από τη συνάντηση των ψαράδων με την αντιπεριφερειάρχη
από τη συνάντηση των ψαράδων με την αντιπεριφερειάρχη

Σήμερα Τρίτη 16/12/2014 πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη

με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αγίου Νικολάου «Η Ολούς».

Συγκεκριμένα στην συνάντηση συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κλώντζας Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Σφυράκης, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γ. Ζερβός, Γ. Υγειονομάκης, Α. Εγγλεζάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελούντας Ε. Μαυρικάκης και στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, του Τμήματος Αλιείας.

Αφορμή για την συνάντηση ήταν η πρόταση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου για την απαγόρευση της αλιείας στην περιοχή «πνιγμένου» του Κόλπου του Μεραμπέλλου προς οριοθέτηση καταδυτικής ζώνης.

Όπως καταφάνηκε από τη συζήτηση και μετά από επικοινωνία με τη Δ/νση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και το υπ’ αριθμ. 2643/521.6/04-12-14 έγγραφο του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου, η απαγόρευση της αλιείας σε μια θαλάσσια περιοχή για προστασία των ιχθυαποθεμάτων δε μπορεί να γίνει από την εκάστοτε Λιμενική Αρχή, αλλά απαιτείται μια συγκεκριμένη διαδικασία και απόφαση του αρμοδίου Συμβουλίου Αλιείας.

Επίσης ο ορισμός μιας θαλάσσιας ζώνης ως καταδυτική ζώνη απαιτεί να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζεται στο Ν. 4296/2014 (ΦΕΚ 214Α) όπως τροποποιεί το Ν. 3409/2005 και απαιτεί τη σύνταξη σχετικού φακέλου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου ανέλαβε την ευθύνη να πραγματοποιήσει έναν εκτενή διάλογο μεταξύ των αρμόδιων τοπικών φορέων προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τέλος έγινε αναφορά στο σύνολο των προβλημάτων που ταλανίζει τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής και εντοπίστηκε η ανάγκη μιας εκ νέου προσπάθειας για απαγόρευση της αλιείας στον Κόρφο της Ελούντας, ως σημαντικό πεδίο αναπαραγωγής και ανάπτυξης οικονομικά σημαντικών ιχθυαποθεμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα, κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Αγίου Νικολάου, το σχετικό αίτημα του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αγίου Νικολάου.

Διαβάστε ακόμα:

Τεχνητό η φυσικό θαλάσσιο πάρκο;

Θαλάσσιο πάρκο ή την ξαπλώστρα

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: