Το ρακίΜε αφορμή τη θεατρική παράσταση «Το βρακί» του μεγάλου γερμανού εξπρεσιονιστή Καρλ Στέρνχαϊμ (1878-1942), που πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο στο Θέατρο Κυδωνα, στα Χανιά, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και η Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στο Μεγάλο Αρσενάλι, αφιέρωμα στον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό.

Η εκδήλωση αυτή ενταγμένη στον κύκλο εκδηλώσεων «Διερεύνηση της Μεσογειακής Ταυτότητας», επιτρέπει στο Κ.Α.Μ. να συμβάλλει στην διερεύνηση των ενδιαφερόντων του κοινού, καθώς πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός δεν έχει στεγανά εξειδικεύσεων κι ότι μόνο μέσα από παρόμοια ανοίγματα είναι δυνατή η καλλιέργεια του κοινού και η στράτευσή του στην υπόθεση του Πολιτισμού.

Ο Γερμανικός Εξπρεσιονισμός εκδηλώνεται τη δεκαετία που προηγείται του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως επίθεση ενάντια στους απολυταρχικούς θεσμούς, τον συντηρητισμό και την υπεροψία της αστικής τάξης και φτάνει στο αποκορύφωμά του τ δεκαετία του ’20, μετά την κατάρρευση της Γερμανίας και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Η τέχνη αυτής της περιόδου, έχοντας φτάσει σε ένα αδιέξοδο, αναζητά ένα νέο πάθος, μια νέα συγκίνηση. Στο θέατρο επικρατεί μια αντινατουραλιστική τάση που απορρπτει την αληθοφάνεια είτε με τη χρήση αντιρεαλιστικών τεχνασμάτων και τη διακωμώδηση του αστικού θεάτρου είτε με την υιοθέτηση ενός φλογερού ύφους και ονειρικών, εξωπραγματικών σκηνικών. Στη ζωγραφική το χρώμα αποκτά αυτονομία και αναμεταδίδει με τη βιαιότητά του το ανθρώπινο πάθος. Στην ποίηση κυριαρχεί η απόλυτη μεταφορά (εικόνα) που εκφράζει τον εκρηκτικό πυρήνα μιας εσωτερικής εμπειρίας.

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι: Σπύρος Παγιατάκης – Κριτικός Θεάτρου, Αλέξανδρος Ίσαρης – Ζωγράφος, συγγραφέας και Μπάμπης Ακτσόγλου – Κριτικός Κινηματογράφου ο οποίος και θα προβάλλει αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Η είσοδος στο Μεγάλο Αρσενάλι είναι ελεύθερη.

Την Κυριακή 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί, ειδικά για το αφιέρωμα, παράσταση στις 7 το βράδυ, στο Θέατρο Κυδωνία (Υψηλαντών 12, Χανιά), όπου και θα παραβρεθούν και οι ομιλητές της εκδήλωσης. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 15 Ευρώ/Φοιτητικό: 7 Ευρώ. (Κράτηση εισιτηρίων: 28210 92395).

Print Friendly, PDF & Email

Από manos