη σύζυγό του, ζωγραφίζει και εκθέτει τις δημιουργίες του στην Epano Elounda Gallery, που στεγάζεται απέναντι από την οικία του και είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά.

To 2010 αποτύπωσε σε πίνακες (κυρίως προσωπογραφίες) την προετοιμασία των γυρισμάτων του σήριαλ το «Νησί», που έγιναν κατά μεγάλο μέρος στα σοκάκια της Επάνω Ελούντας.

Στην έκθεση ΧΡΩΣΤΗΡΕΣ συμμετέχει με έργα του εμπνευσμένα από το τοπίο και τους ανθρώπους της Ελούντας.

Βιογραφικό Σημείωμα του Φιλιππάκη Νικόλαου του Γεωργίου και της Μαρίας 1939 – 2015

Ο Νικόλαος Φιλιππάκης γεννήθηκε το 1939 στο «Βλυχαδάκι» της Ελούντας. Ήταν ο πρώτος από τους έξι γιους της φτωχής οικογένειας του Γεώργιου και της Μαρίας. Μεγάλωσε στην Ελούντα, όπου από μικρός εξέφραζε τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Έζησε σε περίοδο μεγάλων πολιτικών αναταραχών (2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, Γερμανική κατοχή, εμφύλιος, Χούντα) και τα πολιτικά του φρονήματα, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του, τον στοχοποίησαν, προκαλώντας μέχρι και την απόρριψη της υποτροφίας του για την Σχολή Καλών Τεχνών.

Όλα τα χρόνια εργαζόταν εντατικά:

  • Ως μαθητής χάραζε, πελεκούσε, έπλαθε με πηλό, σκίτσαρε πρόσωπα, δούλεψε για λίγο στο εργαστήριο του Γερονημάκη στον Άγιο Νικόλαο.
  • Στην τελευταία τάξη του γυμνασίου αναδείχτηκε μέσα στους 3 πρώτους σε όλη την Ελλάδα στον Πανελλαδικό Κρατικό Διαγωνισμό (βασιλικό ίδρυμα).
  • Έργα του δημοσιεύτηκαν σε ημερολόγιο της Εθνικής τράπεζας.
  • Μετά το απολυτήριο πήγε στον Πειραιά, όπου ασχολήθηκε με διακοσμήσεις εξωτερικών και εσωτερικών χώρων μαγαζιών, ρεκλάμες κινηματογράφων, σκίτσα, γελοιογραφίες περιοδικών, ζωγραφιές τοπίων, σχέδια, μήτρες γυάλινων βάζων και ποτηριών, καλούπια γυψοπλαστικής, φωτεινές πινακίδες, σκηνοθεσίες θεατρικών έργων.
  • Το 1974 επιστρέφει στην Ελούντα όπου συνεχίζει να δημιουργεί.
  • Από το 1983 φιλοτεχνεί έργα για τα ημερολόγια του Προοδευτικού Συλλόγου Ελούντας. Βραβεύεται. Δέχεται παραγγελίες από μαγαζάτορες και εταιρείες.

Ο ίδιος δεν έφτιαχνε ποτέ έργα για πώληση. Δεν αυτοπροβαλλόταν. Δεν πιεζόταν κατά παραγγελία, στα έργα του λειτουργούσε και δημιουργούσε μόνον όταν ήθελε αυτός.

Αυτοδίδακτος και με χαμηλούς τόνους, απογοητευμένος από τον οπισθοδρόμηση του κόσμου όπως ζούσε τότε, διέταξε αν ποτέ εκτεθούν δημοσίως οι πίνακές του να μην στηρίζονται σε τρίποδα, αλλά σε τετράποδα.

Ο καλλιτέχνης πέθανε το 2015 στην Ελούντα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos