Το πρόγραμμα Pick the Alien ταξιδεύει στην Κρήτη

Για 1η χρονιά το πρόγραμμα Pick the Alien υλοποιείται και στην Κρήτη!

Η iSea στο πλαίσιο του προγράμματος θα βρεθεί στον Άγιο Νικόλαο, όπου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτική και γαστρονομική εκδήλωση στις 13 Μαΐου. Οι δράσεις θα συνεχιστούν στο Ηράκλειο με ενημερωτική εκδήλωση στις 14 Μαΐου και γαστρονομική στις 15 Μαΐου.

Η περιβαλλοντική οργάνωση iSea με την υποστήριξη του Blue Marine Foundation θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό της Κρήτης το πρόγραμμα Pick the Alien στοχεύοντας στη γνωριμία των τοπικών κοινοτήτων με τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, αλλά και την ανάδειξη της γευστικής αξίας όσων εξ αυτών είναι βρώσιμα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2019 και στο πλαίσιο του έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 3000 πολίτες στα νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου. Φέτος ωστόσο, τόσο η ομάδα, όσο και οι στόχοι και η εμβέλεια του προγράμματος, μεγαλώνουν! Εκτός από την προώθηση της κατανάλωσης βρώσιμων ξενικών ειδών, στόχος μας πλέον αποτελεί η προώθηση της υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών και η αντικατάσταση εμπορικών αυτόχθονων ειδών, των οποίων οι πληθυσμοί μειώνονται, με βρώσιμα ξενικά είδη.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου και ώρα 11:00 – 14:00 προσκαλούμε στον Άγιο Νικόλαο, στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου, 3ος όροφος Κινηματοθέατρου ΡΕΞ, όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού και διάθεσης ψαριών και θαλασσινών (αλιείς, σεφ και μάγειρες, ιχθυοπώλεις, εστιάτορες, ξενοδοχειακές
μονάδες, κτλ) με στόχο την ενημέρωση σας για τα ξενικά είδη της περιοχής και τις επιπτώσεις τους.

Το πρόγραμμα Pick the Alien ταξιδεύει στην Κρήτη
και γεύσεις ……

Επιπλέον, στόχος μας αποτελεί να διερευνήσουμε μαζί την αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών για την ανάδειξη της γευστικής κι εμπορικής τους αξίας, ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης τους, αλλά και μετρίασης της αλιευτικής πίεσης στα υπεραλιευμένα αυτόχθονα είδη.

Στη συνέχεια, στο θεατράκι της λίμνης του Αγίου Νικολάου στις 18:00 – 21:00 καλούμε τους κατοίκους κι επισκέπτες της περιοχής να δοκιμάσουν ευφάνταστες και εύγεστες συνταγές που θα ετοιμάσουν για εμάς καταξιωμένοι σεφ της περιοχής.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν αντίστοιχα στην πόλη του Ηρακλείου, όπου το Σάββατο 14 Μαΐου η ενημερωτική εκδήλωση θα υλοποιηθεί στο Cafe MARINA στις 12:00 – 14:00 και την Κυριακή 15 Μαΐου και ώρα 11:00 – 14:00 θα έχουν όλοι την ευκαιρία να δοκιμάσουν βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη στην Πλατεία Ελευθερίας και να ανακαλύψουν πως τα θαλασσινά που επιλέγουν στο πιάτο τους μπορεί να αποτελούν μέρος της λύσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η δράση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea σε συνεργασία με το Blue Marine Foundation, το Ionian Environment Foundation, το Argolic Environment Foundation και το Cyclades Preservation Fund και με την υποστήριξη των Δήμων Αγίου Νικολάου και Ηρακλείου, καθώς και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αγίου Νικολάου.

Pick the alien: Τα θαλασσινά που επιλέγουμε να καταλήγουν στο πιάτο μας μπορεί να αποτελούν μέρος της
λύσης για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Η iSea ήδη από το 2019 προωθεί την κατανάλωση
βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών με στόχο τη μείωση του πληθυσμού τους και τη μείωση των επιπτώσεων από την εξάπλωσή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Φέτος το πρόγραμμα αλλάζει και διευρύνεται, περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο αριθμό δράσεων σε όλη τη χώρα. Στόχος μας αποτελεί η προώθηση της
κατανάλωσης των ξενικών ειδών που ταυτόχρονα θα συνδυάζεται με την αντικατάσταση εμπορικών αυτόχθονων
ειδών που οι πληθυσμοί τους μειώνονται μέσα από τη δημιουργία μιας συμμαχίας όλων των εμπλεκομένων
(αλιέων, ιχθυοπωλείων, εστιατορίων). Όλες οι δράσεις θα συμβάλουν στον σκοπό δημιουργίας μιας ισχυρής
συμμαχίας μεταξύ των εμπλεκομένων με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωση θαλασσινών και της
αντικατάστασης των αυτόχθονων ειδών και ειδικά των ανώτερων θηρευτών με βρώσιμα ξενικά είδη συμβάλλοντας στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις που περιλαμβάνει εδώ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos