Τζερμιάδων

Οροπέδιο Λασιθίου

Κυριακή 1η Ιουνίου στην Ιερά Μονή Κρυσταλλένιας

Την Κυριακή 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός της 141ης επετείου της ιστορικής Μάχης του Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867) που αποτελεί δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Νομό Λασιθίου. Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Κρυσταλλένιας Οροπεδίου Λασιθίου, θρησκευτικό, πνευματικό και εθνικό κέντρο του Οροπεδίου Λασιθίου. Κατά την δεκαήμερη Μάχη το Μοναστήρι ήταν η έδρα της επαναστατικής επιτροπής, είχε εγκατασταθεί εκεί η επιμελητεία και το «εργοστάσιο» των πυριτοβόλων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκδώσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, η δοξολογία θα ψαλεί στις 11.00 το πρωί, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση παρουσία τιμητικού αγήματος της πολεμικής αεροπορίας και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλη Κασσωτάκη.
Κατάθεση στεφάνων θα γίνει από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης, τους βουλευτές του νομού, το Νομάρχη Λασιθίου, το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ του νομού, εκπροσώπους στρατιωτικών και λοιπών τοπικών αρχών. Στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ψαλεί ο εθνικός ύμνος.

Η δεκαήμερη Μάχη του Λασιθίου (20 – 30 Μαΐου 1867) αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα της νεώτερης κρητικής ιστορίας και έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς σαν το σημαντικότερο στρατιωτικό γεγονός ολόκληρης της τριετούς κρητικής επανάστασης (1866 – 1869) μετά το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Τα δύο αυτά ιστορικά γεγονότα, αποτέλεσαν ορόσημο στον αγώνα των Κρητικών κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κατά την διεξαγωγή της γιγαντομαχίας του Λασιθίου – όπως αποκλήθηκε από τους ιστορικούς – 3.000 περίπου επαναστάτες, αντιμετώπισαν με επιτυχία επί δέκα ημέρες υπερδεκαπλάσιους Τούρκους σε κανονική μάχη πεδιάδας και όχι σε κλεφτοπόλεμο στα βουνά.

Από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email
Φωτογραφία εποχήςΤην Κυριακή 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος επίσημος εορτασμός της ιστορικής Μάχης του Λασιθίου μετά την αναγνώρισή της ως τοπικής εορτής του νομού Λασιθίου από την ελληνική πολιτεία.
Με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης (Α΄ τεύχος 68/23 Απριλίου 2007), «η τελευταία Κυριακή του Μαΐου καθιερώνεται ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Νομό Λασιθίου σε ανάμνηση της Μάχης του Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867)».

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos