Οι φάλαινες και τα δελφίνια χάνουν το σπίτι τους!
φάλαινα κάπου στο Αιγαίο

Φαντάσου το όμορφο Αιγαίο μας και τη Μεσόγειο γεμάτη ζωή, με φάλαινες φυσητήρες, με πανέμορφα σταχτοδέλφινα να παίζουν στο νερό, και τον ήλιο να δύει στο απέραντο γαλάζιο. Σου αρέσει η εικόνα; Τώρα, φαντάσου το αντίθετο. Αντί για το απέραντο μπλε, σκέψου τεράστια πλοία να προκαλούν σεισμικές εκρήξεις που θα κάνουν δυνατούς θορύβους, πλατφόρμες εξόρυξης και μια θάλασσα ερημοποιημένη.

Μπορεί το δεύτερο σενάριο να σου φανεί δραματικό, όμως αυτή τη στιγμή τίποτα δεν το αποκλείει. Στην πρόσφατη έρευνα πεδίου που κάναμε στην Ελληνική Τάφρο, εντοπίσαμε φυσητήρες και μοναδικά είδη δελφινιών που είναι ήδη ευάλωτα. Στην ίδια περιοχή, νότια και δυτικά της Κρήτης, η Total Energies, η ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ σκοπεύουν να ξεκινήσουν σεισμικές εκρήξεις ώστε να ερευνήσουν και μετά να εξορύξουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.

Οι φάλαινες και τα δελφίνια χάνουν το σπίτι τους!
εξέδρα άντλησης

Τα μοναδικά είδη της περιοχής, τα δελφίνια και οι φάλαινες, είναι πάντα εκεί. Δεν υπάρχει κάποια περίοδος που να τα “ενοχλεί” λιγότερο, όπως ισχυρίζονται οι εταιρείες. Γι’ αυτό, αν τα σχέδια των πετρελαϊκών προχωρήσουν, οι συνέπειες είναι πολλές και μπορούν να είναι καταστροφικές: απώλεια ακοής (προσωρινή ή μόνιμη), διαταραχή των διατροφικών τους πεδίων και συνηθειών, προβλήματα στην αναπαραγωγή, εκβρασμό, ακόμα και θάνατος.
 

Βοήθησέ μας να προστατέψουμε τα πλάσματα αυτά!


Δεν θα σταματήσουμε. Με την έρευνά μας, αναδείξαμε για ακόμη μία φορά τη μοναδική βιοποικιλότητα της Μεσογείου και απαιτήσαμε και πάλι να ακυρωθούν όλα τα σχέδια έρευνας και εξόρυξης ορυκτών καυσίμων. Θα συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά, γιατί τώρα είναι πιο επείγον από ποτέ να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας, τη μοναδική ζωή που φιλοξενούν, αλλά και το κλίμα του πλανήτη μας!
 

Η στήριξή σου είναι πιο σημαντική από ποτέ!

Το πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, πραγματοποιεί έρευνα πεδίου στην Ελληνική Τάφρο για την προστασία του φυσικού μας πλούτου

Περισσότερες από 100 οργανώσεις στην ΕΕ συνυπογράφουν κατά του 5ου καταλόγου PCI της ΕΕ για τα ορυκτά καύσιμα

Η TotalEnergies ήξερε για την κλιματική κρίση εδώ και 50 χρόνια

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos