ΝεκτάριοςΧριστός Ανέστη! Ο Ήλιος της Δικαιοσύνης ανέτειλε σήμερα, και αύθις εκ του τάφου, ωραίος. «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια». Ανέστη Χριστός και επλήρωσε τα σύμπαντα ευωδίας και ανέπλασε τον άνθρωπο στο πρωτόκτιστο κάλλος. «Ηγέρθη ο Κύριος, ως ο υπνών» και επάταξε τους εχθρούς Αυτού εις τα οπίσω. Η Ανάσταση του Χριστού είναι η απόδειξη της θεότητός Του, είναι η κατάργηση του θανάτου, είναι ο θρίαμβος της ζωής πάνω στις δυνάμεις του σκότους. Χριστός ανέστη και «θάνατο φρούδος ώφθη» και «διαβόλου η πλάνη κατήργηται.»
 
 
«Εξέλαμψε Χριστού η Ανάστασις» και «ανέτειλε το έαρ», η άνοιξη. Όλη η κτίσις, «κόσμος ορατός τε άπας και αόρατος», γιορτάζει την έγερση του Χριστού «εν η στερέωται». Δέχεται με ευχαριστία και ευγνωμοσύνη τις αναστάσιμες ακτίνες του θείου Φωτός. «Χριστός γαρ εγήγερται ευφροσύνη αιώνιος».
 
Σ’ αυτήν την πασχαλινή ευφροσύνη και χαρά μας καλεί η Εκκλησία να συμμετάσχουμε. Συμπορευθήκαμε με τον Χριστό, συσταυρωθήκαμε, προσκυ- νήσαμε τα Πάθη Του, όχι εξωτερικά, ιστορικά, ψυχολογικά η συναισθηματικά, αλλά μυστικά, καρδιακά, χαρισματικά, και σήμερα ζωοποιούμεθα και συνανιστάμεθα μαζί Του.
 
Η πασχαλινή χαρά μας, πγάζει από αυτή την προσωπική εμπειρία. Μαζί Του, προς Εμμαούς, συμπορευόμενοι, με καιομένη την καρδία, από αγάπη σ’ Αυτόν, έχουμε νικήσει τις αμφιβολίες, την αμαρτία και το διάβολο. «Όντως ηγέρθη ο Κύριος». Πάσχα είναι ο αναστάς Χριστός, «ο ενιαύσιος Αμνός».
 
Αυτός είναι το Πάσχα ημών, το «Πάσχα των πιστών». Αυτός χαρίζει την αιώνια ζωή και την ατελεύτητη χαρά, σ’ εκείνους, που πιστεύουν σ’ Αυτόν και στη δύναμη της Αναστάσεώς Του. Αγαπητοί μου! Η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού είναι η βάση και το θεμέλιο και η κινητήριος δύναμη της εκκλησιαστικής, της πνευματικής και της κοινωνικής ζωής.
 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Εκκλησία ψάλλει συνεχώς, κατά την περίοδο αυτή, το «Χριστός Ανέστη», γιατί θέλει να υπενθυμίζει στους πιστος, ότι έχουμε πάντοτε Πάσχα. Γι’ αυτό γίνεται «ο καλός αυτός λόγος» της Εκκλησίας, χαιρετισμός στα χείλη μας. Το «Χριστός Ανέστη, χαρά μου» ήταν η μόνιμη προσφώνηση πολλών αγίων. Χριστός Ανέστη ψάλλουμε και γεμίζουμε αυτοπεποίηθηση, ότι στη ζωή μας και στον κόσμο δεν θα θριαμβεσει τελικά το κακό, η αμαρτία και ο θάνατος, αλλά θα νικήσει και θα συντρίψει τους υπεναντίους ο Αναστάς Κύριος, που είναι «η οδός, η αλήθεια και η ζωή». Κέντρο της ζωής μας ας γίνει η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού.
 
Αυτή η πίστη διεότιζε παλαιότερα τα ήθη, τα έθιμα του λαού μας, τις σχέσεις των ανθρώπων και παρήγαγε πολιτισμό. Το Πάσχα είναι η γιορτή που σηματοδοτεί πολλά μηνύματα στην πολυφυλετική και πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε, στην οποία έχει χαλαρώσει ο κοινωνικός ιστός και έχει ψυγεί η αγάπη. Με την Ανάσταση του Χριστού, καινή ζωή πολιτεύεται, ζωή αγάπης, συγνώμης, αδελφοσύνης. Χριστός Ανέστη, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω. «Πεφανέρωται τοις προσκυνούσιν εν πίστει το μυστήριον». Χριστός Ανέστη! «Αυτός γαρ Λυτρωτής εστί και Σωτήρ των ψυχών ημών.»
 
«Δι’ ημάς γαρ εσταυρώθη και τη τρίτη ημέρα ανέστη και την εις ουρανούς άνοδον καθυπέδειξεν ημίν.» «Δεύτε», λοιπόν, «πατριαί των εθνών τούτον προσκυνήσωμεν.» «Φωτίζου, φωτίζου» η Εκκλησία του Χριστού, η νέα Ιερουσαλήμ.
Χριστός Ανέστ! Αληθώς Ανέστη!
¶γιον Πάσχα έτους σωτηρίου δισχιλιοστού έκτου.
 
Ν Ε Κ Τ Α Ρ Ι Ο Σ
ελέω Θεού Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου παντί τω πληρώματι της Εκκλησίας χάριν, ερήνην και έλεος παρά του ενδόξου Αναστάντος Σωτήρος Χριστού

Print Friendly, PDF & Email

Από manos