ΙΚΑ διαμαρτυρίαΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων, φορέων και επαγγελματιών, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας (14/10) στη κεντρική πλατεία Αγίου Νικολάου, ενάντια στο αιφνίδιο κλείσιμο του καταστήματος του ΙΚΑ της πόλης που εξυπηρετούσε όλο το Μεραμπέλλο και το Οροπέδιο Λασιθίου. Όσοι μίλησαν κατήγγειλαν τις υπόγειες μεθοδεύσεις με τις οποίες έγινε όλο αυτό το έγκλημα, όπως χαρακτηρίστηκε, κατά του τόπου και δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν με όλα τα μέσα για την ανατροπή της απόφασης του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου και του Δ.Σ. του ιδρύματος.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 11-10-2013

Η κοινωνία του  Δήμου Αγίου Νικολάου και του Οροπεδίου Λασιθίου, πληροφορήθηκε με οδυνηρή έκπληξη ότι το ΔΣ του ΙΚΑ αποφάσισε την κατάργηση του Υποκαταστήματος του Αγίου Νικολάου, το οποίο εξυπηρετεί τους Δήμους Αγίου Νικολάου και  Οροπεδίου Λασιθίου.

Οργή και αγανάκτηση διακατέχει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους,τους επιχειρηματίες, τους εκπροσώπους των ΑΜΕΑ αλλά και όλη την κοινωνία για αυτή την παράλογη απόφαση με την  οποία κλείνει το μεγαλύτερο Υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Νομό Λασιθίου, στην πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, στον  μεγαλύτερο Δήμο του Νομού και με τους περισσότερους ασφαλισμένους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις.

Που αλλού στην χώρα και στην Κρήτη πάρθηκε τέτοια παράλογη απόφαση σε βάρος των εργαζομένων και του ίδιου του ΙΚΑ;

Δεν ξέρουμε με ποια ηθική , πολιτική και  επιχειρησιακή λογική, κάποια κέντρα

βυσσοδομούν σε βάρος μας και άλλαξαν  την εισήγηση που είχε κατατεθεί στο ΔΣ του ΙΚΑ και έτσι έμειναν  δυο επαρχίες του Νομού χωρίς Υποκατάστημα.

Το Υποκατάστημα του ΙΚΑ  Αγίου Νικολάου  είναι το τέταρτο σε μέγεθος στην Κρήτη.

Από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία προκύπτουν τα παρακάτω:

 

Υποκατάστημα Αγίου Νικολάου:6237 εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι

2653 συνταξιούχοι

12221 δικαιούχοι περίθαλψης

14 υπάλληλοι

 

Υποκατάστημα Ιεράπετρας: 1849 εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι

1240 Συνταξιούχοι

7939 δικαιούχοι περίθαλψης

15 υπάλληλοι

 

Υποκατάστημα Σητείας :           1625 εργαζόμενοι -ασφαλισμένοι

1177 συνταξιούχοι

5905 δικαιούχοι περίθαλψης

22 υπάλληλοι

 

Τα συμπεράσματα εύκολα, κατανοητά και αναδεικνύουν το πόσο άδικη, παράλογη και επιχειρησιακά στρεβλή ήταν η απόφαση που πάρθηκε.

Ζ η τ ο ύ μ ε :

1)Να αρθεί η αδικία, να αποκατασταθεί η ισορροπία και να στηριχθεί το Υποκατάστημα Αγίου Νικολάου ώστε να  παρέχει Υπηρεσίες αναβαθμισμένες στους εργαζόμενους , ασφαλισμένους ,συνταξιούχους άνεργους κατοίκους της περιοχής μας και το οποίο μπορεί να στεγασθεί σε δημόσια κτίρια που παραμένουν κενά.

2)Να παραμείνουν όλα τα υπάρχοντα Υποκαταστήματα στο Νομό και να γίνει αναδιάταξη των εργαζομένων των Υποκαταστημάτων , σύμφωνα με τον αριθμό των συνταξιούχων, εργαζομένων , ασφαλισμένων -ΑΜΕΑ. Ας ξεκινήσουν από εκεί να βάλουν μια τάξη.

3)Από τα  μέλη της Διοίκησης του ΙΚΑ να μας εξηγήσουν γιατί άλλαξε η αρχική  απόφαση  και γιατί τέθηκε θέμα Αγίου Νικολάου αιφνιδιαστικά.

4)Από τον Υπουργό Εργασίας να μην επικυρώσει  πολιτικά αυτή την παράλογη απόφαση ,η οποία αποτελεί πλήγμα στην κοινωνία της περιοχής μας και είναι έξω από κάθε λογική ,ενάντια σε κάθε ηθική και δικαιοσύνη και αποτελεί πλήγμα  για το ίδιο το ΙΚΑ.

5)Από τους Βουλευτές μας  να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων  και με δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα με βάση τα στοιχεία  που υπάρχουν να δώσουν μια βιώσιμη  και λειτουργική λύση.

6)Από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα Σωματεία να στηρίξουν τις δομές του ΙΚΑ .

7)Από τις επιχειρήσεις να παρέμβουν ώστε οι δομές του ΙΚΑ στο Νομό να στηριχθούν να αναπτυχθούν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής , με στόχο την εξυπηρέτηση τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρηματιών.

Για την Επιτροπή Αγώνα

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Δημήτρης Ι.Κουνενάκης


Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση Υποκ/τος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αγ. Νικολάου σε Γραφείο  Κοινωνικής Ασφάλισης

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διοίκησης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ  που αφορά  την αναστολή λειτουργίας του Υποκ/τος ΙΚΑ Αγίου Νικολάου Λασιθίου.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε βάσει ποιων στοιχείων η Διοίκηση του ΙΚΑ προχώρησε σε αυτή την απόφαση, αλλά σίγουρα είμαστε σε θέση να έχουμε πλήρη εικόνα τόσο των όσων διαδραματίζονται καθημερινά μέσα στην υπηρεσία που εργαζόμαστε, όσο και για τις ασφαλιστικές ανάγκες που καλείται να καλύψει ο ασφαλιστικός φορέας, στον οποίο υπηρετούμε, σε ολόκληρο το Νομό Λασιθίου.

Κατανοούμε τις πιέσεις που η Διοίκηση του ΙΚΑ πιθανότατα να δέχεται, αλλά έχουμε  εμπιστοσύνη στην κρίση σας προς όφελος του φορέα αρμοδιότητας σας. Ερχόμαστε με την παρούσα επιστολή να θέσουμε και σε εσάς την πραγματική και αναμφισβήτητη βάσει στοιχείων εικόνα λειτουργίας του Υποκ/τος Αγίου Νικολάου αφού  λάβετε υπόψη την ισορροπία μεταξύ της ασφαλιστικής κάλυψης ασφαλισμένων, συνταξιούχων και της ορθολογικής λειτουργίας των μονάδων του φορέα του ΙΚΑ .

Το Υποκ/μα Αγίου Νικολάου κατόπιν της από 01/08/2008 συγχώνευσης του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο φορέα του ΙΚΑ, αλλά και την από 17/01/2013 αναστολή λειτουργίας τους Παραρτήματος Νεάπολης, καλύπτει βάσει στοιχείων από το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ (ΟΠΣ) το 50% του συνόλου των ασφαλισμένων – συνταξιούχων του ΙΚΑ στο Νομό. Χωροταξικά καλύπτει τις περιοχές του Δήμου Αγίου

Νικολάου (Αγ. Νικόλαος, Ελούντα, Καλό Χωριό, Κριτσά, Νεάπολη, Σίσι, Βραχάσι) καθώς και το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.  Με εξαίρεση τον Δήμο Οροπεδίου όλες οι υπόλοιπες περιοχές στηρίζονται οικονομικά, όπως άλλωστε είναι γνωστό παγκοσμίως, στον Τουρισμό με επιχειρήσεις που αφορούν σε παροχή υπηρεσιών (ξενοδοχειακές μονάδες, χώροι εστιάσεις κλπ) και πώληση αγαθών (καταστήματα κλπ), σε αντίθεση με τις άλλες περιφέρειες του Νομού όπου η κύρια πηγή εσόδων τους είναι ο αγροτικός τομέας ο οποίος δεν αφορά την ασφάλιση του ΙΚΑ.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΣΦ/ΝΟΙ –

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

3248

6237,00

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

1940

1849,00

ΣΗΤΕΙΑΣ

1487

1625,00

 

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ  ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ 07 – 09/2013

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

1128

1.585,567,25

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

776

456.965,84

ΣΗΤΕΙΑΣ

421

156.523,76

Για τις τρέχουσες εισφορές δεν υπάρχουν άμεσα σε εμάς διαθέσιμα στοιχεία εισπράξεων , τα οποία όμως με δική σας παρέμβαση μπορείτε να αντλήσετε από την Διοίκηση του ΙΚΑ.

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ 12/2013

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

2653

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

1240

ΣΗΤΕΙΑΣ

1177

Από τον Νοέμβριο του 2011 η Διοίκηση του ΙΚΑ ορίζει ως αποκλειστικό υποκατάστημα υποδοχής της νέας δομής του ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) στο Νομό το ΙΚΑ Αγίου Νικολάου, υπηρεσία που ως γνωστό  εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του Νομού ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ανήκουν. Από την ίδρυση του ΚΕΠΑ έως σήμερα εξετάσθηκαν 1928 αιτήσεις αξιολόγησης αναπηρίας. Στο σημείο αυτό τονίζουμε ότι στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν ιατροί του Ειδικού Σώματος  οι οποίοι σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης τους και προκειμένου να μην ακυρωθούν οι επιτροπές με ότι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία των εξεταζόμενων, αναπληρώνονται από τους 13 ιατρούς  της μη αυτοτελούς μονάδας του ΕΟΠΥΥ στον Άγιο Νικόλαο  που υπηρετούν και εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες του στο ΙΚΑ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις αντίστοιχες μη αυτοτελείς μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ σε Σητεία και Ιεράπετρα, υπηρετούν 4 και 6 αντίστοιχα ανάλογοι ιατροί οι οποίοι δεν επαρκούν τόσο για την διαδικασία του προελέγχου όσο και για την αναπλήρωση ανά ειδικότητα στις επιτροπές.

Σε ότι αφορά το γεγονός ότι το ΙΚΑ Αγίου Νικολάου δεν στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει βασικό κριτήριο κατάργησης του αφού πολλές δημόσιες υπηρεσίες που καταργήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια  στεγάζονταν σε ιδιόκτητα κτίρια. Συγκεκριμένα ο Άγιος Νικόλαος διαθέτει ανάλογα κτίρια (πρώην Ειρηνοδικείο κλπ) τα οποία παραμένουν άδεια και διαθέσιμα να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες του υποκαταστήματος μας. Ακόμα όμως και αν δεχτούμε ως επιχείρημα για το κλείσιμο του Υποκ/τος την «σπατάλη» που προκύπτει από την ενοικίαση του κτιρίου του ΙΚΑ Αγ.Νικολάου, να είστε βέβαιοι ότι το κόστος του ιδρύματος λόγω έλλειψης ελέγχου της ανασφάλιστης εργασίας που θα προκύψει αναπόφευκτα από την αδυναμία άμεσων ελέγχων, θα είναι πολλαπλάσιο.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι στο προσχέδιο του νέου οργανωτικού μοντέλου ΙΚΑ ΕΤΑΜ, στον Νομό Λασιθίου προτείνεται ένα κεντρικό υποκατάστημα ονομαστικά, αυτό του Αγίου Νικολάου με πέντε τμήματα, το οποίο προφανέστατα τεκμηριώθηκε τόσο από τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου εκείνης (2011), όσο και από το γεγονός της θέσης του στην πρωτεύουσα του Νομού . Με την εν λόγω απόφαση κατάφωρα καταστρατηγείται κάθε σχεδιασμός !

Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι, όχι μόνο δεν είναι λογικό να καταργηθεί το Υποκατάστημα Αγίου Νικολάου, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί όπως αυτό άλλωστε  έχει ζητηθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια με σχετικά έγγραφα-υπομνήματα .

Υποσχέσεις και αναφορές για μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων των Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης τα οποία αντικαθιστούν καταργούμενα Υποκαταστήματα, μόνο λανθασμένες εντυπώσεις δημιουργούν. Επισημαίνουμε την υπ. αριθμ. 20/2013 εγκύκλιο της διοίκησης του ΙΚΑ όπου αναφέρεται η δυνατότατα χειρόγραφων μόνο εργασιών έως τώρα από τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης και η στελέχωση τους με 1 μόνο άτομο!!!!!!!!

Ζητάμε λοιπόν αφού ελέγξετε με ΠΡΟΣΟΧΗ τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που σας παραθέσαμε,  να παρέμβετε προκειμένου να επανεξεταστεί άμεσα η απόφαση που έλαβε το ΔΣ της Διοίκησης του ΙΚΑ . Θεωρούμε ότι βάσει στοιχείων επιβάλλεται να ακυρωθεί ,  παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μικροπολιτική μεθόδευση που οδήγησε λανθασμένα στην κατάργηση του ΙΚΑ Αγίου Νικολάου. {jcomments on}

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΚ/ΤΟΣ ΙΚΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: