Απάντηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου για τη καντίνα της Μαρίας
η καντίνα χωρίς τραπεζοκαθίσματα

Απάντηση στο σχετικό δημοσίευμα μας, δίδει η κυρία Χρύσα Σοφιανού, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου για τη θέση μας όσον αφορά τη καντίνα της Μαρίας. Η κυρία Σοφιανού απευθυνόμενη προσωπικά, αναφέρει τα εξής:

κ. Τουτουδάκη,

εφόσον έχετε δει την «ανεξήγητη και ακατανόητη» απαγορευτική Απόφαση της Εφορείας μας, παρακαλώ να τη δημοσιεύσετε για να τη δούμε κι εμείς. Αλλά αυτό είναι αδύνατο, γιατί δεν υπάρχει τέτοια απόφαση! Πριν γράψετε το άρθρο αυτό θα έπρεπε να ακούσετε και την «άλλη» πλευρά.

Το Καραβοστάσι στο Καλό Χωριό έχει χαρακτηριστεί Β1 ζώνη ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 93/16-2-1990 όπου επιτρέπονται γεωργικές αποθήκες, φρέατα, θερμοκήπια και δεξαμενές.

Από το 2010, αποκλειστικά μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, εκδίδεται κάθε χρόνο, κατ’ εξαίρεση, έγκριση τοποθέτησης και λειτουργίας καντίνας κατά τη θερινή περίοδο σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας Ειρήνης Διαλυνά, με τους εξής όρους:

  1. Η καντίνα να αποσυρθεί με το τέλος της τουριστικής περιόδου.
  2. Να μην υπάρχουν άλλες κατασκευές γύρω από αυτήν, όπως εξωτερικά ψυγεία, διαφημιστικά, πινακίδες κτλ.
  3. Η ιδιοκτήτρια να φροντίζει για τη διατήρηση της καθαριότητας στο χώρο και την καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων.
  4. Να μην τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα για την εξυπηρέτηση της καντίνας.

Η τοποθέτηση της καντίνας και η έναρξη λειτουργίας της σημαίνει και την αποδοχή των παραπάνω όρων, σε περίπτωση δε μη τήρησής τους, η έγκριση θα ανακληθεί αυτόματα.

Η έγκριση κάθε χρόνο δίδεται μετά από σχετική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης και η παράβαση των όρων την αίρει αυτομάτως, όπως αναφέρεται.

Η κ. Μαρία (εκ μέρους της κ. Ειρήνης) παραβίαζε επανειλημμένως του όρους της εγκριτικής Απόφασης και μετά τις προφορικές συστάσεις που της είχαν γίνει στις οποίες δεν συμμορφώθηκε, στο τέλος της θερινής σαιζόν 2020 της εστάλη σήμα διακοπής λειτουργίας της καντίνας.

Το Μάρτιο υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας νέο αίτημα για λειτουργία της καντίνας το οποίο διαβιβάσαμε στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης με θετική εισήγηση την οποία μάλιστα κοινοποιήσαμε στην ιδιοκτήτρια. Συνεπώς η κ. Μαρία ή η κ. Ειρήνη γνωρίζουν ότι η εισήγηση της Εφορείας για τη λειτουργία της καντίνας και αυτό το καλοκαίρι είναι θετική! Προς τί η αναστάτωση; Μήπως για τους όρους; Μήπως θα έπρεπε να μην υπάρχει αυτή η κατ’ εξαίρεση άδεια λειτουργίας; Μήπως πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το προεδρικό Διάταγμα που διαφύλαξε τόσα χρόνια την ομορφιά του τοπίου στην περιοχή; Αναρωτιέμαι!

κ. Τουτουδάκη, αναφέρετε πως η καντίνα φέτος λειτουργεί, με τί άδεια; Από την Υπηρεσία μας πάντως δεν έχει ακόμη άδεια, συνεπώς λειτουργεί παράνομα! Εγκρίνετε συνεπώς και υποστηρίζετε, κ. Τουτουδάκη, παράνομες και παράτυπες ενέργειες; Λυπάμαι!

Χρύσα  Σοφιανού

Προϊσταμένη ΕΦΑΛΑΣ

…..και η απάντηση μου:

κυρία Σοφιανού,

εξ όσων γνωρίζω, στα 1976, κηρύχτηκε ο κάμπος του Καλού Χωριού από τον κύριο Δαβάρα, ως αρχαιολογική ζώνη, το 1986 έγιναν οι σχετικοί χαρακτηρισμοί (Β1) κ.λπ., που πέρασαν στο προεδρικό διάταγμα κ.λπ. κ.λπ.

Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει πέσει ούτε μια σκαπετιά αρχαιολογικής έρευνας στη περιοχή, εξαιρουμένης της ανασκαφής στον Πρινιότικο Πύργο, που έγινε από ξένο Πανεπιστήμιο. Τα μάρμαρα στις πηγές του Πύργου, έχουν σε μεγάλο βαθμό, μεταφερθεί και είτε έχουν χρησιμοποιηθεί ως υλικά για ανέγερση κατοικιών, είτε ως καλλωπιστικά κομμάτια.

Γιατί τα λέω όλα αυτά:

Διότι ναι μεν καλή η προστασία, δεν γίνεται όμως να σταματήσει η ζωή, αναμένοντας πότε το Ελληνικό κράτος θα αποφασίσει, είτε να αποζημιώσει, είτε να ερευνήσει και να χαρακτηρίσει τελεσίδικα ή να αποχαρακτηρίσει ένα τμήμα ιδιοκτησίας. Και από το 1976 μέχρι σήμερα είναι σχεδόν μια ζωή.

Επί της ουσίας:

Η αγωνία μου έγκειται στο γεγονός ότι ο τόπος πρέπει να εξυπηρετεί τους επισκέπτες του. Η καντίνα της Μαρίας αποτελεί πόλο έλξης και εξυπηρετεί το Καραβοστάσι, αλλά ακόμα δέχεται και επισκέπτες από πιο μακριά σημεία της Κρήτης. Ευχής έργο θα ήταν, όπως το θέτει και ο πρόεδρος του Καλού Χωριού Γιάννης Βάρδας να μπορούσαν να αναπτυχθούν και άλλες καντίνες και στον Άγιο Παντελεήμονα ούτως ώστε να μειωθεί η πίεση στο Βούλισμα.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο τόπος ζει από τον τουρισμό και αυτόν θα πρέπει να προσέχουμε. Να αναφέρω την επισκεψιμότητα π.χ. της Σπιναλόγκας και τους τζίρους του ταμείου αρχαιολογικών πόρων; Εκεί υπάρχει καντίνα με τραπεζοκαθίσματα …….

Εάν επιθυμείτε να ερημώσει τελείως η παραλία, τότε …….ξα σας.

Γιώργος Τουτουδάκης

104,4 Fm Radio,

www.104fm.gr

το δημοσίευμα που προκάλεσε την απάντηση:

Τα τραπεζοκαθίσματα, ενοχλούν τα αρχαία;

Υπογραφές από φίλους, ξένους κι Έλληνες:

Petition · Open Maria’s Cantina – Karavoustasi, Istron, Crete · Change.org

Υ.Γ.:

Καλοκαίρι του 2017, συλλήψεις για φοροδιαφυγή στη Χρυσή. Όλες οι καντίνες κλείνουν. Μετά από προσφυγή το μονομελές πρωτοδικείο Λασιθίου, κρίνει ότι υπάρχουν λόγοι γενικότερου δημοσίου συμφέροντος και δίδει άδεια επαναλειτουργίας.

Επαναλειτουργούν οι καντίνες στη Χρυσή με απόφαση δικαστηρίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos