Η πυρκαγιά της Λέσβου από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2
η πυρκαγιά στα Βατερά, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους. European Union, Copernicus Sentinel-X imagery

Το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, μια δασική πυρκαγιά άναψε στη Λέσβο, στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, είναι ένας διάσημος τουριστικός προορισμός, δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Πυροδοτούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, καίγοντας πευκοδάση, θάμνους και καλλιεργούμενα χωράφια. Οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα τις πόλεις Βατερά και Βρίσα, προκαλώντας την εκκένωση 450 ανθρώπων.

Η καμένη περιοχή είναι ορατή σε αυτήν την εικόνα, που αποκτήθηκε από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 στις 24 Ιουλίου 2022, μία ημέρα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus (CEMS) ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 24 Ιουλίου, η έβδομη ενεργοποίηση CEMS Rapid Mapping από την Ελλάδα από τις αρχές του μήνα.

Τα δεδομένα που ανακτώνται από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel αποτελούν κλειδί για την παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών και υποστηρίζουν επί του παρόντος επιχειρήσεις διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και την εκτίμηση της ζημίας που προκλήθηκε από την κρίση των δασικών πυρκαγιών που πλήττει την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι του 2022.

Wildfire crisis in Europe 2022 – Lesvos, Greece | Copernicus

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos