Παγκόσμια Ημέρα της πολιτισμικής ποικιλότητας για το διάλογο και την ανάπτυξη
Κρητικό υφαντό

Η 21η Μαΐου καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα της πολιτισμικής ποικιλότητας για το διάλογο και την ανάπτυξη» (https://www.un.org/en/observances/cultural-diversity-day).

Αναδεικνύει την πολιτισµική ποικιλομορφία ως την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, τόσο απαραίτητης για το ανθρώπινο είδος όσο η βιοποικιλότητα για τη φύση. Ορίζει δε την υπεράσπιση της ως ηθική αναγκαιότητα, αναπόσπαστη του σεβασµού και της αξιοπρέπειας.

Χώρος συνάντησης και γόνιμο πεδίο διαπολιτισμικού διαλόγου και ανάπτυξης είναι ο λαϊκός πολιτισμός.

Η Υφαντική τέχνη Ιδιαίτερο στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού και η Κρήτη, πρωτοστατεί στην υφαντική ήδη από την Εποχή του Χαλκού.

Χαρακτηριστικά δείγματα της πανάρχαιας αυτής παράδοσης, είναι τα πολύχρωμα υφάσματα με τα περίτεχνα μοτίβα των μινωικών τοιχογραφιών του ανακτόρου της Κνωσού, που μπορεί κανείς να θαυμάσει σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi του Πανεπιστημίου Των Ορέων της Κρήτης, μέλος του ΟΗΕ – Mountain Partnership (FAO), με πλούσια δράση και πρωτοβουλίες για τη διάσωση της μοναδικής αυτής τέχνης και μέσα από αυτή ο πολιτισμός και οι παραδόσεις αιώνων, μας καλεί να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της πολιτισμικής ποικιλότητας,
βγάζοντας από τις κασέλες των σπιτιών μας τα προγονικά υφαντά, στολίζοντας τις ψυχές και τις αυλές μας με τα μοναδικά χρώματα, την λαμπρή ενέργεια και την ιερότητα της Κρητικής υφαντικής τέχνης.

Όλες οι υφάντριες της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi και δεκάδες εκπαιδευτικοί καθώς και σχολεία της Κρήτης, από την Ζάκρο στην Γαύδο κι από εκεί σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και σ’ ολόκληρη τη γη, συμμετέχουν σε αυτή την δράση, για να ντύσουμε τον κόσμο με το ιερό υφαντό πανί της Κρήτης.

Σας περιμένουμε με χαρά εκείνη την ημέρα να στείλετε τις φωτογραφίες από τα υφαντά σας: penelopegandhimission@gmail.com, για να κοσμήσουν τις ιστοσελίδες του O.H.E, του Πανεπιστημίου Των Ορέων καθώς και της Αποστολής μας.

Έτσι θα στείλουμε όλοι μαζί, σε ολόκληρο τον κόσμο, το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης της ζωής και της μοναδικής έμπνευσης και αθανασίας του ιερού Νήματος της Κρήτης.

Follow Penelope Gandhi mission on Instagram

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos