Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όσο και επίκαιρη διάλεξη, δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου (12/2) στην νέα αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ιεράπετρας.
Ο Γιργος Σταυρακάκης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε στη σεισμόπληκτη ανά τους αιώνες γενέτειρα του με θέμα "ο κίνδυνος από τσουνάμι στην Ανατολική Κρήτη".
Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε από τον Δήμο Ιεράπετρας, ακριβώς λόγω του σεισμικού ιστορικού της πόλης, αλλά και της θέσης της, δίπλα στη θάλασσα, κάτι που μετά και το πρόσφατο συμβάν στον Ινδικό Ωκεανό, δημιούργησε ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι αναζήτησαν απαντήσεις και έτσι, ο Δήμαρχος, Νκος Χριστοφακάκης, όπως μας είπε, ζήτησε τη συνδρομή του Γιώργου Σταυρακάκη, για να καθησυχάσει τους φόβους.
Σε μια αίθουσα που γέμισε, όχι μόνο από την Ιεράπετρα, αλλά από όλο το νομό Λασιθίου, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, με εκλαϊκευμένο τρόο, αλλά και με τη χρήση, αρκετών φωτογραφιών, διαγραμμάτων και παρουσιάσεων, έδειξε ότι η περιοχή της Ιεράπετρας και της Ανατολικής Κρήτης, γενικότερα, δεν κινδυνεύει από τέτοιου μεγέθους φαινόμενα. Όμως, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς. Η περιοχή της Κρήτης και ιδιίτερα της Ιεράπετρας, έχουν πληγεί ανά τους αιώνες, από μεγάλους σεισμούς, κάποιες φορές ιδιαίτερα καταστροφικούς, αλλά, το βάθος των σεισμών είναι τέτοιο, που παρ’ ότι γίνονται στη θάλασσα, αυτό ακριβώς είναι και το πλεονέκτημα μας. Δεν μας δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα.
Αμέσως μετά το «μάθημα», ο κύριος Σταυρακάκης απάντησε σε ερωτήσεις οι οποίες άγγιξαν και τα όρια θεωριών συνομωσίας, όπως πχ. το σενάριο για πυρηνική έκρηξη στον Ινδικό Ωκεανό. Ο κύριος Σταυρακάκης ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο για ένα φυσικό γεγονός, τέτοιου μεγέθους, που δεν μπορεί να προκληθεί από τον άνθρωπο.
Πάντως, μάθαμε και αρκετά χρήσιμα που δεν γνωρίζαμε. Ότι σε συνεργασία με Γερμανούς σεισμολόγους έχουν τρέξει ερευνητικά προγράμματα για τη σεισμική συμπεριφορά της Κρήτης, ότι βρίσκεται σε λειτουργία μεγάλος αριθμός σεσμογράφων στο νησί και ακόμα για την λειτουργία ενός προγράμματος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο, λίγο μετά την εκδήλωση του σεισμού, αναλύει όλα τα δεδομένα και στέλνει για την ώρα στο κινητό τηλέφωνο του Γιώργου Σταυρακάκη μόνο, όλα τα στοιχεία της δόνησης. Κάτι, που όπως μας είπε βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, οι επιστήμονες όμως του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου φιλοδοξούν να εξελίξουν σε εργαλείο, γρήγορης ενημέρωσης.