Το πνεύμα της σκάλας
Το πνεύμα της σκάλας

Ένα δίκτυο από σκάλες, πάνω από εβδομήντα, απλώνεται στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, προσδίδοντας στην πόλη ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα. Σκάλες που ενώνουν οικοδομικά τετράγωνα και διατρέχουν συνοικίες,

σκάλες που βγάζουν στη θάλασσα και δεσπόζουν στον κόλπο του Μιραμπέλου, σκάλες που έχουν κατοικηθεί από τους περίοικους με γλάστρες και παγκάκια ή σκάλες που ορθώνονται απρόσωπες και δύσκολες στην ανάβαση, σκάλες που φέρνουν ιστορίες, οι σκάλες του Αγίου Νικολάου είναι ένας παλλόμενος οργανισμός, το πνεύμα της πόλης.

“Tο πνεύμα της σκάλας”

είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Αγίου Νικολάου που ξεκινά από το καλοκαίρι του 2018 ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου. Αναθέτοντας σε εικαστικούς και αρχιτέκτονες να παρέμβουν και να διαμορφώσουν σκάλες σε διαφορετικά σημεία της πόλης, το πρόγραμμα «Tο πνεύμα της σκάλας» επιδιώκει να δημιουργήσει διαδρομές μέσα στην πόλη, να υπενθυμίσει την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά και να καταστήσει τις σκάλες σημείο συνάντησης, ανταλλαγής και σχέσεων.

Κάθε σκάλα που θα διαμορφωθεί θα έχει ξεχωριστό χαρακτήρα και θα αναδεικνύει διαφορετική αρχιτεκτονική, πολιτισμική, συμβολική ή σωματική διάσταση της σκάλας ως μορφής και ως λειτουργίας. Το πρόγραμμα «Tο πνεύμα της σκάλας» θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2018, ενώ ένας δεύτερος κύκλος εγκαταστάσεων και εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2018. Ωστόσο, εκδηλώσεις και εργαστήρια θα γίνονται όλο το χειμώνα και θα δίνουν τη σκυτάλη στη δεύτερη διοργάνωση το καλοκαίρι του 2019. Θα διαμορφωθεί έτσι μια έκθεση που κλιμακώνεται στον χώρο, αλλά και στον χρόνο.

Το υπαίθριο πρόγραμμα συνοδεύεται από έκθεση στο μοναδικής αξίας Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00 & 18.00-20.00, Σάββατο – Κυριακή 17.00-21.00) δημιουργώντας σχέσεις ανάμεσα στον εσωτερικό χώρο και τις υπαίθριες διαδρομές, στην παράδοση και τη σύγχρονη παρέμβαση, στα στοιχεία εκείνα που αποτελούν το πνεύμα της πόλης, το πνεύμα της σκάλας.

Τέλος, σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου υποδέχεται φοιτητές της σχολής οι οποίοι θα δημιουργήσουν το δικό τους έργο, εγκαινιάζοντας έτσι το ετήσιο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Tο πνεύμα της σκάλας, συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Μανώλης Αναστασάκος, Ευγενία Αντωνίου, Αντώνης Βασιλάκης, Γιώργος Γυπαράκης, Λίζη Καλλιγά, Θάνος Καρδούλας, Κλειτία Κοκαλάρι, Μάρω Μιχαλακάκου, Ειρήνη Μπολανάκη, Περσεφόνη Νικολα-κοπούλου, Ρένα Παπασπύρου, Μαρία Πρατσινάκη, Ίρις Περουλιού Σεργάκη, Αγγελική Σβορώνου, Ζωή Σγουρού, Έλλη Φωτοπούλου.

Με τη συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Λασιθίου.

Εγκαίνια Κυριακή 22 Ιουλίου και ώρα 18:00 στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos