
Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ήμρου συνεδρίου που διοργάνωσε ο Δήμος Νεάπολης με την Αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και στην συμμετοχή από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Cornell University, τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Κρήτης -Δ/νση Υδάτων, το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Τοπική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λασιθίου, το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και το Κέντρο Έρευνας & Ανάδειξης Κρητικού Πολιτισμού Νεάπολης (ΚΕΑΚΡΗΠΟ).
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Νεάπολης κ. Νίκος Καστρινάκης, η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Καμηλάκη Αικατερίνη και η καθηγήτρια Gail Holst-Warhaft παρουσίασαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής: Για τη Νεάπολη, Για την Κρήτη, Για τη Μεσόγειο
• Ανάγκη Συνεργασίας Συντονισμού Υπηρεσιών, Φορέων, Πολιτικών.
• Ανάγκη για ενημέρωση των χρηστών με Πρόγραμμα, σε βάθος χρόνου, και σε όλους τους πολίτες
• Ανάγκη για πρωτοβουλίες Πολιτικές και επιστημονικές.
• Ανάγκη Εφαρμογής Πιλοτικού Προγράμματος Διατήρησης και ανάδειξης Παραδοσιακών Μνημείων και τρόπων διαχείρισης του Νερού.
• Ανάγκη Εφαρμογής Πιλοτικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για παιδιά, με παραδοσιακή Μουσική, θέατρο και άλλα Πολιτιστικά στοιχεία (Παρουσιάσεις, Εργασίες, Βραβεύσεις κ.λ.π.) για την καλλιέργεια παιδείας.
• Άμεση ενεργοποίηση Μέτρων που περιλαμβάνονται στην Οδηγία 60/2000 της Ε.Ε. για την προστασία του Υδατικού Δυναμικού.
• Υλοποίηση Πιλοτικού Προγράμματος Καταγραφής, Προστασίας και Ανάδειξης Βιοτόπων Κρήτης. Από ΕΚΒΥ και WWF HELLAS.
• Πρόταση & Προσπάθεια Ίδρυσης και Λειτουργίας στη Νεάπολη Εργαστηρίου ή Κέντρου Ευρωμεσογειακών Μελετών και Ερευνών με αντικείμενο το Νερό και τον Πολιτισμό, σε συνεργασία και την επιστημονική καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Cornell Αμερικής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
• Για το σκοπό αυτό ο Δήμος παραχωρεί χώρο του Πολύκεντρου Νεάπολης και υποστήριξη με προσωπικό του Δήμου.
• Επανάληψη μετά από δύο χρόνια, το καλοκαίρι του 2010 του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου με το ίδιο θέμα, στον ίδιο χώρο αλλά με περισσότερους Φορείς.
Αμέσως μετά ο Δήμος τίμησε: την κα. Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, την κα. Gail Holst-Warhaft και τον καθηγητή κ. Tammo Steenhuis με το ασημένιο μετάλλιο του Δήμου και προσέφερε σαν δώρο σε όλους τους εισηγητές μια σύνθεση που περιείχε μια μικρή πήλινη στάμνα νερού με λίγο θυμάρι όπως υπήρχε παλιά σε κάθε σπίτι, ένα πάπυρο με το ποίημα της συντοπίτισσας Νηπιαγωγού κας Εμμανουέλλας Γουλιδάκη και τέλος ένα υφαντό που υπήρχε πάντα στον καθρέπτη δίπλα στη στάμνα με το οποίο σκουπίζονταν.
Στην αίθουσα βρέθηκε και η κα. Μαρίζα Κωχ η οποία δέχτηκε την ζεστή φιλοξενία με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα λίγο πριν τη έναρξη της συναυλίας που ακολούθησε στην πλατεία Δικαστηρίων της πόλης.