Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου για την εγκατάλειψη της Μεσοράχης
τα σχέδια για το σχολικό συγκρότημα στη Μεσοράχη

Με μεγάλη ανησυχία ακούσαμε από το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, την αμφισβήτηση της δυνατότητας υλοποίησης της μελέτης για τη κατασκευή νέου Γυμνασίου και Λυκείου στη θέση Μεσοράχη.

Ως άμεσα ενδιαφερόμενο σχολείο, το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας συνεδρίασε την Κυριακή 26/5 και αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:

  1. Θεωρούμε ότι σε μια πόλη με πληθυσμιακή αύξηση, είναι απαράδεκτο να μην έχει να φτιαχτεί τα τελευταία 40 χρόνια νέα σχολική στέγη για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αποτέλεσμα αυτής της υστέρησης είναι να φιλοξενούνται στη περιοχή του Ξηροκάμπου έξι σχολεία (2 Γυμνάσια, 2 ΓΕΛ, 1 ΕΠΑΛ, και το ΕΕΕΚ), σε ένα χώρο που ήταν προορισμένος να λειτουργούν ένα Γυμνάσιο κι ένα Λύκειο. Η αποσυμφόρηση του Ξηροκάμπου είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας, αφού δεν χωρούν πλέον στους αύλειους χώρους να προστίθενται περαιτέρω κοντέινερ για να ικανοποιούνται οι έξτρα ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας. Έτσι η εκπαίδευση γίνεται σε χειρότερες συνθήκες, οι καθηγητές στεγάζουν τα γραφεία τους σε κοντέινερ, γίνονται μαθήματα σε ακατάλληλες αίθουσες, στον αύλειο χώρο δεν χωράνε τόσα παιδιά και οι πιθανότητες τραυματισμού αυξάνονται, οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων μοιράζονται σε δύο σχολεία, τα γυμναστήρια μοιράζονται, τα εργαστήρια μοιράζονται και τα τμήματα μεταφέρονται από τη μια αίθουσα στην άλλη για να εκμεταλλευτούν την ώρα της γυμναστικής… Θεωρούμε λοιπόν ότι η υπερσυγκέντρωση περίπου 1000 παιδιών στο συγκρότημα δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας, σχολικής αυτονομίας, εύρυθμης λειτουργίας αλλά κυρίως… η έλλειψη χώρου εμποδίζει το να σπάσουν οι τάξεις σε μικρότερα τμήματα με αποτέλεσμα η εκπαίδευση να γίνεται στο μάξιμουμ όριο των 25-27 παιδιών με όσες επιπτώσεις μπορούμε όλοι να καταλάβουμε στην ποιότητα του μαθήματος. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η μεταφορά του 3ου Γυμνασίου και του 2ου Γυμνασίου στη περιοχή της Μεσοράχης δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα που θα ωφελήσει το σύνολο των παιδιών. Τόσο τα σχολεία που θα φύγουν αλλά όσο και αυτά που θα μείνουν στο Ξηρόκαμπο.
  2. Ας δούμε όμως αν έχουμε άλλη λύση. Οι Δήμοι που θέλουν να χτίσουν σχολεία οφείλουν να διαθέσουν το οικόπεδο για την κατασκευή τους. Δυστυχώς εντός του σχεδίου πόλης δεν υπάρχουν μεγάλα οικόπεδα διαθέσιμα για την λειτουργία δύο σχολείων. Ας αναλογιστούμε ότι η προηγούμενη Δημοτική αρχή έψαχνε οικόπεδο στη περιοχή του Σταυρού για την κανονική στέγαση του 5ου Δημοτικού σχολείου (που φιλοξενείται σήμερα σε ISOBOX) από το 2014 έως το 2024 και πάλι δεν μπόρεσε να βρει κατάλληλο οικόπεδο. Φανταστείτε λοιπόν να πάμε πίσω στο μηδέν, χωρίς οικόπεδο, χωρίς έγκριση από το υπουργείο (για τη Μεσοράχη υπάρχει από το 2009), χωρίς δυνατότητα κυκλοφοριακής σύνδεσης (υπάρχει στη Μεσοράχη), χωρίς προσωρινή αρχιτεκτονική μελέτη (υπάρχει για τη Μεσοράχη) και φυσικά χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (αυτή δεν υπάρχει ούτε για τη Μεσοράχη παρά σαν μια υπόσχεση του Περιφερειάρχη όταν ωριμάσει η μελέτη). Μια τέτοια διαδικασία θα γύριζε την υπόθεση νέας σχολικής στέγης δεκαετίες πίσω.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αρνούμαστε την εγκατάλειψη της λύσης Μεσοράχης και προτείνουμε να γίνει δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα της σχολικής στέγης με τη παρουσία όλων των φορέων εκπαίδευσης, καθηγητών, γονέων, μαθητών, εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου και σίγουρα του Περιφερειάρχη Κρήτης και της ΔΕΠΑΝ (μελετητική εταιρεία που έχει προχωρά τη παρούσα μελέτη). Να συζητήσουμε αν και πως μπορούμε να ρίξουμε τα κόστη αλλά χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα κατασκευής, να επισημοποιήσουμε τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωσή της και να αναζητήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησής της κατασκευής.  Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα γιατί ο χρόνος τρέχει εις βάρος των παιδιών αυτής της πόλης.Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Β ΓΕΛ Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos