Φέτος για τρίτη χρονιά η Εθελοντική ομάδα Ευαισθητοποίησης για την Νευροδιαφορετικότητα Νομού Λασιθίου διοργανώνει την επιτυχημένη δράση Colour your day for Autism. Η δράση τείνει να γινει θεσμός καθώς έχει αγκαλιαστεί τόσο από την τοπική κοινωνία καθώς και από όλη τη περιφέρια της Κρήτης, με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

Η δράση αποτελεί ένα διήμερο συμπεριληπτικό παιχνίδι αισθήσεων τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους στα πλαίσια του οποίου φροντίζουμε να μιλάμε για θέματα που αφορούν την Νευροδιαφορετικότηα. Το Σάββατο 6 Απριλίου στον χώρο της πλαζ του ΕΟΤ στον Άγιο Νικόλαο θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 4 έως 13 ετών και την Κυριακή 7 Απριλίου στην λίμνη του Αγίου Νικολάου θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι δρόμου στο τέλος του οποίου ακολουθεί ο γνωστός σε όλους μας χρωματοπόλεμος.

Ποιοι είμαστε:

Εθελοντική Ομάδα Ευαισθητοποίσης για την Νευροδιαφορετικότητα Νομού Λασιθίου

Σκοπός της Εθελοντικής Ομάδας είναι η στήριξη των παιδιών με Νευροδιαφορετικότητα του Νομού Λασιθίου και των οικογενειών τους. H Νευροδιαφορετικότητα αποτελεί την επιστημονική άποψη ότι οι νευρολογικές διαφορές όπως, η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.), η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π.-Υ.), οι Μαθησιακές Δυσκολίες, η Διαταραχή του Συντονισμού των Κινήσεων, καθώς και άλλες διαγνωστικές κατηγορίες, είναι το αποτέλεσμα μίας φυσιολογικής και φυσικής διακύμανσης του ανθρώπινου γονιδιώματος. Οι διαφορές αυτές είναι χρήσιμες στην ανθρωπότητα και οι νευροδιαφορετικοί δεν πρέπει να «θεραπεύονται». Αντίθετα, χρειάζονται απλά περισσότερη αποδοχή και κάποιες διευκολύνσεις.

Προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να υποστηρίζουμε τα άτομα με Νευροδιαφορετικότητα και τις οικογένειές τους και να κατανοούμε τις ανάγκες αλλά και τις συμπεριφορές τους. Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε κάθε μέρα από τα παιδιά και τους ενήλικες με Αυτισμό, Δ.Ε.Π.-Υ και όλα τα άτομα, ότι δεν υπάρχει μια παθολογική κατάσταση απλά υπάρχουν

νευρο-διαφορετικοί και όλοι τους αποτελούν κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, μέρος του πλούτου και της περιπλοκότητας της ανθρώπινης φύσης.

Αποστολή της Εθελοντικής Ομάδας μας είναι να ενημερώσουμε και να επιμορφώσουμε το κοινωνικό σύνολο, και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τα παιδιά με Νευροδιαφορετικότητα αλλά και τις οικογένειες τους. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με αναπτυγμένη την ενσυναίσθηση, που θα στηρίζει και θα αγαπήσει κάθε διαφορετικότητα. Πρωταρχικό μας μέλημα αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Μαθαίνω, αγκαλιάζω, αποδέχομαι τη Νευροδιαφορετικότητα.

Τι είναι Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού:

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Στα πλαίσια αυτά, από τις 25 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου (Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό) διοργανώνονται διάφορες δράσεις σε όλο τον κόσμο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το Φάσμα του Αυτισμού αλλά και τα βήματα που χρειάζονται για την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Τέτοιες δράσεις είναι αγώνες δρόμου, προβολές ταινιών, διαλέξεις, φωτισμός ιστορικών κτιρίων με το χρώμα του αυτισμού κτλ. Περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα αυτή μπορείτε να βρείτε στο www.autismspeaks.org.

Στα πλαίσια της ημέρας αυτής, η Εθελοντική Ομάδα για την Νευροδιαφορετικότητα Νομού Λασιθίου διοργανώνει, με την επιστημονική υποστήριξη του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

«Παίξε Γέλασε» και την υποστήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου, μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Η δράση αποτελεί ένα παιχνίδι αισθήσεων, όπου παιδιά, έφηβοι και ενήλικες θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν, να παίξουν, μα πάνω από όλα να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τα άτομα με Αυτισμό και τις οικογένειες τους.

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διευθύνση και στα social media της δράσης:

www.neurodiversity.gr , ColouryourDayforAutism Ενώ μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας e-mail:

info@neurodiversity.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos