Για την αποκατάσταση ενός ιστορικού χρέους στην περιοχή του Μοχού αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος στο πλαίσιο των εγκαινίων του μουσείου Ούλοφ Πάλμε.
«Ο Μοχός, μία περιοχή με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση, αποκτά ένα ακόμη σημείο αναφοράς για τη διαδρομή του χωριού στην πορεία των αιώνων. Είμαι περήφανος γιατί με τη λειτουργία του Μουσείου Ούλοφ Πάλμε αποκαθίσταται ένα ιστορικό χρέος που αφορά στη μνήμη του σπουδαίου αυτού πολιτικού, ανθρωπιστή ειρηνιστή, που αγάπησε το Μοχό και αγαπήθηκε από την τοπική κοινωνία. Αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο η αδιάλειπτη ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μοναδικών χαρακτηριστικών του τόπου μας», επεσήμανε ο Δήμαρχος Χερσονήσου.
Ο κ. Σέγκος ευχαρίστησε τον Σύλλογο Φίλων Ούλοφ Πάλμε και την Περιφέρεια Κρήτης για την αγαστή συνεργασία και τη λειτουργία του Μουσείου που έχει ως στόχο να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη και τη σχέση του Πάλμε με την περιοχή. «Είναι ένα μουσείο που έχει και μία ξεχωριστή, διττή σημειολογία. Οι επισκέπτες θα μαθαίνουν για το έργο του Ούλοφ Πάλμε αλλά κυρίως για τις ιδέες που πρέσβευε. Είναι εξάλλου σπουδαίο το εύρος της προσωπικότητάς του. Έζησε μία ζωή γεμάτη κοινωνική προσφορά, αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο. Υπηρέτησε με σθένος τα οράματα και τις ιδέες του. Ήταν ένας απλός άνθρωπος που αγαπούσε να βρίσκεται με ντόπιους και να απολαμβάνει την κρητική φιλοξενία. Παρά το πέρας των δεκαετιών από τη δολοφονία του, ο οραματιστής και ειρηνιστής πολιτικός, ζει για πάντα στις μνήμες και τις καρδιές μας».
Ο χαιρετισμός του προέδρου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη
Θα ήθελα να ξεκινήσω συγχαίροντας τον Όμιλο Φίλων Ούλοφ Πάλμε και την Περιφέρεια Κρήτης, για αυτή την πρωτοβουλία, που τιμά έναν ιστορικό ηγέτη, όχι μόνο για τη Σουηδία, αλλά γενικότερα για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.
Τα εγκαίνια του μουσείου σήμερα στον Μοχό, ένα μέρος που αγαπούσε πολύ ο ίδιος και επισκεπτόταν συχνά, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να θυμηθούμε το έργο του, που παραμένει επίκαιρο.
Όλη του η ζωή χαρακτηρίστηκε από τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας του εφάρμοσε αυτό που αργότερα έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη ως σουηδικό μοντέλο: Το ισχυρό κοινωνικό κράτος, διασφαλίζοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για όλους.
Παράλληλα, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της παγκόσμιας ειρήνης.
Η Σουηδία άνοιξε φιλόξενα τις πόρτες της στους Έλληνες, που αγωνίζονταν ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών, κάτι που ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου ξέρει καλύτερα από όλους μας.
Με την Στοκχόλμη μάλιστα να είναι η πρώτη έδρα του ΠΑΚ, πριν την ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον Πάλμε.
Οι κοινές αγωνίες, για μία πιο δίκαιη κοινωνία και έναν κόσμο πιο ειρηνικό και ελεύθερο από τις εξαρτήσεις, ένωσαν τον Ούλοφ Πάλμε και τον ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου, επιτρέποντας μετά την επανεκλογή του πρώτου στην Πρωθυπουργία τη δημιουργία της «Κίνησης των έξι» μαζί με προσωπικότητες όπως η Ίντιρα Γκάντι και οι Προέδροι του Μεξικού, της Αργεντινής και της Τανζανίας.
Σήμερα, 37 χρόνια μετά την τραγική δολοφονία του, με τις ανισότητες να αυξάνονται, αξίζει να θυμηθούμε μια από τις πιο γνωστές του φράσεις: «Παραμένω σοσιαλιστής, όταν βλέπω οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Όταν βλέπω την κοινωνική δικαιοσύνη να υποχωρεί και ο πλούτος να προκαλεί. Όταν η αλληλεγγύη μειώνεται και ο εγωισμός αυξάνεται. Όταν οι δυνατοί αγνοούν τους αδύναμους». Σε έναν τέτοιο κόσμο, λοιπόν, είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει ότι κανένας δεν θα μείνει μόνος του και ότι όλοι, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να προκόψουν.