fysalida_posterΈνα είδος χορού που τις τελευταίες δεκαετίες κερδίζει έδαφος στη χώρα μας είναι ο σύγχρονος χορός. Οι παλαιότεροι από εμάς θυμόμαστε τις βραδιές μπαλέτου στην κρατική τηλεόραση, πόσοι όμως γνωρίζουμε κάτι παραπάνω από το όνομα του «εθνικού» μας χορογράφου Δ. Παπαϊωάννου; Πόσοι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με το σύγχρονο χορό και τις ποικίλες τάσεις του που αναπτύσσονται σε μικρές επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές ομάδες, όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και στην περιφέρεια; Ευτυχώς, χάρη στις δυο σχολές χορού της πόλης μας έχουμε μια μικρή επαφή με αυτό το είδος. Μια ευκαιρία να απολαύσουμε τη δουλειά και τις χορογραφικές αναζητήσεις μιας νεαρής αλλά με πολλές διακρίσεις ομάδας σύγχρονου χορού, που εδράζεται στη γειτονική μας μεγαλούπολη, το Ηράκλειο, θα έχουμε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο Ρεξ.

Η ομάδα σύγχρονου χορού Φυσαλίδα ιδρύθηκε το 2006 από τη Γωγώ Πετραλή με στόχο την έρευνα καθώς και τη δημιουργία και παρουσίαση καλλιτεχνικού έργου μέσα από τη συνεργασία της με καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές και επιστήμονες.

Οι δράσεις της ομάδας περιλαμβάνουν χορευτικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, solo-performance, παραγωγές ταινιών χορού και video art, installation performance, πειραματικές παραστάσεις και βίντεο προβολές, σεμινάρια σύγχρονου χορού, κίνησης και contact-improvisation, community work projects και community dance projects. Το ερευνητικό-δημιουργικό υλικό της ομάδας μετουσιώνεται σε τέχνη μέσα από την κίνηση, το χορό, το λόγο, το θέατρο, τη φωτογραφία, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και το video art.

Το δημιουργικό μέρος της ομάδας χορού Φυσαλίδα αποτελείται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες ερμηνευτές, χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς, συνθέτες, εμψυχωτές, εικαστικούς, εικονογράφους, βιντεογράφους και άλλους, οι οποίοι συνεργάζονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε παραγωγής ή δράσης της ομάδας. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργούν με επαγγελματισμό και όραμα. Η ομάδα σε κάθε παραγωγή συντονίζεται από εξειδικευμένα άτομα και αποτελείται από διαφορετικό αριθμό καλλιτεχνών. Αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού πυρήνα που αγκαλιάζει διάφορους καλλιτέχνες της Κρήτης αλλά και καλλιτέχνες της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού.

Tο ερευνητικό μέρος της ομάδας αποτελείται από μια ομάδα κοινωνικών επιστημόνων (ψυχολόγο, κοινωνιολόγο, κοινωνική λειτουργό, δημοσιογράφο, ιστορικό τέχνης) που ασχολείται με το θεωρητικό κομμάτι της κάθε παραγωγής μας. Αναλαμβάνοντας την ψυχαναλυτική και κοινωνιολογική προσέγγιση της κάθε ιδέας, τα μέλη της ομάδας εμβαθύνουν στο ιστορικό-δραματουργικό μέρος της εκάστοτε παραγωγής μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών (brain storming), την καταγραφή και δημοσίευση υλικού. Το έργο της ερευνητικής ομάδας εξελίσσεται τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Η ομάδα χορού Φυσαλίδα δραστηριοποιείται και στο κομμάτι που αφορά στο ‘χορό για την κοινότητα’ μέσα από την οργάνωση διαφόρων σεμιναρίων χορού και κίνησης, τα οποία είναι ανοιχτά σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να έχουν κάποια εμπειρία με την κίνηση ή και τον αυτοσχεδιασμό. Επιπρόσθετα, μέσα από το συντονισμό καλλιτεχνικών δράσεων, όπως χορευτικές παραστάσεις και ταινίες, στις οποίες συμμετέχουν και άτομα που δεν είναι η βασική τους ασχολία ο χορός, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση κάθε προσωπικότητας που ανήκει σε μια χορευτική ή και κοινωνική ομάδα.

Στόχος των δράσεων της ομάδας χορού Φυσαλίδα είναι αφενός να συγκινεί το κοινό μέσω της τέχνης που παράγει και αφετέρου να το ευαισθητοποιεί για διάφορα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα που αναδεικνύει μέσω της τέχνης αυτής.

Με βασικό άξονα την κίνηση, ενδιαφέρεται να αγκαλιάσει ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων και να το φέρει σε επαφή με την τέχνη του χορού. Μέσα από τη φιλοσοφία και τη δράση της ομάδας επιθυμεί να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για όλο και περισσότερες και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Φυσαλίδα στον Άγιο Νικόλαο περιλαμβάνει τέσσερα dance video (παραγωγές 2006-2010), μια solo performance (2009) και –τιμητικά- την χορευτική ταινία Ρυτίδες και Όνειρα (2008). Αναλυτικότερα, στο α΄ μέρος θα προβληθούν τα:

Rooms : Το video dance installation καταπιάνεται με την ανάγκη του ανθρώπου για προσωπικό καταφύγιο. Ένα σπίτι φτιαγμένο από σακουλάκια τσαγιού, ένα υπνοδωμάτιο από καρφιά και μια κουζίνα από πίσσα παρουσιάζονται στο έργο. Ο άνθρωπος- performer ψάχνει την ησυχία του. Μέσα στη διαδρομή του, χάνεται μέσα σε απόκοσμα δωμάτια της ψυχής. Η μοναχικότητα μετατρέπεται σε μοναξιά και η ανάγκη για ησυχία σε απομόνωση, υστερία, τρέλα και τέλος σε αυτισμό. Ένα σύντομο ταξίδι από το όνειρο στον εφιάλτη που μπορεί να παρέχει ο προσωπικός μας χώρος.

Flock: Το Flock και οι χαρακτήρες του είναι μια καλλιτεχνική καταγραφή του τι συμβαίνει γύρω μας και του τι υποδυόμαστε καθημερινά. Η φοβία μας να πούμε όχι στη θεωρία του κοπαδιού. Η παγίδα του να καταβροχθίζουμε ακατέργαστα το οποιοδήποτε ερέθισμα-αγκίστρι μας παρουσιάζεται. Η ανασφάλεια του να οξύνουμε τις αισθήσεις μας καταστρέφοντας πρώτα απ’ όλα τα είδωλα που αυτές οι ίδιες μας επέβαλαν να υποστηρίξουμε.

Τα 7 θανάσιμα μιας σχέσης: Τα 7 θανάσιμα μιας σχέσης δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια σουρεαλιστική αποτύπωση μιας ερωτικής σχέσης. Η γνωριμία, η πορεία της σχέσης με τις διακυμάνσεις και τους κυκλοθυμισμούς της, ο κατασταλτικός-καθοριστικός παράγοντας των ‘3 μοιρών’ και τέλος, το ‘happy end’ της.

Phobias: Η γυναίκα στο dance video είναι παγιδευμένη σε μια ανοιχτή περιοχή, προσπαθώντας να ξεφύγει από τους φόβους της. Τρέχει προς το άγνωστο, χαμένη στο ατελείωτο παιχνίδι του μυαλού της. Η προσπάθεια να ξεφύγει και να ‘σπάσει’ τη σιωπή της είναι το κίνητρο που χρειάζεται για να προχωρήσει και να βγει από τον ‘πραγματικό κόσμο’.

Στο δεύτερο μέρος θα παρακολουθήσουμε τη solo performanceInsect’ από τη Γωγώ Πετραλή με ζωντανή μουσική από τον Εμμ. Σγουρίδη. Αυτή η performance περιγράφει τη διαδικασία της μεταμόρφωσης ενός εντόμου από προνύμφη σε νύμφη. Είναι ένα ταξίδι από τη γη στον ουρανό, από το σκοτάδι στο φως, από τη ζωή στο θάνατο και ξανά πίσω στη ζωή. Την αναγέννηση. Ο Θάνατος περικλείει μια καινούργια ζωή. Το έντομο δεν φοβάται τη μεταμόρφωσή του. Αποδέχεται τη μοίρα και την ανάπτυξη και την εξέλιξή που του προσφέρει η φύση. Οι έντονες, σπασμωδικές κινήσεις της χορεύτριας δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την πάλη του εντόμου για αποδέσμευση από την προηγούμενη κατάσταση στην επόμενη. Πρόκειται για μια φυσιολογική, οργανική εξέλιξη. Αυτή μπορεί να εμπεριέχεται σε κάθε στιγμή όπως η κάθε στιγμή φέρει τη ζωή και το θάνατο. Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται αυτή την ανάπτυξη και εξέλιξη ως θάνατο και είναι ανίκανος να είναι παρών τη στιγμή της μεταμόρφωσής του.

Η solo-performance και το video art Insect πρωτοπαρουσιάστηκαν στη Χώρα της Αμοργού στις 10 Απριλίου 2010 στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμού και Τουρισμού ‘Yperia 2010’ στην Αμοργό. Το video art Insect έχει επίσης προβληθεί στο International Film Festival Document Art στο Otopeni της Ρουμανίας και στο Athens Video Dance Project 2010.

Στο τρίτο μέρος τιμητικά θα προβληθεί και η χορευτική ταινία Ρυτίδες και Όνειρα. Πρόκειται για έναν περίπατο στις αναμνήσεις, δοσμένο με μορφή χορευτικού ντοκιμαντέρ. Πρωταγωνιστής είναι ένας κάτοικος της Αγίας Τριάδας που περιπλανιέται στα σοκάκια της γειτονιάς όπου μεγάλωσε, ανακαλώντας μνήμες αλλοτινών καιρών καθώς και τον παιδικό, χαμένο πλέον, έρωτά του που παίρνει ξανά μορφή μέσα σε αυτή τη νοσταλγική περιπλάνηση.

Η ταινία πρωτοτυπεί, καθώς φέρει στοιχεία μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, λυρικής αφήγησης και video art. Παράλληλα, η πρωτότυπη μουσική επένδυση και κυρίως οι χορογραφίες «υφαίνουν» τη δράση της ταινίας. Ένα κολάζ χορογραφημένων εικόνων δίνουν ζωή σε ιστορικά μνημεία, κτίρια και κομβικά σημεία της συνοικίας.

Η ταινία βασίστηκε στην πρωτότυπη ιδέα της Γωγώς Πετραλή και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Δράσεις προβολής περιοχής παρέμβασης ΠΕΠ 2000-2006 Κρήτης» σε συνεργασία με το τμήμα παλιάς πόλης του Ηρακλείου. Μέσα στο 2009 και 2010, έχει αποσπάσει 5 βραβεία σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos