Διαμαρτυρία για τη κατάργηση του ΚΕΘΕΑ
από τη διαμαρτυρία έξω από την 7η ΥΠΕ

Σήμερα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο το ΚΕΘΕΑ και άλλα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης καταργούνται και ιδρύεται νέος οργανισμός με το όνομα Ε.Ο.Π.Α.Ε.

Στην διάρκεια της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ. Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον κ. Αγαπίου Δημήτρη, Υποδιοικητή.

Στη συνάντηση οι εργαζόμενοι παρουσίασαν την διαφωνία τους με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, που διέρρευσε τις προηγούμενες μέρες και ζήτησαν να αποσυρθεί.

Συγκεκριμένα, παρουσίασαν στον υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, τα ακριβή αριθμητικά στοιχεία των εξυπηρετούμενων, των Μονάδων και των εργαζόμενων. Επίσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία από την έρευνα του Τομέα Έρευνας και Τεκμηρίωσης, σύμφωνα με την οποία, 7 στους 10 που εντάσσονται σε Θεραπευτική Κοινότητα, πέντε χρόνια μετά δεν κάνουν χρήση ουσιών. Αυτό που τονίστηκε από τους εργαζόμενους είναι ότι η αποτελεσματικότητα αυτή του ΚΕΘΕΑ στηρίζεται σε ένα θεραπευτικό μοντέλο και μία φιλοσοφία, η οποία διαλύεται μαζί με την κατάργηση του φορέα, διάλυση από την οποία θα έχει τεράστιο κόστος η ίδια η κοινωνία. Το νέο νομοσχέδιο και η συγχώνευση των φορέων που επιχειρεί δεν λαμβάνει υπόψη την επιστημονική και θεραπευτική προσέγγιση του κάθε φορέα, οδηγώντας προγράμματα στεγνής απεξάρτησης στην διάλυση μετά από χρόνια ιστορίας και προσφοράς στην χώρα μας! Είναι μία αντιεπιστημονική και επικίνδυνη παρέμβαση που δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα για υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση. Ο κ. Αγαπίου εξέφρασε στους εργαζόμενους την ικανοποίηση της 7ης ΥΠΕ από την στενή συνεργασία που έχει διαμορφωθεί με το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, ενώ επίσης δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί η φιλοσοφία, η ταυτότητα και το θεραπευτικό του μοντέλο. Εξέφρασε την άποψη ότι η διοικητικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο μπορούν να ενισχύσουν και όχι να εξαφανίσουν αυτή την θεραπευτική προσέγγιση. Οι εργαζόμενοι επέμειναν ότι διοικητικές αλλαγές έχουν άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στην θεραπευτική προσέγγιση, ενώ επίσης τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να ενισχύσει τα προγράμματα απεξάρτησης θα τα χρηματοδοτούσε, θα τα στελέχωνε με μόνιμο προσωπικό, θα παρείχε τις απαραίτητες υποδομές. Δεν θα τα καταργούσε, δεν θα τα συγχώνευε, χωρίς μάλιστα να ρωτήσει την γνώμη των ίδιων των Προγραμμάτων. Ο κ. Αγαπίου δεσμεύτηκε στους εργαζόμενους ότι θα μεταφέρει στο Υπουργείο Υγείας το αίτημά τους να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos