Το βίωμα της συνεδρίασης της  περιβαλλοντικής επιτροπής…
έξω από τη Περιφέρεια….

Όπως αρχικά μας μετέφερε ο κ Σπίνος (εκπρόσωπος της μελετήτριας εταιρίας) σύμφωνα με τον CEO του, όταν με το καλό κάνει δώρο τα θαλάσσια Οικόπεδα η κυβέρνηση στους ιδιώτες επενδυτές, θα έρθει η μελετήτρια εταιρεία ξανά και θα συζητήσει μαζί μας. Αφού θα έχουν δεσμευθεί τα παράκτια 6 ναυτικά μίλια όλου του ΜΕΡΑΜΠΕΛΟΥ. Μοναδικά κριτήρια υπήρξαν αυτά που ευνοούν το κέρδος του ιδιωτη επενδυτή κι η παρουσία του εδώ και μας το επιβεβαίωσε περίτρανα. Συγχαρητήρια κι ευχαριστούμε που δεν μες έβγαλε χαζούς!

Έγινε ξεκάθαρο λοιπόν ότι ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτό. Ο νομός Λασιθίου προγραμματιζόταν να γίνει το πειραματόζωο ή αλλιώς η άσκηση επί χάρτου για να παρέχει πράσινη ή γαλάζια ενέργεια στην Ευρώπη, κρατώντας εκείνος μόνο τις δυσμενείς συνέπειες….

Συγχαρητήρια με ειλικρίνεια αυτή τη φορά, τους συναδέλφους της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για την εξαιρετική ανάλυση. Εκείνοι είναι εδώ για να προστατέψουν υπηρεσιακά τον τόπο μας και φαίνεται ότι μελέτησαν και δούλεψαν πολύ γι αυτό. Όμως εμείς δεν θέλουμε να φτάσουμε στις υποβρύχιες μελέτες! Άλλωστε σύμφωνα με την μελέτη Ντούνα αν δεν προστατευθεί άμεσα ο κόλπος της Ελούντας θα βουρκοποιηθεί. Δεν έχει περιθώρια πειραμάτων!

Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΤΕΚ Ανατολικής Κρήτης κ. Ταβερναράκη George Tavernarakis και στο πρόσωπο του όλα τα μέλη όλων των οργάνων όπως τη Νομαρχιακή επιτροπή Λασιθίου, που δούλεψαν επισταμένως πάνω στη ΣΜΠΕ και που έβαλαν τεχνικά τα πράγματα στην θέση τους, μιλώντας για το εννοιολογικό και χωροταξικό άλμα της που αντιβαίνει της επιστήμης και της ηθικής!

Εμείς ως επιτροπή αγώνα βρεθήκαμε σήμερα στην Περιφέρεια για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί η τοπική κοινωνία του Μεραμπέλου και του Λασιθίου να φτάσει ποτέ να κυνηγάει έναν ιδιώτη επενδυτή, αφού θα έχει μείνει ανυπεράσπιστη από την πολιτεία.

Κλείνοντας, τεχνικός δεν είμαι αλλά ως υγειονομικός, θα ήθελα να προτείνω, να εισηγηθώ στην επιτροπή περιβάλλοντος και στην αντίστοιχη υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Κρήτης να συνεργαστεί με τους Δήμους που έχουν ήδη ιδιωτικά αιολικά πάρκα στα σύνορα τους και με μια προγραμματική σύμβαση με το Τμήμα Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ηρακλείου να προβεί στην μελέτη και σύγκριση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στις περιοχές χωριά που άπτονται με αυτά τα πάρκα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, αλλά και μια μελέτη αντίστοιχα με το γεωπονικό πανεπιστήμιο για τον γεωλογικό έλεγχο του εδάφους.

Το βίωμα της συνεδρίασης της περιβαλλοντικής επιτροπής…
κατά τη συνεδρίαση, αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, δήμαρχος Σητείας….

Τέλος, να ζητήσω συγνώμη από τον κ. Ξυλούρη αν αισθάνθηκε προσβεβλημένος από τις θέσεις μου. Η διαφωνία μας είναι θεσμική κι όχι προσωπική. Όμως αν τρεις άνθρωποι δεν κινούμασταν με αυτό τον τρόπο ενημερώνοντας χωρίς περιστροφές την τοπική κοινωνία, σήμερα εδώ θα επικρατούσε μοναξιά ενώ το κτίριο της περιφέρειας απέκτησε μια τόσο…. εορταστική ατμόσφαιρα!

Ευαγγελία Φανουράκη

ΥΣ 1: κ Δολαψάκη Κρασανάκη είναι μεγάλη η τιμή που σας γνώρισα

ΥΣ 2: Γιάννη Ioannis Prokopakis η παρέμβαση σου ήταν καθοριστική! Θοδωρή Delogos Theodoros είσαι ήρωας!

ΥΣ 3: συγχαρητήρια και στον αντιπεριφερειάρχη μας Γιάννη Ανδρουλάκη Ανδρουλάκης Ιωάννης για το κλείσιμο της συζήτησης όπου μας υπερασπίστηκε όλους στο Λασίθι! Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες!!!

Συγχαρητήρια Ομάδα Αγώνα κατά του θαλάσσιου αιολικού πάρκου !!! Πολλά ευχαριστώ σε όλους τους φορείς που στήριξαν με τα ψηφίσματα τους το δίκαιο αγώνα μας! Η πρώτη μικρή μάχη κερδήθηκε!!!

Όλοι τώρα δυνατά την Πέμπτη για το ΓΝΑΝ μας!!!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos