δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας προτείνει η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Δήμου Αγίου Νικολάου
από τη διαδικτυακή εφημερίδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/12), η 2η Διαδικτυακή ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης) με θέμα : “Δίκτυα και Δομές Υποστήριξης και Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας”.

Η ημερίδα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των 16ημερων δράσεων της Περιφέρειας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τον γενικό τίτλο : “Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί. Ενώνουμε Δυνάμεις – Τερματίζουμε τη Βία”. Στην παραπάνω διοργάνωση συμμετείχαν στελέχη δομών και φορέων υποστήριξης γυναικών, εκπρόσωποι γυναικείων συλλόγων, μέλη της Π.Ε.ΠΙ.Σ και πρόεδροι Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας.

Τον Δήμο Αγίου Νικολάου εκπροσώπησε η κ. Δέσπω Καρνιαδάκη δικηγόρος – πρόεδρος της Δημοτικής επιτροπής Ισότητας Δήμου Αγίου Νικολάου (ΔΕΠΙΣ), η οποία στην εισήγηση της παρουσίασε το θέμα : “Συνομιλώντας  για τη βία κατά των γυναικών, γινόμαστε μέρος της λύσης ”,  ενώ αναφέρθηκε στην δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών  Θυμάτων  Βίας στον Άγιο Νικόλαο.

Ακολουθεί η εισήγηση:

Με ιδιαίτερη χαρά ως πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Δήμου Αγίου Νικολάου, ως δικηγόρος και κυρίως ως γυναίκα συμμετέχω στην σημερινή, χρήσιμη και εποικοδομητική, συζήτηση που αφορά στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Επιθυμώ σήμερα να μιλήσω από καρδιάς, αναφερόμενη κυρίως στις εμπειρίες που αποκόμισα μέσω τις μάχιμης δικηγορίας , εκεί που η βία ως ρεαλιστική σκληρή πραγματικότητα, συναντά την δικαιοσύνη και αναμφίβολα η προστασία των θυμάτων κρίνεται επιβεβλημένη. Στο σημείο αυτό κρίνω  ουσιαστικό να  αναφέρω σχεδόν επιγραμματικά  στατιστικά στοιχεία που  έδωσε το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου και ευχαριστώ για την συνεργασία  . Τα στοιχεία αφορούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ( σωματική βλάβη, απειλή ) από Φεβρουάριο 2019 μέχρι σήμερα  με θύματα βίας συνολικά 31 γυναίκες εκ των οποίων 20 ημεδαπές και 11 αλλοδαπές . Για τα έτη 2017 -2020 , ηλικίας  40-62 ( 35 περιστατικά )  και ηλικίας    13-39 χρονών   10 περιστατικά  .

Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα “εν κρυπτώ έγκλημα “, που ενώ θα έπρεπε χρόνο με τον χρόνο – με αφορμή τις δομές που έχουν δημιουργηθεί αλλά και τις δράσεις που αναπτύσσονται – να μειώνεται, αντιθέτως όπως τα καταγεγραμμένα στοιχεία “μαρτυρούν” παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πρόκειται για ένα αθέατο έγκλημα που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες και που τα θύματα -κυρίως γυναίκες και παιδιά -το κρατούν ως ένα «καλά κρυμμένο μυστικό» με τον φόβο του κοινωνικού στίγματος.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά – θύματα, που βιώνουν την ενδοοικογενειακή βία, μεγαλώνοντας, αναπτύσσουν και τα ίδια με τη σειρά τους συμπεριφορές βίας και ξεσπούν στις δικές τους συζύγους ή στα δικά τους παιδιά (η βία – βία φέρνει και από βία προέρχεται).

Η γυναίκα που ζει το δικό της Γολγοθά και κακοποιείται, νιώθει απομονωμένη, αποξενωμένη, περιθωριοποιημένη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει πιστέψει πως εκείνη ευθύνεται για την κατάσταση, ότι εκείνη είναι η αιτία που δημιουργούνται τα προβλήματα και αυτό γιατί το άτομο που την κακοποιεί, την έχει κάνει να πιστέψει ότι της αξίζει αυτό που παθαίνει. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν απευθυνθεί σε κάποιο άλλο άτομο του περιβάλλοντός της, γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα άτομα αυτά της λένε ότι δεν πρέπει να χαλάσει την οικογένειά της για κανένα λόγο.

Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές τη φράση : «μα, μήπως έφταιξες κι εσύ;

Μήπως έβαλες κι εσύ το χεράκι σου και έχει δίκιο που σε χτύπησε; Καλά, τώρα, για ένα χαστούκι, θα χαλάσεις την οικογένειά σου και θα παρατήσεις τα παιδιά σου;

Τι θα πει ο κόσμος;».

Η σιωπή όμως πρέπει επιτέλους να σπάσει και το πρόβλημα ν΄ αντιμετωπιστεί άμεσα με κάθε τρόπο.

Πιστεύω ότι κάθε γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, μιλώντας για το πρόβλημά της , την ίδια στιγμή γίνεται μέρος της λύσης του !

Ωστόσο, θεωρώ όμως ότι το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί ευθύνη του κράτους με την ευρύτερη έννοια αλλά και των τοπικών κοινωνιών που οφείλουν ν΄ αφυπνίζονται και να ευαισθητοποιούνται σε κάθε περίπτωση.

Στο Δήμο Αγίου Νικολάου, συζητώντας με τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Ζερβό, αλλά και εθελοντές νομικούς – μέσω της Δημοτικής Επιτροπής για την ισότητα των Φύλων (ΔΕΠΙΣ) – αναλάβαμε την πρωτοβουλία να σχεδιάσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε : Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας.

Στόχος μας, είναι να ανοίξουμε μια πόρτα, που θα παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και νομικές συμβουλές στα θύματα βίας.

  • Θέλουμε μαζί να σπάσουμε την σιωπή!
  • Να ξεπεράσουμε μαζί το πρόβλημα!
  • Να είμαστε δίπλα στις γυναίκες θύματα βίας, που δυστυχώς το σπίτι τους δεν είναι ασφαλές για εκείνες και τα παιδιά τους, ειδικά αυτήν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι αυτήν την πρωτοβουλία μας θα την αγκαλιάσουν όλοι, πολλώ δε μάλλον η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων , τοποθετώντας τον Δήμο Αγίου Νικολάου στο Δίκτυο Κοινωνικών Δομών που παρέχουν βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos