Απολογισμός Δημοτικής αρχής Αγίου Νικολάου (μέρος β)

Με μια σύντομη εισαγωγή του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβού, στην οποία αναφέρονται οι τομείς στους οποίους επικεντρώθηκε η Διοίκηση του Δήμου, τον πρώτο χρόνο της θητείας της, ξεκινά ο απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής που δόθηκε σήμερα (28/5) στην δημοσιότητα και θα παρουσιαστεί – εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν – σε ειδική δημόσια συνεδρίαση τον επόμενο μήνα. Το κείμενο του απολογισμού, χωρίζεται σε ενότητες και περιλαμβάνει πρωτοβουλίες και ενέργειες που έχουν αναληφθεί την περίοδο αυτή, αναφορικά με τις Τοπικές Κοινότητες, την Διοίκηση του Δήμου Αγίου Νικολάου, την Κοινωνική Πολιτική, τον Πολιτισμό & Αθλητισμό, την Καθαριότητα & το Πράσινο, τον Τουρισμό, καθώς και την Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου.

Ξεκινώντας από τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αγίου Νικολάου, θέλω εξ αρχής να τονίσω την αγαστή και άριστη συνεργασία που υπάρχει μ΄ όλους τους εκλεγμένους σ΄ αυτές.

Στο διάστημα που διέρρευσε,  σε κλίμα αυτοεκτίμησης, διάθεσης προσφοράς και συνεννόησης καταφέραμε να επιτύχουμε στόχους, που πρωταρχικά έθεσαν οι τοπικές κοινωνίες, με διαφορετικές προσεγγίσεις κάποιες φορές – στοιχείο -που αποτελεί αν μη τι άλλο ένα από τα βασικά γνωρίσματα της δημοκρατίας μας.

Σημαντικές επιτυχίες της δύσκολης και ιδιαίτερης αυτής περιόδου, θεωρούμε τα παρακάτω γεγονότα :

  • Σφαγεία στις Κουρούνες .     Μετά από πολλές προσπάθειες και εμπόδια από οργανωμένα συμφέροντα καταφέραμε να υπογράψουμε σύμβαση με ντόπιο επιχειρηματία με στόχο, την επαναλειτουργία των Σφαγείων Νεαπόλεως. Ένα θέμα που χρόνιζε λύθηκε με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος κτηνοτρόφων, κρεοπωλών αλλά και δημοτών. Όπως μας ενημερώνει ο ανάδοχος οι διαδικασίες μελετών και αδειοδότησης της εγκατάστασης προχωρούν . Θα το παρακολουθούμε στενά για ευνόητους λόγους .
  • Επανίδρυση Α/Τ Νεαπόλεως :Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την προηγούμενη δημοτική ολοκληρώθηκε . Επανιδρύθηκε το Α/Τ Νεαπόλεως και για την επαναλειτουργία του παραχωρήσαμε το μεγαλύτερο τμήμα των χώρων του κτιρίου που μας είχε παραχωρηθεί και λειτουργούσε ο πρώην Δήμος Νεάπολης , στην Αστυνομική Δνση Λασιθίου . Αυτές τις μέρες αδειάζουμε τα γραφεία προκειμένου να παραδοθούν οι χώροι, να εκκινήσει η εγκατάσταση δικτύων και να πιέσουμε για την υπεσχημένη στελέχωση .
  • Παραχώρηση οικοπέδου στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη .  Ένας ακόμα μεγάλος στόχος για την ανέγερση των Διοικητικών Υπηρεσιών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για την Πυροσβεστική και την Αστυνομία εξελίσσεται θετικά . Αποκτήσαμε ακίνητο 10,5 στρ. στην περιοχή ‘’Γλύμματα’’ . Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το επιτελείο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την επίλυση των νομοτεχνικών θεμάτων που αφορούν κυρίως τον ΣΔ, ώστε να παραχωρήσουμε το ακίνητο και με ΣΔΙΤ να προχωρήσουν στην ανέγερση των διοικητηρίων των προαναφερθεισών Υπηρεσιών .
  • Κατάστημα Κράτησης ΚΡΗΤΗ ΙΙ ( Κουρούνες) :  Ανταποκρινόμενοι στο ζήτημα της ύδρευσης και αποχέτευσης του συγκροτήματος , για μεν την ύδρευση θ΄ αντιμετωπισθεί με το νέο δίκτυο του Επάνω Μεραμβέλου που προχωρά, για την αποχέτευση ενημερώσαμε άμεσα ότι μπορεί να γίνει σύνδεση με το αποχετευτικό Δίκτυο Νεάπολης αφού η ΕΕΛ Νεαπόλεως δημοπρατήθηκε .
  • Παραδοσιακό καφενείο Μιλάτου :  Μια ακόμα εκκρεμότητα του πολύ παλιού παρελθόντος έκλεισε με την παραλαβή του παραδοσιακού καφενείου στο σπήλαιο της Μιλάτου . Οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ενοικίασης και εκμετάλλευσης του . Κάτι όπου θα γίνει μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν .
  • Λιμενικός σταθμός Ελούντας :Η υπόσχεση του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη έγινε πράξη με την παραχώρηση από τον Δήμο κατάλληλων χώρων στο Δημοτικό Κατάστημα της Ελούντας. Έτσι η ασφάλεια της κίνησης εκατοντάδων σκαφών, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος θα γίνεται με πληρέστερο τρόπο.

Διοικητικά

Η πανδημία δημιούργησε πολλά προβλήματα και ανατροπές στον εργασιακό χώρο, καθώς και στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών, όπως περιγράφηκε παραπάνω .

Είχε όμως και την θετική της πλευρά αφού η δημόσια διοίκηση υποχρεώθηκε να εκσυγχρονισθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο εξοπλισμού ( Hardware και software ) , κάτι που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσε πολλαπλάσιο χρόνο και διαδικασίες εγκρίσεων . Φυσικά, απαιτείται χρόνος προκειμένου  να τεθεί σε λειτουργία, ο νέος τρόπος λειτουργίας των δημοσίων Υπηρεσιών από όλους τους πολίτες .

Με γρήγορες διαδικασίες έγινε η προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού ώστε να μπορεί να υπάρχει τηλε-εργασία για τις περισσότερες υπηρεσίες, ενώ εξελίσσονται οι διαδικασίες για παροχή περισσότερων ηλεκτρονικών συναλλαγών για τον πολίτη.

Έτσι εξοπλίστηκαν τα σχολεία μας , με όλο το απαιτούμενο υλικό για την τηλε-εκπαίδευση .

Μάθαμε όλοι να λειτουργούμε με τηλεδιασκέψεις αξιοπρεπώς .

Το δημοτικό συμβούλιο λειτουργεί με τον τρόπο αυτό και τα θέματα προχωρούν με καλό ρυθμό .

Σημαντικό βήμα για την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και τον σχεδιασμό του δήμου είναι η εγκατάσταση συστήματος  GIS με σημαντικές πληροφορίες για σοβαρά ζητήματα του Δήμου. Θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία ώστε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον πολίτη και τις υπηρεσίες του Δήμου .

Επίσης, προχωρούμε στην βελτίωση, εμπλουτισμό και ανανέωση του στόλου μηχανημάτων και οχημάτων μας . Μέσα στο 2019 παραλήφθηκε για την τεχνική υπηρεσία καλαθοφόρο όχημα ενώ για την υπηρεσία καθαριότητας έγινε προμήθεια του καδοπλυντηρίου , μηχανικού αυτοκινούμενου σαρώθρου , ενός απορριμματοφόρου και ενός εκσκαφέα για τον ΧΥΤΑ ενώ προμηθευτήκαμε και μία κλούβα για την υπηρεσία πρασίνου . Όλα αυτά έχουν αναφερθεί και στον προηγούμενο πίνακα έργων, προμηθειών και δράσεων που δημοσιοποιήσαμε πολύ πρόσφατα.

Κοινωνικά – Υγεία

Την παραπάνω περίοδο προχώρησαν σημαντικά θέματα στον τομέα αυτό .

Ο παιδικός σταθμός Ελούντας ολοκληρώνεται και θα λειτουργήσει σύντομα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

            Λήφθηκε η απόφαση για τροποποίηση του οργανισμού του ΟΚΥΔΑΝ για δημιουργία παιδικού σταθμού και στο Σίσσι όπου ενοικιάσθηκε κτίριο για ιατρείο και χώρος πολλαπλών χρήσεων για να εξυπηρετεί και το ΚΑΠΗ που θα ενεργοποιήσουμε μόλις επιτραπεί.

Με την έναρξη της πανδημίας σταθήκαμε δίπλα στις μονάδες υγείας του Δήμου. Έτσι :

–      Παραχωρήθηκαν, και στα δύο νοσοκομεία, οι προκάτ αίθουσες που ζητήθηκαν.

–      Διαμορφώνεται, όποτε χρειάζεται, χώρος αιμοδοσίας σε κατάλληλο δημόσιο χώρο κοντά στο Νοσοκομείο .

–      Παραχωρήθηκε χώρος στην Μαρίνα, στην πρώτη φάση της πανδημίας, για στέγαση 2ου κλιμακίου του ΕΚΑΒ .

–     Και με την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας τον Οκτώβρη του 2020 προχωρήσαμε στην προμήθεια Rapid test για την υποβοήθηση του έργου των ΚΟΜΥ με έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων που μας υποδεικνυόταν ( φοιτητές, εκπαιδευτικοί, αλλοδαποί, κλπ.) για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας στον Δήμο, πράγμα που θεωρούμε ότι απέδωσε .

Μετά την συζήτηση για τα θέματα υγείας στο μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο της 17/2/2021 βρισκόμαστε σε επαφή με την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αγροτικών ιατρείων του Δήμου .

Λήφθηκε η απόφαση για παραχώρηση γραφείων του δημοτικού καταστήματος Ελούντας , στο ισόγειο , για την δημιουργία κοινοτικού Ιατρείου μέχρι να αποκτηθεί το ακίνητο που έχει προγραμματισθεί για να ανεγερθεί κοινοτικό ιατρείο αντάξιο ενός VIP προορισμού όπως η Ελούντα .

             Παραχωρήθηκε το ισόγειο του ΟΚΥΔΑΝ στην Ηλιακτίδα .

            Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε το δίκτυο Υγειών Πόλεων που συμμετέχουμε . Η πανδημία ακύρωσε την υλοποίηση δράσεων που θα ξεκινήσει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πολιτιστικά- Αθλητικά    

            Δυστυχώς η συνθήκες που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας δεν μας έδωσαν την δυνατότητα να συνεχίσουμε την επιτυχημένη πολιτική μας στον τομέα αυτό . Όμως ο χρόνος δεν πήγε χαμένος . Τρέξαμε την βελτίωση των υποδομών με πόρους του ΠΑΟΔΑΝ εκτός των αθλητικών υποδομών που εξελίσσονται είτε με ίδιους πόρους του Δήμου είτε από τον ‘’Φιλοδήμο Ι & ΙΙ’’/ “Αντ. Τρίτση’’. Και οι πόροι του ΠΑΟΔΑΝ – ίδιοι πόροι του Δήμου είναι που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του νομικού προσώπου.

  • Βιβλιοθήκη ,( ανακαίνιση ) .
  • Συντήρηση/ανακαίνιση κολυμβητηρίου
  • Συντήρηση πυλώνων σταδίου Αγίου Νικολάου
  • Συντηρήσεις γηπέδων
  • Γήπεδο μπάσκετ Νεάπολη

Με την δημοπράτηση των γηπέδων Κριτσάς και Ελούντας, του ταρτάν στο στάδιο Αγίου Νικολάου, και τον ηλεκτροφωτισμό του σταδίου της Νεάπολης σύντομα, ολοκληρώνεται η πρώτη μεγάλη παρέμβαση στις αθλητικές μας υποδομές.

Καθαριότητα – Πράσινο

Η βελτίωση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ είναι πρώτη προτεραιότητα . Η διαχείριση των στραγγιδίων που έχει ζητήματα βρίσκεται σε εξέλιξη με πρόσθετα μέτρα .

Έγινε προμήθεια η προμήθεια όλου του εξοπλισμού που περιγράφηκε παραπάνω στις υλοποιημένες δράσεις (Καδοπληντύριο/σάρωθρο/απορριματοφόρο/ εκσκαφέα για τον ΧΥΤΑ) καθώς και νέων κάδων ενώ η χωροθέτηση τους στην πόλη του Αγίου Νικολάου έχει περιβληθεί το κύρος απόφασης του ΔΣ για να μην μετακινούνται κάθε λίγο και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις .

Προχωρούμε την δημιουργία των πράσινων σημείων που έχουν αποφασισθεί . Σε προωθημένο στάδιο βρίσκεται το πράσινο σημείο του Αγίου Νικολάου στα παλαιά σφαγεία στο Σφουγγομάλι , ενώ για την Ελούντα προχωράμε στην αγορά ακινήτου μεταξύ Πάνω και Κάτω Χωριού .

            Για την διαχείριση του πρασίνου , το 2019 έγιναν τρεις αναθέσεις για καδο κλοπές στις τρεις δημοτικές ενότητες που έχουν αποδώσει και θα επαναλαμβάνονται, ενώ προκηρύχθηκε έργο διαχείρισης πρασίνου της δημοτικής ενότητας Αγίου Νικολάου που υπογράφηκε πριν λίγες μέρες .

Τουρισμός

            Την διετία αυτή, κινούμενοι στον προγραμματισμό που έχει τεθεί, συμπληρώνεται σημαντικά το απαιτούμενο υλικό (φωτογραφήσεις, σχεδιασμός και εκτύπωση εντύπων και χαρτών, προωθητικά βίντεο, εμπλουτισμός ιστοσελίδας, μεταφράσεις εντύπων σε 9 γλώσσες, διαφημιστικά αναμνηστικά, κ.α) για την σωστή και πλήρη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος αναδεικνύοντας κάθε γωνιά του Δήμου μας .

Στους στόχους μας που όμως δεν υλοποιήθηκε ήταν και η συνεργασία μας με την MARKETING GREECE για τον πιθανό επαναπροσδιορισμό του τρόπου προώθησης και αναζήτησης νέων αγορών .

ΔΑΕΑΝ / Μαρίνα

            Την ιδιαίτερη αυτή περίοδο των “ισχνών αγελάδων”, η ΔΑΕΑΝ , λόγω της προσεκτικής διαχείρισης των προηγούμενων περιόδων μπόρεσε και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των ελλιμενιζομένων . Έτσι προχώρησε :

–           Αντικατάσταση-αγορά νέων λουτρών στη Μαρίνα κοντά στην πλωτή F

–           Ενοικίαση εφεδρικών χημικών τουαλετών μέχρι την ολοκλήρωση των νέων λουτρών

–           Απομάκρυνση από τη Μαρίνα εγκαταλελειμμένου σκάφους

–           Ενίσχυση σε φουντάγια στην Η προσήνεμου

–           Προετοιμασία υποδομών (σωληνώσεις) για την εγκατάσταση οπτικής ίνας στη Μαρίνα και επέκταση οπτικής ίνας μέχρι τα νέα λουτρά

–           Αντικατάσταση καταγραφικού και αναβάθμιση εσωτερικού κυκλώματος παρακολούθησης

–           Αγορά αντικατάσταση πλυντηρίου πελατών Μαρίνας

–           Αντικατάσταση 6 καμπίνων στις ντουζιέρες στα κεντρικά λουτρά πελατών

–           Αγορά Φωτοσημαντήρων με την αγκύρωση τους για το καταδυτικό

–           Αλλαγή εισόδου ΕΟΤ και δημιουργία αναπηρικής ράμπας

–           Αντικατάσταση κουφωμάτων στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού

–           Αγορά νέων a/c κλιματιστικών για ενεργειακή αναβάθμιση

–           Ολοκλήρωση σήμανσης των δέκα πεζοπορικών μονοπατιών που έχει αναλάβει η ΔΑΕΑΝ

–           Εβδομαδιαία απολύμανση λουτρών μέχρι να οριστούν τα πρωτόκολλα του τουρισμού Covid-19

–           Εκπαίδευση προσωπικού στα πρωτόκολλα τουρισμού Covid-19 για το άνοιγμα των παραλιών της Περιφέρειας Κρήτης

–           Λειτουργία παραλιών και μαρίνας σύμφωνα με το σχετικό ειδικό πρωτόκολλο τουρισμού Covid-19 .

            Να σημειώσουμε ότι ο απολογισμός της Δημοτική Αρχής, θα ολοκληρωθεί σε επόμενη  καταχώρηση με τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και μελέτη έργων και δράσεων την παρούσα περίοδο.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos