Τα αποκαλυπτήρια της προτομής απο τον κ. Καρχιμάκη και τον κ. ΚουρουπάκηΕκδήλωση τιμής στη μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου πραγματοποίησε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010, ο Δήμος Σητείας σε συνεργασία με το Δημοτικό Διαμέρισμα Μέσα Μουλιανών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φέρει το όνομά του. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Νεάπολης και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Καστρινάκης Νίκος, ο Δήμαρχος Ιτάνου Χατζηνάκης Γιάννης , ο π. Δήμαρχος  Πετράκης Νίκος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Ζερβάκη, οι Αντιδήμαρχοι Σητείας, ο Αντινομάρχης κ. Πατεράκης Θοδωρής, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Μουλιανών κ. Καπετανάκης Μανώλης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Καπετανάκης και πλήθος κόσμου.

Τιμές απένειμαν άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας υπό τον Διοικητή του 3ου ΚΕΠ Σμήναρχο κ. Βλάχο και η Δημοτική Φιλαρμονική. Η Επιμνημόσυνη δέηση έγινε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιου. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ο Στέλιος Πετράκης, ο Βασίλης Σταυρακάκης προσφέρθηκαν να εκτελέσουν 2 κομμάτια κρητικής μουσικής προς τιμήν του Ελευθερίου Βενιζέλου και ένα ριζίτικο τραγούδι  που αγαπούσε και τραγουδούσε ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής που έχει φιλοτεχνηθεί από το 1918 από τον διεθνούς φήμης γλύπτη Γρηγόρη Ζευγώλη έγιναν από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων κ. Καρχιμάκη Μιχάλη και το Δήμαρχο Σητείας κ. Κουρουπάκη.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Κουρουπάκης, ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Αναστασάκης και ο Βουλευτής Ν. Λασιθίου κ. Πλακιωτάκης,  ενώ  ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων κ. Καρχιμάκης Μιχάλης είχε  κεντρική ομιλία και δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Και για εμάς τους Κρητικούς, ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα είναι πάντα το σύμβολο της αδούλωτης πατρίδας μας. Ο ακούραστος μαχητής της τιμής μας. Ο σωτήρας της ελπίδας μας. Η υπερηφάνεια της Κρήτης προσωποποιημένη. Ο γεννημένος ηγέτης όλων.

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ, κλείνοντας, θέλω να δώσω τον λόγο στον μοναδικό πρωταγωνιστή αυτής της εκδήλωσης, στον ίδιο το Βενιζέλο, ο οποίος προς το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας αναφέρθηκε στην πιθανή νεκρολογία που θα εκφωνούσε ο ίδιος για τον εαυτό του.

Αγαπητοί Φίλοι, ό προκείμενος νεκρός ήτο ένας αληθινός άνδρας, με μεγάλο θάρρος, με αύτοπεποίθησιν και δι’ αυτόν και δια τον λαόν, τον όποιον εκλήθη να κυβέρνηση.

Ισως έκαμε πολλά σφάλματα, αλλά ποτέ δεν του άπέλειψε το θάρρος, δεν υπήρξε μοιρολάτρης,

διότι δεν επερίμενε ποτέ από την μοίραν να ίδη την χώραν προηγμένην, αλλά έθεσεν εις την υπηρεσίαν αυτής όλον το πυρ το όποιον είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν.

Εύχομαι αυτό το πυρ αγαπητοί μου συμπατριώτες να μη σβήσει στις καρδιές μας, στις καρδιές των σύγχρονων πολιτικών, των σύγχρονων Κρητικών, των σύγχρονων Ελλήνων!

Σας Ευχαριστώ και σας Εύχομαι Καλή Χρονιά!»

Ο κ. Κουρουπάκης στον σύντομο χαιρετισμό του στους παρευρισκόμενους.Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σητείας κ. Κoυρουπάκης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είναι πράγματι συγκινητική η στιγμή, αλλά και ιδιαίτερης τιμής στιγμή, να τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του κορυφαίου Έλληνα  πολιτικού, σε μια εκδήλωση που το καθήκον μας επέβαλε να πραγματοποιήσουμε ως χρέος τιμής και απέραντου σεβασμού στη μνήμη και την ιστορική διαδρομή ενός μεγάλου Έλληνα ηγέτη, ενός μεγάλου ευρωπαίου πολιτικού. Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας για την πραγματοποίηση της σημερινής τελετής και για την αποκατάσταση μιας ολιγωρίας που άφηνε την εξαιρετικής τέχνης αυτή προτομή του διεθνούς φήμης γλύπτη Γρηγόρη Ζευγώλη να φυλάσσεται εδώ από το 1976 που δωρήθηκε στην τότε κοινότητα Μ. Μουλιανών από την κ. Μυρτώ Λεμπέση που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια του Νίκου Τσουρού, χωρίς να τα τύχει από τότε της δέουσας εκτίμησης και χρήσης. Από σήμερα μετά τις εργασίες αποκατάστασης της προτομής  που έγιναν με πρωτοβουλία του Δήμου Σητείας από τον γλύπτη κ. Γιάννη Μπάρδη η προτομή αυτή του Εθνάρχη Βενιζέλου θα στέκει εδώ, δείχτης και μεταλαμπαδευτής αξιών. Στο όνομα του, ευελπιστούμε, οι νεότερες γενιές  όχι μόνο να αναφέρονται  αλλά και να αντλούν παραδείγματα, καθιστώντας τον οδηγό στη νέα εποχή, που με άλλα χαρακτηριστικά αλλά και με άλλες προκλήσεις, θα απαιτούν, ασφαλώς, και αυτές ανάλογες ηγετικές πρωτοβουλίες, που θα βλέπουν πέρα και πάνω από τη στιγμή. Αλλά πάνω απ’ όλα, η προσωπικότητα του και οι υποθήκες του να διδάσκουν τι σημαίνει προσήλωση στο δημόσιο καθήκον. Αυτό είναι και το μήνυμα που επιδιώκουμε να ‘’περάσει’’ και μέσα από τη διοργάνωση αυτής της τελετής».

Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο μίλησε επίσης ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Αναστασάκης που μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής «Με χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την τελετή, αποδίδοντας την τιμή και το σεβασμό που αρμόζει στο μεγάλο Εθνάρχη. Εβδομήντα τρία χρόνια από το θάνατο του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραμένει η παραδειγματική μορφή του ηγέτη που άλλαξε το χάρτη της χώρας μας και τη μοίρα του λαού μας» και συνέχισε «Η αποψινή τελετή σηματοδοτεί μια πράξη τιμής, μνήμης και ευγνωμοσύνης στο μεγάλο Εθνάρχη. Και πρέπει να συγχαρούμε το Δήμο Σητείας που σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Μέσα Μουλιανών με την τοποθέτηση αυτής της προτομής που παρέμενε ξεχασμένη, αποκαθιστά την ιστορική μας μνήμη και συνείδηση. Με την πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύουν την ευθύνη όλων μας να τιμούμε τον πολιτικό που ζει στη συνείδηση των ελλήνων ως σύμβολο ακατάλυτο και πρότυπο ακατάρριπτο της δυναμικής που μπορεί να έχει ο νέος ελληνισμός».

Αναλυτικά οι παραπάνω χαιρετισμοί έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Σητείας www.sitia.gr.

Από το Γραφείο Τύπου Δήμου Σητείας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos