Σχέδιο νόμου για τις Λαϊκές Αγορές, ή πως: το μεγάλο ψάρι θα φάει το μικρό

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοποιεί την πανδημία για να προωθήσει με ταχύτατους ρυθμούς, ένα νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο , βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο. Με το επιχείρημα της «θέσπισης κανόνων και τάξης» στις λαϊκές κατατέθηκε σχέδιο νόμου στην Βουλή το οποίο συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο των λαϊκών αγορών.

Στα πιο επιθετικά σημεία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα ιδιωτικών επιχειρήσεων να έχουν πάγκους στις λαϊκές αγορές. Ουσιαστικά οδηγεί στο δρόμο χιλιάδες παραγωγούς και επαγγελματίες, εφόσον οι άδεις που χορηγούνταν πριν με κοινωνικά κριτήρια, καταργούνται και θα πηγαίνουν σε όποιον κάνει την καλύτερη προσφορά. Είναι αυτονόητο ότι οι παραγωγοί που δοκιμάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς κανένα μέτρο στήριξης και κινδυνεύουν να χάσουν αυτήν τη στιγμή τα χωράφια τους αν ανακηρυχτούν δασικά λόγω της πρόσφατης ανάρτησης των δασικών χαρτών, δεν μπορούν με κανένα μέσο να ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων εταιρειών οι οποίες μάλιστα θησαύρισαν στην πανδημία.

Παράλληλα η ευθύνη για την διαχείριση των λαϊκών αγορών περνάει από τα χέρια των Περιφερειών που ήταν μέχρι σήμερα, σε ιδιωτικές εταιρείες με τη διαβόητη πλέον μορφή των ΣΔΙΤ, ενώ προβλέπεται η ανάθεση υπηρεσιών σχετικές με την λειτουργία των λαϊκών σε εξωτερικούς παράγοντες, δηλαδή σε ιδιώτες. Με αυτόν το τρόπο αφαιρείται η δυνατότητα εκπροσώπησης των συλλογικών οργάνων των παραγωγών και μικροεπαγγελματιών, στα νέα νομικά όργανα που συγκροτούνται, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από οποιονδήποτε σχεδιασμό η απόφαση.

Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αναιρεί πλήρως τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα ενώ πλήττει ταυτόχρονα και τον παραγωγό αλλά και τους καταναλωτές. Η δυνατότητα άμεσης διάθεσης χωρίς μεσάζοντες, φρέσκων και φτηνών προϊόντων από τους παραγωγούς στα οποία μπορούσαν να έχουν πρόσβαση τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, με την ευθύνη μάλιστα της πολιτείας χάνεται εντελώς. Στην θέση των γνώριμων πάγκων με πρόσωπα που είχαμε συνηθίσει και εμπιστευόμασταν πλέον θα βρίσκονται οι μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα και σε υψηλότερες τιμές.

Μια πρώτη απάντηση από πλευράς των επαγγελματιών και παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές δόθηκε την Τρίτη 7/4 σε ολόκληρη την Κρήτη με δυναμικές κινητοποιήσεις σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Η Ξαστεριά Ανατροπή στην Κρήτη στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μικροπαραγωγών, μικρεμπόρων και όσων εργάζονται στις λαϊκές και καλεί τον κρητικό λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα αυτόν.

Ξαστεριά Ανατροπή στη Κρήτη

Παράταξη στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos