Ελιά πλώραςΣτο Καβούσι Ιεράπετρας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου η 4η συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων Κρήτης με θέμα τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων του νησιού. Ήδη στην πρωτοβουλία μετέχουν 50 πολιτιστικοί σύλλογοι από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Στόχος των συλλόγων είναι να διατηρηθούν στην κρητική γη τα αρχαία ελαιόδεντρα ορισμένα εκ των οποίων χρονολογούνται ακόμα και από τη μινωική περίοδο. Στη συνάντηση θα πάρουν ακόμα μέρος καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης και εκπρόσωποι του τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Κάθε μέρα που περνά πολλά από τα ιστορικά ελαιόδεντρα του νησιού εκριζώνονται λόγω είτε αλλαγής χρήσης των αγροτεμαχίων, είτε δημοσίων έργων και γίνονται…καυσόξυλα για τα τζάκια και τις σόμπες!

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι  προσπαθούν να σώσουν τα ιστορικά ελαιόδεντρα με στόχο να παραμείνουν στους τόπους τους και να αναδειχθούν. Σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό τα δέντρα να παραμείνουν στους τόπους τους, οι πολιτιστικοί σύλλογοι προτείνουν να γίνεται επαναφύτευση σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους. Ήδη έχει γίνει με επιτυχία  η πρώτη επαναφύτευση ενός ιστορικού ελαιόδεντρου στο αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες σε δημοτικούς χώρους.

Η συνάντηση της Κυριακής είναι η 4η, μετά τις συναντήσεις που έγιναν την άνοιξη και το καλοκαίρι στο Αποδούλου Αμαρίου, τη Βιάννο Ηρακλείου και την Κάνδανο Χανίων.

-Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης ομοφώνως ενέκρινε  την εισήγηση των πολιτιστικών συλλόγων με την οποία πρότειναν να διατηρηθούν όλα τα ιστορικά ελαιόδεντρα τα οποία υπάρχουν στη μοναστηριακή και την εκκλησιαστική περιουσία. Η Ιερά Σύνοδος θα ενημερώσει σχετικά όλες τις Ενορίες και τα Μοναστήρια και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος ευλόγησε τις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων.

-Το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου εκδήλωσε την πρόθεση να ενημερώσει σχετικά τους μηχανικούς μέλη του, ορισμένοι εκ των οποίων είναι εργολήπτες δημοσίων έργων.

-Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του στην πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης και την πρόθεση του να επαναφυτευθούν σε δημοτικούς χώρους αρχαία ελαιόδεντρα τα οποία είναι αδύνατο να παραμείνουν στους τόπους τους.

-Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του στην πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων

-Έλληνες και ξένοι εικαστικοί έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να δώσουν έργα τους σε έκθεση με θέμα τον αρχαίο ελαιώνα της Κρήτης

-Ο διεθνής Τύπος έχει προβάλει την πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων Κρήτης, προβάλλοντας παράλληλα την αξία των αρχαίων ελαιόδεντρων και του ελαιόλαδου.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν  στόχους:

-Σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης να έχουν καταγράψει τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα του νησιού.

-Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 να έχει ολοκληρωθεί καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ με θέμα τον αρχαίο ελαιώνα της Κρήτης, το οποίο θα μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και θα διανεμηθεί.

-Να αναπτύξουν δραστηριότητες και σε άλλους τομείς. Ένας από αυτούς τους τομείς συζητείται να είναι η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

Το πρόγραμμα της συνάντησης των πολιτιστικών συλλόγων την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, έχει ως εξής:

-Στις 11:30 το πρωί συνάντηση στο Καβούσι

-Από τις 11:45 το πρωί μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι επίσκεψη σε ελαιόδεντρα

-Στις 13:30 το μεσημέρι συνάντηση των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων στην αίθουσα του πολιτιστικού Συλλόγου Καβουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: