Crash

Απόmanos

Οκτ 5, 2006

CrashΗ Κινηματογραφική Λέσχη Αγ. Νικολάου κάνει πρεμιέρα απόψε και προβάλει το βράδυ (Rex 9.30 μμ) την ταινία «Crash» του αμερικανού σκηνοθέτη Π. Χάγκις. Το φιλμ αφηγείται τις ιστορίες μιας ομάδας διαφορετικών ταξικά και φυλετικά ανθρώπων στο Λος ¶ντζελες στη διάρκεια περίπου μιας μέρας.
 
Αφορμή, μια σύγκρουση αυτοκινήτων (το «Crash» του τίτλου) στην αρχή της ταινίας που ο Χγκις χρησιμοποιεί για να κάνει ένα φλας μπακ στο προηγούμενο 24ωρο για να μας γνωρίσει τα διάφορα πρόσωπα που σχετίζονται μ’ αυτή. Είναι η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη (σεναριογράφου του ταινίας «Million Dollar Baby» του Ίστγουντ) η οποία θριάμβευσε στην τελετή των ‘Όσκαρ πριν λίγους μήνες, αποσπώντας εκείνο της καλύτερης ταινίας.
 
Η ταινία παρουσιάζει μ’ ένα εντυπωσιακά ρεαλιστικό τρόπο τη ζωή στη μεγάλη πόλη. Αφηγείται ιστορίες που φαίνονται να τέμνονται τυχαία και συμπτωματικά. Το σενάριο της είναι ιδιαίτερα περπλοκο και φέρνει στο νου ταινίες όπως τα «Στιγμιότυπα» του Ρόμπερτ Όλτμαν και το «Γκραντ Κάνιον» του Λόρενς Κάσνταν (και οι δύο με φόντο το Λος ¶ντζελες).
 
 Η λεπτή κλωστή που διαπερνά τις διάφορες ιστορίες είναι ο ρατσισμός, που πηρεάζει τις σχέσεις των ανθρώπων και καθορίζει κοινωνικές συμπεριφορές, οδηγεί σε αδιέξοδο και τελικά στο έγκλημα. Ο σκηνοθέτης αναπτύσσει και συνδυάζει με δεξιοτεχνία πρόσωπα και καταστάσεις, χωρίς να καταφεύγει στις ευκολίες του κυνισμού, του μελοδραματισμού και της απελπισίας για να συγκινήσει το θεατή.
 
Τα πρόσωπά του, ερμηνευμένα από μια πλειάδα αξιόλογων ηθοποιών του σύγχρονου Χόλιγουντ, συμβάλλουν στο να κάνουν όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικούς τους χαρακτήρες τους, είτε αυτοί είναι λευκοί είτε αύροι είτε ισπανικής είτε ασιατικής καταγωγής. Περιγράφει σε βάθος και με δύναμη τους χαρακτήρες του, δίνοντάς τους την ευκαιρία, μέσα από τις σχέσεις και τις συγκρούσεις τους, να αναπτυχθούν, συχνά και να αναγνωρίσουν τα λάθη τους.
 
Όπως οι περισσότεροι από μας, όσο ανοιχτόμυαλοι και αν προσπαθούμε να είμαστε, οι ήρωες του διαμορφώνουν γνώμες για τους άλλους βασισμένοι σε φυλετικά στερεότυπα και πληρώνουν το ανάλογο, βαρύ τίμημα γι’ αυτό. Η ταινία είναι σκληρή, βίαιη και απελπισμένη, συχνά εφιαλτική, βουτηγμένη σε μια μαύρη ατμόσφαιρα αλλά όχι και χωρίς ελπίδα.
 
Στο τέλος οι ήρωες, όσοι είναι ζωντανοί ακόμα, μαθαίνουν, κυρίως τον εαυτόν τους, και ότι είναι μόνο επιφανειακά διαφορετικοί. Μοιράζονται όχι μόνο την ίδια πόλη αλλά και του ίδιους φόβους και ελπίδες. Δεν είναι πιο ευτυχισμένοι, ούτε πιο ήρεμοι ή πιο σοφοί, απλά καλύτεροι. Όπως ίσως και εμείς, όσοι δούμε την ταινία απόψε.
 
Το «Crash» βέβαια δεν μπορεί να κάνει θαύματα (πόσες πια ταινίες μπορούν να κάνουν τ κοινό τους καλύτερους ανθρώπους?), αλλά σίγουρα θα μας συγκινήσει. Μέχρι πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γη δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν κάποιον διαφορετικό απ΄ αυτούς στην ζωή τους. Δεν ήταν ρατσιστές, γιατί απ’ όσο ήξεραν, μόνο η δική τους φυλή ζούσε στον κόσμο. Βλέποντας την ταινία απ’ αυτή τη σκοπιά, η μεγάλη αξία της έγκειται στο γεγονός ότι στην ουσία είναι μια ταινία για την πρόοδο του ανθρώπινου είδους. Η κατανόηση και η αποδοχή του «¶λλου» δεν είναι απλό πράγμα.
 
ε την αποψινή ταινία αρχίζει ο κύκλος προβολών της Λέσχης μας για την φετινή περίοδο, η οποία είναι πολύ σημαντική για μας. Δυστυχώς το Υπουργείο Πολιτισμού σταμάτησε το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης του Δικτύου δημοτικών κινηματογράφων και κινηματογραφικών λεσχών.
 
Ως εκ τούτου καλούμαστε να επιζήσουμε βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις αλλά και στη συνέχιση της στήριξης (ελπίζουμε) από τις τοπικές αρχές. Δύσκολο στοίχημα αλλά πιστεύουμε ότι θα το κερδίσουμε.
 
Σε πείσμα όλων των δυσκολιών, το πρόγραμμα μας φέτος περιλαμβάνει αρκετές ταινίες που προβλήθηκαν στη χώρα μας μόλις την τελευταία διετία! Για παράδειγμα, σκοπεύουμε να προβάλουμε και την δεύτερη κερδισμένη ταινία των φετινών Όσκαρ (το πολυσυζητημένο gay-γουέστερν «Το μυστικό του Brokeback Mountain») δύο προκλητικές ταινίες από τη Νότια Κορέα και πολλές Ευρωπαϊκές, παλιότερες (π.χ. Τρυφό, Μπέργκμαν και Φασμπίντερ) αλλά και καινούργιες (από Δανία, Ρουμανία και Μεγ. Βρετανία).
 
Τέλος, σε ότι αφορά τον Ελληνικό κινηματογράφο, θα προβάλουμε την μνημειώδη ταινία «Ηνίοχος» προς τιμή του δημιουργού της, του Α. Δαμιανού, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από λίγο καιρό.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos